Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Σύσκεψη για την αρχαία Αλίκυρνα-τι συζητήθηκε για τα αρχαία και την Ιόνια

        
koi-xrysoxoidis-alikyrna4Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα η ευρεία σύσκεψη στην Αθήνα για την εξέταση των δεδομένων που υπάρχουν και την κατάθεση κάποιων πρώτων προτάσεων μετά την ανακάλυψη της εντυπωσιακής αρχαίας πόλης της Αλίκυρνας στον Άγιο Θωμά του Μεσολογγίου, σε συνδυασμό με την ομαλή εκτέλεση του έργου της Ιόνιας οδού, αφού όπως είναι γνωστό αρχαιότητες βρίσκονται πάνω στη χάραξη του δρόμου. .........

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ Μιχ. Χρυσοχοΐδης, η Γ.Γ. του ΥΠ.ΠΟ. κ. Μενδώνη, ο δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, η προϊσταμένη της ΛΣΤ” Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Ολυμπία Βικάτου, υπηρεσιακοί παράγοντες  των δυο υπουργείων, μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι της τεχνικής εταιρίας ΤΕΡΝΑ που κατασκευάζει την Ιόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες του agriniopress.gr στην σύσκεψη έγινε καταρχήν από την κ. Βικάτου ενημέρωση σχετικά με τα μέχρι τώρα ευρήματα που εκτείνονται σε μια έκταση δέκα περίπου στρεμμάτων και τονίστηκε πως μέχρι σήμερα έχει αποκαλυφθεί μόλις ένα μικρό κομμάτι από την αρχαία Αλίκυρνα, πόλη του 4ου π.Χ. αιώνα, την περίοδο που ήκμασε η αρχαία Αιτωλία. Σημειώθηκε μάλιστα πως τα ευρήματα είναι αρκετά ευαίσθητα και χρίζουν προστασίας.
Το μεγάλο «αγκάθι» βέβαια έχει να κάνει με την Ιόνια οδό και το πως οι αρχαιότητες θα προστατευτούν – αναδειχτούν, χωρίς να καθυστερήσει το έργο. Στο τραπέζι «έπεσαν» διάφορες προτάσεις, όπως η κατασκευή γεφυρών, υπόγειας διέλευσης, αποτύπωσης και αποδόμησης στα σημεία της Ιόνιας κλπ, συμφωνήθηκε όμως πως  αυτό που επείγει είναι να γίνει η καταγραφή και αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης και να γίνει νέα σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα. Οι χρόνοι είναι εξαιρετικά πιεστικοί ,μιας και το έργο της Ιόνιας στην περιοχή έχει σταματήσει και οι όποιες καθυστερήσεις θα δημιουργήσουν ζήτημα με τα χρονοδιαγράμματα.
Αν μη τι άλλο η Αλίκυρνα, έρχεται να προστεθεί στη λίστα με τα τεράστιας πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας αρχαία ευρήματα που υπάρχουν στον διευρυμένο δήμο Μεσολογγίου (Οινιάδες, Καλυδώνα, Πλευρώνα, Ρωμαϊκές Θέρμες κλπ)  και αυτό που τόνισε ο δήμαρχος Νίκος Καραπάνος ήταν πως για το Μεσολόγγι έχει πολύ μεγάλη σημασία η ανάδειξη της αρχαίας αυτής πόλης , παράλληλα όμως αναγνωρίζοντας και τη σημασία της Ιόνιας τόνισε πως θα πρέπει να βρεθεί η καταλληλότερη λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου