Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Θ. Μωραΐτης: Υπάρχει τέλμα στην κυβέρνηση

        
po-thanos1Την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου ο βουλευτής του ΠαΣοΚ, Θάνος Μωραΐτης μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για την κυβέρνηση, το μέλλον του ΠαΣοΚ και την ηγεσία του Κινήματος. 
Για την πορεία της κυβέρνησης
«Υπάρχει ένα τέλμα. Δεν μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας και να μη δούμε τα προβλήματα. Το κυριότερο που βάζω εγώ τουλάχιστον πάνω από ένα χρόνο, ως αδυναμία και αχίλλειο πτέρνα αυτής της κυβέρνησης, είναι ότι δεν έχει καταφέρει δυο χρόνια τώρα να μιλήσει για την επόμενη μέρα, να καταθέσει ένα στρατηγικό σχέδιο στο λαό για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Με γενικολογίες ότι θα φέρουμε επενδύσεις, τίποτε δεν προχωράει και δεν νομίζω ότι στέλνονται αισιόδοξα μηνύματα στην αγορά. Δεν υπάρχει μήνυμα αισιοδοξίας. Υπάρχει προβληματισμός παντού γύρω μας…»
Για την κυβερνητική συνεργασία
«Είναι μια δύσκολη συνεργασία, από την πρώτη μέρα. Θέλω να θυμίσω ότι ήταν για μας μονόδρομος σε μια πάρα πολύ κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα και ένας μεγάλος συμβιβασμός, ο οποίος – επιτρέψτε μου να πω – βαίνει προς τη λήξη του. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Δεν ήταν εύκολο για μας, αλλά δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Εμείς, προτάξαμε τη χώρα και αυτό που κάνουμε το κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο από το 2009. Πάρα πολλές φορές, το μπαλάκι ήταν σε μας (στο ΠΑΣΟΚ) ότι δεν ψηφίζαμε το ένα ή το άλλο. Ας δούμε λίγο ποιοι τορπίλιζαν τη σταθερότητα όλη αυτή τη διετία. Τη σταθερότητα την τορπίλισαν με το χειρότερο τρόπο αυτοί που αποφάσισαν, με τον τρόπο που αποφάσισαν, το κλείσιμο της ΕΡΤ. Ο Μπαλτάκος ήταν συνεργάτης του πρωθυπουργού και όλοι οι άλλοι… Αυτοί που διαχειρίστηκαν τον ΕΝΦΙΑ, με τον τρόπο που διαχειρίστηκαν και μπορώ να φέρω μια σειρά παραδείγματα. Σε όλα αυτά τα φαινόμενα που περιγράφω, και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και το επίσημο ΠΑΣΟΚ αντιστάθηκαν και διαφώνησαν. Δεν μπορούσαν, όμως, για να είμαστε ρεαλιστές και πραγματιστές, να τορπιλίσουμε μια κυβερνητική συνεργασία. Δεν μπορούμε, όμως, να αποδεχθούμε περίεργες συμπεριφορές.»
Για τις συμμαχίες που πρέπει να επιδιώξει το ΠΑΣΟΚ μετεκλογικά
«Πράγματι, πολλοί συνάδελφοί μου θεωρούν ότι μ’ αυτή τη συνεργασία θα βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο. Και μπορεί να είναι έτσι μια συνεργασία που μπορεί να συνεχιστεί. Άλλοι λένε από τώρα ότι πρέπει μελλοντικά να υπάρχει συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτή η συζήτηση είναι εμποτισμένη και λυπάμαι γι’ αυτό από μία μανία κυβερνητισμού. Κάποιοι έχουν μια συμπεριφορά και λυπάμαι πάλι γι’ αυτό «μια φορά δεκανίκι, πάντα δεκανίκι». Και της Αριστεράς και της Δεξιάς. Και αυτό που θέλω να κάνω σαφές είναι ότι εμένα και πολλούς άλλους μας αφορά να ξαναφτιάξουμε τον πολιτικό μας χώρο και μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες να φτιάξουμε μια προοδευτική πρόταση για τον τόπο και όχι να είμαστε παρόντες την ώρα που τα πάντα γύρω θα έχουν διαλυθεί. Να φτιάξουμε την παράταξή μας και όχι να διαπραγματευτούμε τα απομεινάρια. Αυτή η κουβέντα γίνεται με αρνητικούς όρους για εμάς. Θα το δείξουν οι περιστάσεις και συγκυρίες (αν το ΠΑΣΟΚ δεν θα εμπλακεί σε κυβερνητικό συνασπισμό μετά τις εκλογές). Σ’ αυτή τη φάση, όμως, λέω ότι εγώ και πολλοί σύντροφοί μου μοναδικό στόχο έχουμε την ανασυγκρότηση του χώρου. Μπορούμε πράγματι να αποτελέσουμε σ’ αυτό το πολιτικό σκηνικό τον τρίτο πόλο, μια προοδευτική πρόταση-απάντηση στα σημερινά αδιέξοδα.»
Για το αν τίθεται θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ
«Βεβαίως έχουμε μπροστά μας διαδικασίες. Συνέδρια. Το ΠΑΣΟΚ είναι, παρά τα αρνητικά, τα προβλήματα και τις δύσκολες συγκυρίες, και πάντα υπήρξε ένα ζωντανό κύτταρο σ’ αυτήν την κοινωνία και πιστεύω ότι πάντοτε είχε τα αντανακλαστικά να παίρνει αποφάσεις και να προχωρά. Αυτό θα το αποφασίσουμε στα επόμενα βήματά μας. Αλλά το κυρίαρχο για εμάς είναι ο πολιτικός μπούσουλας, το προοδευτικό φλας που θα ανάψουμε στην κοινωνία και το προοδευτικό, ιδεολογικό στίγμα που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε.»
http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου