Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Κοντά σε συμφωνία για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια...





 

Σημεία σύγκλισης σχετικά με τη ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων παρουσίασε μετά τη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, ενόψει του νέου γύρου επαφών με την τρόικα, κορυφαίο στέλεχος του υπ. Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν υπάρχει...
κάθετη αντίρρηση της τρόικας για την ελληνική πρόταση ρύθμισης των κόκκινων δανείων, υπάρχουν μόνο παρατηρήσεις οι οποίες θα συζητηθούν» ενώ η προωθούμενη ρύθμιση θα έχει χρονικό ορίζοντα διετίας
Η ρύθμιση θα περιλαμβάνει και διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων για ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο και όπως σχολιάζουν παράγοντες από το υπουργείο Ανάπτυξης «από το σύνολο των επιχειρήσεων που αυτή τη στιγμή δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους, αν το 18% μπει στη ρύθμιση και αρχίσει και πληρώνει αυτό θα είναι καθαρό κέρδος για το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία».
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων με την τρόικα για το θέμα και ότι η ρύθμιση δεν θα επηρεάσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Όπως είπαν σήμερα, οι τράπεζες θα έχουν όφελος από φορολογικές εκπτώσεις στο μέλλον, ενώ κεφάλαια ύψους 20- 22 δισ. ευρώ που αφορούν προβλέψεις από τα «κόκκινα» δάνεια εκτιμάται ότι θα απελευθερωθούν.
Η ρύθμιση αφορά περίπου 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η πλειονότητα των οποίων θεωρούνται βιώσιμες από το υπουργείο Ανάπτυξης και 10.000 μεγάλες επιχειρήσεις, για τις οποίες θα προβλέπεται εξατομικευμένη αντιμετώπιση του χρέους.
Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θα έχει την πρώτη συνάντηση με την τρόικα το πρωί της Τετάρτης ενώ σήμερα αναμένονται τα συγκεκριμένα στοιχεία που έχει ζητήσει η τρόικα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για να ποσοτικοποιηθούν οι συνέπειες της ρύθμισης στην οικονομία.


enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου