Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Δραγασάκης αντιγράφει Σαχινίδη και εξαγριώνει την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ

       
2014-09-30_11.56.32_.png

Η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ εμμένει στις προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ για κούρεμα το χρέους, κάτι που επαναλαμβάνει ο Λαφαζάνης ως απάντηση στην πρόταση Δραγασάκη για το χρέος. Μάλιστα, χαρακτηριστικά,...
ο υποψήφιος βουλευτής Αργολίδας και μέλος της Γραμματείας των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων, Ανδρέας Ζαφείρης, με ένα κείμενο [via iskra] υπό τον τίτλο: «"Πάγωμα του χρέους" ή στην κατάψυξη η διαγραφή του», «καρφώνει» τον Δραγασάκη για την μετατόπισή του από τις προγραμματικές θέσεις ΣΥΡΙΖΑ: 

 
 
Του Ανδρέα Ζαφείρη [...] : Δεν είναι η πρώτη φορά , ειδικά το τελευταίο χρόνο, που στελέχη του κόμματος, «προσαρμόζουν» τη συνεδριακή θέση του ΣΥΡΙΖΑ τη σχετική με το θέμα του χρέους. « Επαναδιαπραγματευόμαστε τις δανειακές συμβάσεις και ακυρώνουμε τους επαχθείς όρους τους, θέτοντας ως πρώτο θέμα τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, πραγματοποιώντας λογιστικό έλεγχο».
 
Αυτή είναι, η γνωστή σε όλους, θέση του συνεδρίου. Εννοείται ότι κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να διατυπώνει προβληματισμούς και προτάσεις, με την διευκρίνιση ότι αυτές απηχούν προσωπικές απόψεις.
 
Η συνέντευξη του Γ. Δραγασάκη, σχετικά με το «πάγωμα» του χρέους , συζητήθηκε και θα συζητηθεί.
 
«Αντί για «κούρεμα», μπορεί να υπάρξει απόσυρση του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, δηλαδή ένα μέρος του χρέους να αποσυρθεί από τις αγορές ή τους φορείς που το κατέχουν σήμερα και να κρατηθεί «παγωμένο» στα πλαίσια της ΕΚΤ. Η εν λόγω πρόταση έχει διατυπωθεί από πολλούς ευρωπαίους οικονομολόγους και επιστημονικά ιδρύματα.
 
Προφανώς και δε πρόκειται για μια απλή λεκτική αντικατάσταση. Η λέξη «απόσυρση» στη θέση της λέξης «διαγραφή». Ο ίδιος ο Γ. Δραγασάκης διευκρινίζει ότι αναφέρεται στη συγκεκριμένη πρόταση για απόσυρση, που έχουν διατυπώσει οι οικονομολόγοι Paris και Wyplosz.
 
Πρόκειται για ένα σχέδιο, που στη Ελλάδα είχε πρωτοεισηγηθεί ο Φ. Σαχινίδης και ονομάζεται PADRE (Politically Acceptable Debt Restructuring in the Eurozone), σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η ύπαρξη ενός Οργανισμού Ειδικού Σκοπού (στη περίπτωση αυτή η ίδια η ΕΚΤ, στο εναλλακτικό σενάριο MADRE, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας -ESM) που θα αγοράζει το χρέος που έχουν εκδώσει οι χώρες μέλη της Ευρωζώνης και θα το ανταλλάσσει με ομολογίες μηδενικού επιτοκίου που θα εκδίδουν οι χώρες αυτές.
 
Η «ανταλλαγή» θα είναι ανάλογη με το μερίδιο της χώρας στο κεφάλαιο της ΕΚΤ.
 
Στη πράξη βέβαια και τα δύο σχέδια προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα «αναθέρμανσης» της ευρωπαϊκής οικονομίας δίνοντας ώθηση στην «οικονομία-ατμομηχανή» της Γερμανίας και σε καμία περίπτωση δεν ευνοούν χώρες όπως η Ελλάδα. Ειδικά όταν το συγκεκριμένο σχέδιο, όπως έχει εκπονηθεί, προβλέπει ρητά ότι το «...δημόσιο χρέος δε μπορεί να διαγραφεί. Θα πρέπει να εξυπηρετηθεί πλήρως». [η συνέχεια εδώ]

 
 
Εpikairo: Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, Το Δίκτυο, υπό την προεδρία της Άννας Διαμαντοπούλου, διοργάνωσε μία εκδήλωση για το χρέος, με καλεσμένους τους Φ. Σαχινίδη και Γ. Δραγασάκη (συμμετείχαν και οι Χατζηδάκης, Γ. Ιωαννίδης, Θ. Σκόκος). Στην εκδήλωση, ο Σαχινίδης επανέλαβε την προ ημερών πρότασή του για το χρέος, ενώ ο Δραγασάκης πρότεινε τη διαγραφή του χρέους, εφόσον αυτό είναι εφικτό (εδώ). 
 
Ούτε 3 μήνες δεν πέρασαν και ο Δραγασάκης, ο οποίος δεν είχε πει λέξη για το σχέδιο PADRE στην εκδήλωση του Δικτύου, υιοθετεί απόλυτα τη θέση Σαχινίδη ως λύση για το ελληνικό χρέος. Μόνο που η θέση Δραγασάκη, πέραν της αντιγραφής των θέσεων Σαχινίδη, δεν έχει ουδεμία σχέση με τις επίσημες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Δεν τίθεται καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκτεθεί ως προς τις θέσεις του για το χρέος. Το ζητούμενο είναι αν αυτό θα γίνει πριν τις εκλογές, οπότε οι ψηφοφόροι θα παραπλανηθούν συνειδητά (το πιο πιθανό είναι να σιγήσει ο Δραγασάκης παρά να «στρίψει» ο Λαφαζάνης που εντίμως παραμένει στις αρχικές του θέσεις) ή μετά τις εκλογές, οπότε θα δημιουργηθεί ένα ρήγμα μεταξύ της αριστερής πλατφόρμας και του ΣΥΡΙΖΑ, με πλέον πιθανή την απόσχιση Λαφαζάνη, ο οποίος θα προσπαθήσει να δημιουργήσει έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ και έτσι, ο Τσίπρας θα προσπαθήσει να γίνει ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ.
 
Μόνο που η Ελλάδα δε μπορεί να στηριχθεί σε φθηνά πολιτικά αντίγραφα. Η πολιτική δεν προσθέτει στην κοινωνία μέσω copy-paste και μεταμφιέσεων -απλά υποκρίνεται την πολιτική.
 
- See more at: http://www.epikairo.gr/index.php/politiki/item/8773-o-dragasakis-antigrafei-saxinidi-kai-eksagrionei-tin-aristeri-pteryga-tou-syriza#sthash.sPWJZdoK.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου