Στο 2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου, θα λειτουργήσουν κατά το νέο Σχολ. Έτος 2014-15 στη Β’ τάξη, οι παρακάτω τομείς και ειδικότητες:
Α) ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Στη σημερινή εποχή των τεχνολογικών εξελίξεων που ο υπολογιστής έχει διεισδύσει σε κάθε πτυχή της προσωπικής, αλλά και της επαγγελματικής μας ζωής, οι γνώσεις και η κατάρτιση που παρέχει ο τομέας Πληροφορικής του 2ου ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου αποτελούν απαραίτητα και ουσιαστικά εφόδια, τόσο για την επαγγελματική αποκατάσταση, όσο και για την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο.
Οι μαθητές του τομέα «Πληροφορικής» έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν στη Β’ τάξη μια από τις παρακάτω ειδικότητες:
1) Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής
2) Τεχνικός Η/Υ, και Δικτύων Η/Υ
3) Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού
Οι απόφοιτοι των ειδικοτήτων αυτών, μπορούν να εργαστούν ως τεχνικοί πληροφορικής σε:
· Επιχειρήσεις, Οργανισμούς, Υπουργεία, Ινστιτούτα, Ιδρύματα, Υπουργεία, Εκπαιδευτικές Μονάδες, Μονάδες Κατάρτισης κ.λ.π. που χρησιμοποιούν προϊόντα και υπηρεσίες Πληροφορικής.
· Επιχειρήσεις που κατασκευάζουν ή υποστηρίζουν προϊόντα Πληροφορικής.
· Επιχειρήσεις που προωθούν – πωλούν προϊόντα ή υπηρεσίες Πληροφορικής.
· Τεχνική υποστήριξη υπολογιστικών συστημάτων.
· Μηχανογράφηση δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
· Πώληση Προϊόντων Πληροφορικής είτε με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
· Επιχειρήσεις που κατασκευάζουν ή υποστηρίζουν προϊόντα Πληροφορικής
· Επιχειρήσεις που προωθούν-πωλούν προϊόντα ή υπηρεσίες Πληροφορικής
Β) ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Οι μαθητές που θα επιλέξουν τον συγκεκριμένο τομέα θα μπορούν να αποφοιτήσουν λαμβάνοντας πτυχίο μιας από τις επόμενες ειδικότητες:
α) Υπάλληλος Οικονομίας και Διοίκησης στον Τουρισμό
β) Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού
γ) Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
Α) Υπάλληλος Οικονομίας και Διοίκησης στον Τουρισμό
Ο τουρισμός αποτελεί το βασικότερο πυλώνα της ελληνικής οικονομίας σήμερα, με άριστες προοπτικές εξέλιξης, ενώ παράλληλα αφήνει ελεύθερο το πεδίο για ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε πλήθος επιλογών.
Σκοπός είναι η ανάδειξη ικανών στελεχών τουριστικών επιχειρήσεων, με άρτια επαγγελματική και τεχνική κατάρτιση. Οι ικανότητες που θα αποκτήσουν θα τους βοηθήσουν στην οργάνωση, τη διεύθυνση και τον έλεγχο των παραγωγικών δραστηριοτήτων στον τουριστικό τομέα.
Οι πτυχιούχοι μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας σε τομείς ανάλογους με τις σπουδές και την εξειδίκευση τους σε τομείς όπως:
Ø τουριστικά γραφεία
Ø γραφεία ταξιδίων
Ø αεροπορικές ή ναυτιλιακές εταιρείες
Ø ξενοδοχειακές επιχειρήσεις
Ø κρουαζιερόπλοια
Ø κέντρα ψυχαγωγίας
Β) Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού Η ραγδαία ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου, είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση της παγκόσμιας διακίνησης εμπορευμάτων τα τελευταία 20 χρόνια.
Συγκεκριμένα στην Ευρώπη, η διείσδυση των ασιατικών προϊόντων στις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές αγορές συνέβαλε στην αύξηση κατά 381% του συνολικού όγκου του εμπορευματικού φορτίου. Σήμερα, σύμφωνα με τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο παγκόσμιος κλάδος της εφοδιαστικής αλυσίδας υπολογίζεται σε περίπου 5,4 τρισεκατομμύρια ευρώ ή 13,8 % του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ οι λιμένες της Μεσογείου διαχειρίζονται το 9% της παγκόσμιας μεταφοράς εμπορευμάτων, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 48% της ευρωπαϊκής αγοράς. Χαρακτηριστικό είναι ότι και η πλειοψηφία του διερχόμενου φορτίου (52%) που διακινείται μέσω του Σουέζ με κατεύθυνση προς τον Ευρωπαϊκό Βορρά καταλήγει σε λιμένες της Μεσογείου, ενώ από εκεί μεταφέρεται με άλλα μεταφορικά μέσα προς το Βορρά.
Στην Ελλάδα, ο κλάδος της εφοδιαστικής υπολογίζεται περίπου στο 10% του ΑΕΠ, ενώ υπάρχουν πολλές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης του κλάδου καθώς δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως η δυναμική της χώρας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης (η μικρότερη απόσταση μεταξύ της Ευρώπης και της διώρυγας του Σουέζ).
Το όραμα για την Ελληνική Εφοδιαστική Αλυσίδα έχει διπλή διάσταση (2 Πυλώνες):
I. Ενδυνάμωση και εκσυγχρονισμός του Συστήματος Εμπορευματικών Μεταφορών και των Logistics της χώρας μας έτσι ώστε ο τομέας της εφοδιαστικής αλυσίδας να αναπτυχθεί και να βοηθήσει ταυτόχρονα υποστηρικτικά, την ανάπτυξη των υπόλοιπων τομέων της εθνικής οικονομίας (βιομηχανία, εξαγωγές, εμπόριο, τουρισμός, αγροτική παραγωγή κ.ά.).
II. Ανάδειξη της Ελλάδας σε ανταγωνιστικό και ποιοτικό διαμετακομιστικό κόμβο της Ν.Α. Ευρώπης με στόχο την εκμετάλλευση του διερχόμενου φορτίου και την ανάπτυξη σχετικών υποστηρικτικών δραστηριοτήτων (value-added services: αποθήκευση, ανασυσκευασία, assembly, κλπ).
Ο απόφοιτος της νέας αυτής ειδικότητας «Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού», θα μπορεί να εργαστεί σε επιχειρήσεις που εφαρμόζουν σύγχρονα συστήματα εφοδιασμού με στόχο τη μείωση του κόστους και την ικανοποίηση των πελατών τους. Στις δραστηριότητες των αποφοίτων ανήκουν οι:
1. Αποθήκευση προϊόντων
2. Διακίνηση προϊόντων
3. Ροή πληροφοριών της εφοδιαστικής αλυσίδας
4. Συνεργασία με πελάτες και προμηθευτές
5. Ικανοποίηση στης ζήτησης σε συνδυασμό με μείωση του κόστους.
Γ) Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών Ο απόφοιτος της ειδικότητας «Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών» μπορεί να εργαστεί στα παρακάτω ενδεικτικά επαγγέλματα:
. ως υπάλληλος οικονομικών υπηρεσιών μπορεί να εργαστεί στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα και συγκεκριμένα:
1. Ως Λογιστής και ως υπάλληλος Λογιστικού γραφείου.
2. Ως Υπάλληλος Γραφείου.
3. Ως Τραπεζικός Υπάλληλος.
4. Ως Δημόσιος Υπάλληλος.
5. Ως υπάλληλος χρηματιστηριακού γραφείου.
6. Ως υπάλληλος ασφαλιστικού γραφείου.
Γ) ΤΟΜΕΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Οι εξελίξεις στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και της ορθολογικότερης διαχείρισης πόρων αρχίζουν να επιβάλλουν και στη χώρα μας αυξημένες απαιτήσεις στην εκπαίδευση τεχνικού προσωπικού. Έτσι κρίνεται απαραίτητη η εισαγωγή νέων γνώσεων, συχνά στα πλαίσια καινούργιων ειδικοτήτων. Η πρόληψη, κατά προτεραιότητα, η επαναχρησιμοποίηση – ανακύκλωση και η ανάκτηση ενέργειας τίθενται ιεραρχικά ως οι θεμελιώδεις αρχές διαχείρισης των αποβλήτων με βάση την Κοινοτική και Εθνική νομοθεσία.
Α) Ειδικότητα: «Τεχνικός Διαχείρισης και ανακύκλωσης»
Επαγγελματικές Προοπτικές:
Οι απόφοιτοι της ειδικότητας αυτής απασχολούνται σε επιχειρήσεις με αντικείμενο τον μετασχηματισμό πρώτων υλών και την παραγωγή προϊόντων κάθε κλάδου της βιομηχανίας και βιοτεχνίας γενικώς, αλλά και τη συλλογή, διαχείριση και ανάκτηση αστικών αποβλήτων, αλλά και αποβλήτων των αναπαραγωγικών διαδικασιών.
Μπορεί να εργαστεί σε:
· Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Συσκευασίας.
· Επιχειρήσεις ΟΤΑ για την περισυλλογή, επεξεργασία & ανακύκλωση δημοτικών αποβλήτων, Υπηρεσίες καθαριότητας ή/και ανακύκλωσης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τμήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης αποβλήτων και ελέγχου παραγωγικών μονάδων ή υπηρεσιών σε ΔΕΚΟ, βιομηχανίες και άλλες οικονομικές μονάδες (π.χ. μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις )
· Μονάδες απορρύπανσης και αποσυναρμολόγησης. Μονάδες επεξεργασίας ηλεκτρικών & ηλεκτρονικών αποβλήτων, Μονάδες επεξεργασίας, ανακύκλωσης αποβλήτων εκσκαφών, οικοδομών και κατεδαφίσεων, Μονάδες επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων, Μονάδες ανακύκλωσης ελαστικών, Μονάδες ανακύκλωσης συσσωρευτών, Μονάδες διαλογής, επεξεργασίας και ανακύκλωσης αποβλήτων εκσκαφών, οικοδομών και κατεδαφίσεων, Πλαστικοβιομηχανία, Μονάδες αναγέννησης αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων,
· Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ),
Β)Ειδικότητα: «Τεχνικός Ελέγχου Ρύπανσης και εγκαταστάσεων Αντιρρύπανσης» Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις αυτής της ειδικότητας αναφέρονται στους παρακάτω τομείς:
· Παρακολούθηση καλής λειτουργίας, βαθμονόμησης και συντήρησης του εξοπλισμού (οργάνων, συσκευών) μέτρησης ρύπανσης
· Καταγραφή, συλλογή των ενδείξεων των μηχανημάτων ανάλυσης και προσδιορισμού των ρυπαντών.
· Έλεγχος της καλής λειτουργίας και ασφαλείας των βιομηχανικών και των βιοτεχνικών εγκαταστάσεων όσον αφορά τις διαρροές αποβλήτων
· Έλεγχος των εγκαταστάσεων αντιρρύπανσης με βάση τις ισχύουσες περιβαλλοντικές διατάξεις και οδηγίες.
· Αξιολόγηση και λειτουργία συστημάτων αντιρρύπανσης Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. · Επεξεργασία και ελαχιστοποίηση αποβλήτων
· Εφαρμογή αντιρρυπαντικής τεχνολογίας
Επαγγελματικές Προοπτικές
Ο Τεχνικός ελέγχου ρύπανσης και εγκαταστάσεων αντιρρύπανσης απασχολείται στη Βιομηχανία, Βιοτεχνία, Δημόσιο, ΟΤΑ.
Έχει πιστοποιημένες γνώσεις, δεξιότητες και επαγγελματικές στάσεις, που τον καθιστούν ικανό να εργαστεί ως βοηθητικό- τεχνικό προσωπικό σε εξαρτημένες εργασίες σε μελετητικά γραφεία, κατασκευαστικές εταιρείες, εργαστήρια βιομηχανικών παραγωγικών διαδικασιών και δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια για τον προσδιορισμό της ρύπανσης και τον έλεγχο της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.
Δ) ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
Ειδικότητα: «Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής»
Ο Τεχνικός Δομικών Έργων απασχολείται σε έναν από τους καίριους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας και αποτελεί την ενδιάμεση κατηγορία ανάμεσα στους μελετητές, στους κατασκευαστές και στο προσωπικό που συμμετέχει στην κατασκευή ενός έργου.
Στο σχεδιασμό, στη μελέτη και στην κατασκευή των έργων, ο μηχανικός πρέπει απαραίτητα να έχει το συνεργάτη του, που είναι ο Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής.
Ο απόφοιτος αυτής της ειδικότητας διαθέτει επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες για την υποστήριξη τεχνικού γραφείου μηχανικού, αρχιτέκτονα, τοπογράφου, τεχνικής εταιρίας μελετών και κατασκευών, τεχνικής υπηρεσίας δήμων, ενώ η εργασία του επηρεάζεται σημαντικά από την ηλεκτρονική επεξεργασία δεδομένων, καθώς οι Η/Υ χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία αρχιτεκτονικών, οικοδομικών και τοπογραφικών σχεδίων.
Σας επισημαίνουμε ότι δικαίωμα εγγραφής στη Β’ τάξη έχουν και οι μαθητές που προήχθησαν στη Β’ τάξη Γενικού Λυκείου.
Στο 2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου, θα λειτουργήσουν κατά το νέο Σχολ. Έτος 2014-15 στη Β’ τάξη, οι παρακάτω τομείς και ειδικότητες:
Α) ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Στη σημερινή εποχή των τεχνολογικών εξελίξεων που ο υπολογιστής έχει διεισδύσει σε κάθε πτυχή της προσωπικής, αλλά και της επαγγελματικής μας ζωής, οι γνώσεις και η κατάρτιση που παρέχει ο τομέας Πληροφορικής του 2ου ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου αποτελούν απαραίτητα και ουσιαστικά εφόδια, τόσο για την επαγγελματική αποκατάσταση, όσο και για την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο.
Οι μαθητές του τομέα «Πληροφορικής» έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν στη Β’ τάξη μια από τις παρακάτω ειδικότητες:
1) Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής
2) Τεχνικός Η/Υ, και Δικτύων Η/Υ
3) Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού
Οι απόφοιτοι των ειδικοτήτων αυτών, μπορούν να εργαστούν ως τεχνικοί πληροφορικής σε:
· Επιχειρήσεις, Οργανισμούς, Υπουργεία, Ινστιτούτα, Ιδρύματα, Υπουργεία, Εκπαιδευτικές Μονάδες, Μονάδες Κατάρτισης κ.λ.π. που χρησιμοποιούν προϊόντα και υπηρεσίες Πληροφορικής.
· Επιχειρήσεις που κατασκευάζουν ή υποστηρίζουν προϊόντα Πληροφορικής.
· Επιχειρήσεις που προωθούν – πωλούν προϊόντα ή υπηρεσίες Πληροφορικής.
· Τεχνική υποστήριξη υπολογιστικών συστημάτων.
· Μηχανογράφηση δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
· Πώληση Προϊόντων Πληροφορικής είτε με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
· Επιχειρήσεις που κατασκευάζουν ή υποστηρίζουν προϊόντα Πληροφορικής
· Επιχειρήσεις που προωθούν-πωλούν προϊόντα ή υπηρεσίες Πληροφορικής
Β) ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Οι μαθητές που θα επιλέξουν τον συγκεκριμένο τομέα θα μπορούν να αποφοιτήσουν λαμβάνοντας πτυχίο μιας από τις επόμενες ειδικότητες:
α) Υπάλληλος Οικονομίας και Διοίκησης στον Τουρισμό
β) Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού
γ) Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
Α) Υπάλληλος Οικονομίας και Διοίκησης στον Τουρισμό
Ο τουρισμός αποτελεί το βασικότερο πυλώνα της ελληνικής οικονομίας σήμερα, με άριστες προοπτικές εξέλιξης, ενώ παράλληλα αφήνει ελεύθερο το πεδίο για ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε πλήθος επιλογών.
Σκοπός είναι η ανάδειξη ικανών στελεχών τουριστικών επιχειρήσεων, με άρτια επαγγελματική και τεχνική κατάρτιση. Οι ικανότητες που θα αποκτήσουν θα τους βοηθήσουν στην οργάνωση, τη διεύθυνση και τον έλεγχο των παραγωγικών δραστηριοτήτων στον τουριστικό τομέα.
Οι πτυχιούχοι μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας σε τομείς ανάλογους με τις σπουδές και την εξειδίκευση τους σε τομείς όπως:
. τουριστικά γραφεία
. γραφεία ταξιδίων
. αεροπορικές ή ναυτιλιακές εταιρείες
. ξενοδοχειακές επιχειρήσεις
. κρουαζιερόπλοια
. κέντρα ψυχαγωγίας
Β) Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού Η ραγδαία ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου, είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση της παγκόσμιας διακίνησης εμπορευμάτων τα τελευταία 20 χρόνια.
Συγκεκριμένα στην Ευρώπη, η διείσδυση των ασιατικών προϊόντων στις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές αγορές συνέβαλε στην αύξηση κατά 381% του συνολικού όγκου του εμπορευματικού φορτίου. Σήμερα, σύμφωνα με τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο παγκόσμιος κλάδος της εφοδιαστικής αλυσίδας υπολογίζεται σε περίπου 5,4 τρισεκατομμύρια ευρώ ή 13,8 % του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ οι λιμένες της Μεσογείου διαχειρίζονται το 9% της παγκόσμιας μεταφοράς εμπορευμάτων, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 48% της ευρωπαϊκής αγοράς. Χαρακτηριστικό είναι ότι και η πλειοψηφία του διερχόμενου φορτίου (52%) που διακινείται μέσω του Σουέζ με κατεύθυνση προς τον Ευρωπαϊκό Βορρά καταλήγει σε λιμένες της Μεσογείου, ενώ από εκεί μεταφέρεται με άλλα μεταφορικά μέσα προς το Βορρά.
Στην Ελλάδα, ο κλάδος της εφοδιαστικής υπολογίζεται περίπου στο 10% του ΑΕΠ, ενώ υπάρχουν πολλές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης του κλάδου καθώς δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως η δυναμική της χώρας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης (η μικρότερη απόσταση μεταξύ της Ευρώπης και της διώρυγας του Σουέζ).
Το όραμα για την Ελληνική Εφοδιαστική Αλυσίδα έχει διπλή διάσταση (2 Πυλώνες):
I. Ενδυνάμωση και εκσυγχρονισμός του Συστήματος Εμπορευματικών Μεταφορών και των Logistics της χώρας μας έτσι ώστε ο τομέας της εφοδιαστικής αλυσίδας να αναπτυχθεί και να βοηθήσει ταυτόχρονα υποστηρικτικά, την ανάπτυξη των υπόλοιπων τομέων της εθνικής οικονομίας (βιομηχανία, εξαγωγές, εμπόριο, τουρισμός, αγροτική παραγωγή κ.ά.).
II. Ανάδειξη της Ελλάδας σε ανταγωνιστικό και ποιοτικό διαμετακομιστικό κόμβο της Ν.Α. Ευρώπης με στόχο την εκμετάλλευση του διερχόμενου φορτίου και την ανάπτυξη σχετικών υποστηρικτικών δραστηριοτήτων (value-added services: αποθήκευση, ανασυσκευασία, assembly, κλπ).
Ο απόφοιτος της νέας αυτής ειδικότητας «Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού», θα μπορεί να εργαστεί σε επιχειρήσεις που εφαρμόζουν σύγχρονα συστήματα εφοδιασμού με στόχο τη μείωση του κόστους και την ικανοποίηση των πελατών τους. Στις δραστηριότητες των αποφοίτων ανήκουν οι:
1. Αποθήκευση προϊόντων
2. Διακίνηση προϊόντων
3. Ροή πληροφοριών της εφοδιαστικής αλυσίδας
4. Συνεργασία με πελάτες και προμηθευτές
5. Ικανοποίηση στης ζήτησης σε συνδυασμό με μείωση του κόστους.
Γ) Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών Ο απόφοιτος της ειδικότητας «Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών» μπορεί να εργαστεί στα παρακάτω ενδεικτικά επαγγέλματα:
. ως υπάλληλος οικονομικών υπηρεσιών μπορεί να εργαστεί στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα και συγκεκριμένα:
1. Ως Λογιστής και ως υπάλληλος Λογιστικού γραφείου.
2. Ως Υπάλληλος Γραφείου.
3. Ως Τραπεζικός Υπάλληλος.
4. Ως Δημόσιος Υπάλληλος.
5. Ως υπάλληλος χρηματιστηριακού γραφείου.
6. Ως υπάλληλος ασφαλιστικού γραφείου.
Γ) ΤΟΜΕΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Οι εξελίξεις στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και της ορθολογικότερης διαχείρισης πόρων αρχίζουν να επιβάλλουν και στη χώρα μας αυξημένες απαιτήσεις στην εκπαίδευση τεχνικού προσωπικού. Έτσι κρίνεται απαραίτητη η εισαγωγή νέων γνώσεων, συχνά στα πλαίσια καινούργιων ειδικοτήτων. Η πρόληψη, κατά προτεραιότητα, η επαναχρησιμοποίηση – ανακύκλωση και η ανάκτηση ενέργειας τίθενται ιεραρχικά ως οι θεμελιώδεις αρχές διαχείρισης των αποβλήτων με βάση την Κοινοτική και Εθνική νομοθεσία.
Α) Ειδικότητα: «Τεχνικός Διαχείρισης και ανακύκλωσης»
Επαγγελματικές Προοπτικές:
Οι απόφοιτοι της ειδικότητας αυτής απασχολούνται σε επιχειρήσεις με αντικείμενο τον μετασχηματισμό πρώτων υλών και την παραγωγή προϊόντων κάθε κλάδου της βιομηχανίας και βιοτεχνίας γενικώς, αλλά και τη συλλογή, διαχείριση και ανάκτηση αστικών αποβλήτων, αλλά και αποβλήτων των αναπαραγωγικών διαδικασιών.
Μπορεί να εργαστεί σε:
· Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Συσκευασίας.
· Επιχειρήσεις ΟΤΑ για την περισυλλογή, επεξεργασία & ανακύκλωση δημοτικών αποβλήτων, Υπηρεσίες καθαριότητας ή/και ανακύκλωσης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τμήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης αποβλήτων και ελέγχου παραγωγικών μονάδων ή υπηρεσιών σε ΔΕΚΟ, βιομηχανίες και άλλες οικονομικές μονάδες (π.χ. μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις )
· Μονάδες απορρύπανσης και αποσυναρμολόγησης. Μονάδες επεξεργασίας ηλεκτρικών & ηλεκτρονικών αποβλήτων, Μονάδες επεξεργασίας, ανακύκλωσης αποβλήτων εκσκαφών, οικοδομών και κατεδαφίσεων, Μονάδες επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων, Μονάδες ανακύκλωσης ελαστικών, Μονάδες ανακύκλωσης συσσωρευτών, Μονάδες διαλογής, επεξεργασίας και ανακύκλωσης αποβλήτων εκσκαφών, οικοδομών και κατεδαφίσεων, Πλαστικοβιομηχανία, Μονάδες αναγέννησης αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων,
· Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ),
Β)Ειδικότητα: «Τεχνικός Ελέγχου Ρύπανσης και εγκαταστάσεων Αντιρρύπανσης» Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις αυτής της ειδικότητας αναφέρονται στους παρακάτω τομείς:
· Παρακολούθηση καλής λειτουργίας, βαθμονόμησης και συντήρησης του εξοπλισμού (οργάνων, συσκευών) μέτρησης ρύπανσης
· Καταγραφή, συλλογή των ενδείξεων των μηχανημάτων ανάλυσης και προσδιορισμού των ρυπαντών.
· Έλεγχος της καλής λειτουργίας και ασφαλείας των βιομηχανικών και των βιοτεχνικών εγκαταστάσεων όσον αφορά τις διαρροές αποβλήτων
· Έλεγχος των εγκαταστάσεων αντιρρύπανσης με βάση τις ισχύουσες περιβαλλοντικές διατάξεις και οδηγίες.
· Αξιολόγηση και λειτουργία συστημάτων αντιρρύπανσης Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. · Επεξεργασία και ελαχιστοποίηση αποβλήτων
· Εφαρμογή αντιρρυπαντικής τεχνολογίας
Επαγγελματικές Προοπτικές
Ο Τεχνικός ελέγχου ρύπανσης και εγκαταστάσεων αντιρρύπανσης απασχολείται στη Βιομηχανία, Βιοτεχνία, Δημόσιο, ΟΤΑ.
Έχει πιστοποιημένες γνώσεις, δεξιότητες και επαγγελματικές στάσεις, που τον καθιστούν ικανό να εργαστεί ως βοηθητικό- τεχνικό προσωπικό σε εξαρτημένες εργασίες σε μελετητικά γραφεία, κατασκευαστικές εταιρείες, εργαστήρια βιομηχανικών παραγωγικών διαδικασιών και δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια για τον προσδιορισμό της ρύπανσης και τον έλεγχο της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.
Δ) ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
Ειδικότητα: «Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής»
Ο Τεχνικός Δομικών Έργων απασχολείται σε έναν από τους καίριους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας και αποτελεί την ενδιάμεση κατηγορία ανάμεσα στους μελετητές, στους κατασκευαστές και στο προσωπικό που συμμετέχει στην κατασκευή ενός έργου.
Στο σχεδιασμό, στη μελέτη και στην κατασκευή των έργων, ο μηχανικός πρέπει απαραίτητα να έχει το συνεργάτη του, που είναι ο Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής.
Ο απόφοιτος αυτής της ειδικότητας διαθέτει επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες για την υποστήριξη τεχνικού γραφείου μηχανικού, αρχιτέκτονα, τοπογράφου, τεχνικής εταιρίας μελετών και κατασκευών, τεχνικής υπηρεσίας δήμων, ενώ η εργασία του επηρεάζεται σημαντικά από την ηλεκτρονική επεξεργασία δεδομένων, καθώς οι Η/Υ χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία αρχιτεκτονικών, οικοδομικών και τοπογραφικών σχεδίων.
Σας επισημαίνουμε ότι δικαίωμα εγγραφής στη Β’ τάξη έχουν και οι μαθητές που προήχθησαν στη Β’ τάξη Γενικού Λυκείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου