Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Πετζετέλ αντί για Γκρούμαν στο Αγρίνιο


Η αεροπυρόσβεση φέτος στην Αιτωλοακαρνανια και ειδικά στο Αγρίνιο είναι σημαντικά ενισχυμένη. Φυσικά δεν ικανοποιηθηκε το αίτημα του Δημου για να εδρεύει μόνιμα στο αεροδρόμιο η δύναμη της ΜΑΕΔΥ, αλλά τα μικροσκοπικά Γκρούμαν φαίνεται οτι αποστρατεύτηκαν και φέτος στο στρατιωτικό αεροδρόμιο εδρεύουν την φετινή αντιπυρική περίοδο αεροπλάνα Πετζετελ (PZL).
Στην επίσημη ιστοσελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας (http://www.haf.gr/) αναφερεται: «στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, η Π.Α. ήταν η μοναδική αεροπορία του ΝΑΤΟ που διέθετε στο δυναμικό της κάποια αεροσκάφη που κατασκευάστηκαν σε χώρα του ανατολικού συνασπισμού. Αυτά δεν ήταν μαχητικά, αλλά αεροσκάφη αγροτικών εφαρμογών πολωνικής κατασκευής PZL (Mielec) M-18.
Τριάντα αγοράστηκαν μεταξύ Μαρτίου ’83 και Ιανουαρίου ’84 με πολύ ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής. Από τότε υπηρετούν στην 359 ΜΑΕΔΥ, με αποστολή αεροψεκασμούς και πυρόσβεση. Σήμερα ο ρόλος τους έχει επικεντρωθεί στην πυρόσβεση, μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στους αεροψεκασμούς για λόγους προστασίας του οικοσυστήματος.
Ως πυροβεστικό, το PZL είναι κατάλληλο για τη μορφολογία του ελληνικού εδάφους, καθώς μπορεί να προσεγγίσει δύσβατες ορεινές εκτάσεις με κλίσεις έως και 60%. Μπορεί να μεταφέρει 2.500 lt υγρού φορτίου.
Αποτελεί ενδιαφέρον προϊόν διεθνούς τεχνολογικής συνεργασίας, καθώς το αεροσκάφος σχεδιάστηκε με τη βοήθεια της αμερικανικής εταιρείας Rockwell για να κατασκευαστεί στην Πολωνία με προοπτική εξαγωγών σε δυτικές χώρες».

2 σχόλια:

  1. Ιπταμενα φερετρα. τσαμπα αχρηστη αγορα του α.παπανδρεου.


    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/08/blog-post_1032.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γραψε αναζητηση στο pc, pzl φερετρο και εισαι μεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή