Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα το "Παναγία Ελεούσα"


Το Εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ», για νέους με νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες στο νομό Αιτωλ/νίας Μεσολόγγι-Αγρίνιο, στα πλαίσια των συνεχών προσπαθειών που καταβάλλει για να διατηρήσει ένα υψηλό επίπεδο στις ποιοτικές υπηρεσίες που παρέχει, απέκτησε την Ευρωπαϊκή πιστοποίηση ποιότητας EQUASS Excellence από την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για θέματα Αποκατάστασης (EPR). Στη συνέχεια μέσα από την ένταξη του στο δίκτυο των καταξιωμένων οργανισμών που απαρτίζουν την EPR, πέτυχε τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα BEST Quality.
To BEST είναι ένα ακρωνύμιο το οποίο σημαίνει: Σύγκριση των Ευρωπαϊκών προτύπων στον τομέα των Κοινωνικών Υπηρεσιών σε Διακρατικό επίπεδο. Το πρόγραμμα αυτό λαμβάνει οικονομική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει διάρκεια δύο χρόνια.
Ποιο σύστημα ποιοτικής διαχείρισης είναι το κατάλληλο για τους φορείς που παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες; Σε τί εξειδικεύονται τα διάφορα συστήματα; Τί θα μπορούσε να καθιερωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη με σκοπό να καλυφθούν οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Αυτά τα ερωτήματα έχουν απασχολήσει το πρόγραμμα BEST Quality. Επτά εταίροι από τέσσερις Ευρωπαϊκές χώρες έχουν συνεργαστεί σε αυτό το πρόγραμμα.
«Αν και η ποιοτική διαχείριση είναι ένα σημαντικό θέμα όσον αφορά τους οργανισμούς που υπάγονται στον κοινωνικό τομέα ωστόσο μια σύγκριση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο των συστημάτων που χρησιμοποιούνται από τους φορείς που παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες δεν υπήρχε έως τώρα», εξηγεί ο Martin Künemund, ο υπεύθυνος του προγράμματος στο Josefsheim. «Εμείς έχουμε κάνει αυτή τη σύγκριση.» Τα συστήματα ποιοτικής διαχείρισης EFQM, Equass, E-Qalin, Investors in People και ISO 9001 έχουν εξεταστεί.
Το Josefsheim, ένας γερμανικός οργανισμός, ο οποίος παρέχει υπηρεσίες κυρίως σε άτομα με σωματικές αναπηρίες, είναι ο ανάδοχος του προγράμματος αυτού.
Το πρόγραμμα BEST Quality απαρτίζεται από κορυφαίους οργανισμούς όπως: Το Cedar Foundation (Βόρεια Ιρλανδία), το Εργαστήρι «Παναγία Ελεούσα» (Ελλάδα), το Valakupiu Rehabilitation Centre (Λιθουανία), τον όμιλο Norddeutsche Gesellschaft für Diakonie και το Josefsheim Bigge, οι οποίοι είναι όλοι φορείς που παρέχουν υπηρεσίες προς άτομα με αναπηρίες. Το Stiftung Liebenau, το οποίο βρίσκεται κοντά στη λίμνη Constance, εξειδικεύεται περαιτέρω στη φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων. Το τμήμα της Κοινωνιολογίας-Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου του Dortmund έχει διεξάγει την επιστημονική επίβλεψη.
Ως πρώτο βήμα, οι εταίροι έχουν διαμορφώσει ένα πλάνο για να συγκρίνουν τα διάφορα συστήματα ποιοτικής διαχείρισης. Κατά τη διάρκεια του βήματος αυτού, έχουν ληφθεί υπόψη τόσο οι νομικές προϋποθέσεις που ισχύουν για τα συστήματα ποιοτικής διαχείρισης όσο και η πρακτική εμπειρία που έχουν και οι ίδιοι οι εταίροι κατά την εφαρμογή τους.
Το πρόγραμμα BEST Quality θα ολοκληρωθεί σύντομα με ένα διεθνές συμπόσιο στο Πανεπιστήμιο του Dortmund, στη Γερμανία. Την Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010 τα αποτελέσματα του προγράμματος θα παρουσιαστούν σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Εκτός των άλλων, θα δοθεί στους φορείς κοινωνικών υπηρεσιών ένα εργαλείο αυτοαξιολόγησης, το οποίο θα τους βοηθήσει να εντοπίσουν ποιο ποιοτικό σύστημα διαχείρισης ταιριάζει καλύτερα στις απαιτήσεις τους, καθώς επίσης και στις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στο Συμπόσιο τα αποτελέσματα του διετούς αυτού προγράμματος δε θα παρουσιαστούν μόνο, αλλά και θα συζητηθούν. Εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για θέματα Αποκατάστασης (EPR), τους χορηγούς και τους παροχείς κοινωνικών υπηρεσιών έχουν συμφωνήσει να συμμετέχουν σε μια δημόσια συζήτηση. Σε μια παράπλευρη έκθεση, οι παροχείς των ποιοτικών συστημάτων διαχείρισης θα παρουσιάσουν διάφορα ποιοτικά μοντέλα που δοκιμάζονται και ελέγχονται στην περίθαλψη των αναπήρων και των ηλικιωμένων.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διεθνές συμπόσιο, το πρόγραμμα και την αίτηση εγγραφής υπάρχουν στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του προγράμματος: www.best-quality.eu.
Ως Εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εφαρμόζοντας τις αρχές της άριστης πρακτικής του EQUASS Excellence ώστε ο φορέας μας να εξελιχθεί σε ένα από τα Πρότυπα Κέντρα Αποκατάστασης στην Ευρώπη. Σκοπός και όραμα μας είναι η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των νοητικά υστερούντων ατόμων που υπηρετούμε καθώς και των οικογενειών τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου