Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

ΨΑΡΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΔΙΟΧΕΤΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες και διασταυρωμένες πληροφορίες μετά από σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε απο Επιτροπή διαπιστώθηκε ότι από την Ιχθυόσκαλα του Μεσολογγίου διακινούνται καθημερινά εκατοντάδες κιλά αλιευμάτων με είδη που υπάρχουν στις Ελληνικές θάλασσες αλλά που έχουν αλιευθεί στην περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού ωκεανού.
Τα αλιεύματα αυτά διοχετεύονται τόσο στην αγορά του Μεσολογγίου όσο και σε αυτή του Αγρινίου και κατά κανόνα παρουσιάζονται ως αλιεύματα προερχόμενα από θαλάσσιες περιοχές του νομού μας (ακόμη και από τη λιμνοθάλασσα).
Όπως διαπίστωσε η Επιτροπή όσα αλιεύματα περισσέψουν στην ιχθυόσκαλα του Μεσολογγίου διοχετεύονται στη συνέχεια στην Πρέβεζα και από κει με ένα ακόμη …. «ταξιδάκι» σε ιχθυόσκαλες της Μακεδονίας και κατά προτίμηση αυτή της Καβάλας.
Όπως μας επισημάνθηκε το φαινόμενο αυτό είναι αρκετά σύνηθες ενω παράλληλα το υπάρχων θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει κρατά δεμένα τα χέρια των αρμόδιων υπηρεσιών στην επιβολή ακόμη και των παραμικρών κυρώσεων!!! Γεγονός απαράδεκτο καθώς οι καταναλωτές παραμένουν εντελώς απροστάτευτοι στις διαθέσεις των κυκλωμάτων εμπορίας ιχθυο-αλιευμάτων.
Οπως μας επισήμαναν συνομιλητές μας που υπηρετούν σε υγειονομικές υπηρεσίες ελέγχου της ποιότητας των τροφίμων τελικά ο μόνος και στοιχειωδέστερος τρόπος προστασίας του καταναλωτή σχετίζεται με την ικανότητα του αφ’ ενός να μπορεί να ξεχωρίσει την φρεσκότητα του προσφερόμενου είδους αλλά και το είδους του ψαριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου