Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Προχωρά το σχέδιο είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών από τη φορολογική διοίκηση

Προχωρά το σχέδιο είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών από τη φορολογική διοίκηση
Στο πλαίσιο των συνεχών μεταρρυθμίσεων και του οργανωτικού εξορθολογισμού του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, υπεγράφη κοινή εγκύκλιος των υπουργών Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση, με την οποία υιοθετείται κοινό σχέδιο δράσης για την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρύθμισης της είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών....
Με το παραπάνω κοινό σχέδιο δράσης, διαμορφώνεται ένα χρονοδιάγραμμα άμεσης εφαρμογής, ώστε από τη στενή και συστηματική συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας να προκύψει ένα ενοποιημένο μοντέλο είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών εσόδων απο τη φορολογική διοίκηση της χώρας.
Το χρονοδιάγραμμα και οι βασικοί πυλώνες αυτής της μεταρρύθμισης έχουν, ως εξής:
30/9/2014: Μελέτη σκοπιμότητας για την ενσωμάτωση των διαδικασιών υποβολής δηλώσεων ασφαλιστικών εισφορών, καταβολής και είσπραξής τους στη φορολογική διοίκηση (ποσοτική και ποιοτική ανάλυση).
31/12/2015: Δημιουργία του κεντρικού μητρώου των υπόχρεων σε καταβολή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και φόρου εισοδήματος φυσικών/νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων.
31/12/2016: Εναρμόνιση (πλήρης παραμετροποίηση) της βάσης εισφορών μεταξύ των μεγαλύτερων Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης με το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων/ασφαλιστικών κλάσεων.
01/07/2017: Συγχώνευση της είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών στη φορολογική διοίκηση (Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων).
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης:
«Δύο χρόνια τώρα με μεθοδικότητα και συστηματικό τρόπο χτίζουμε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας σε σύγχρονες και υγιείς βάσεις. Αξιοποιώντας καινοτόμες ιδέες και εφαρμόζοντας έξυπνες λύσεις σε άλυτα προβλήματα δεκαετιών, ανοίγουμε δρόμους για το νέο ασφαλιστικό χάρτη της χώρας. Όλες αυτές οι αλλαγές και μεταρρυθμίσεις θα ωφελήσουν τελικά όλους τους Έλληνες. Τους νέους εργαζόμενους, τους σημερινούς συνταξιούχους, αλλά και την επιχειρηματικότητα της χώρας.
Μία από αυτές τις καινοτόμες ιδέες αποτελεί το εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο συνιστά υψηλής προτεραιότητας δράση και συνδέεται άμεσα με το στρατηγικό στόχο της καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής.
Στόχος του προγράμματος μεταρρύθμισης είναι η βελτίωση της εισπραξιμότητας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και η απλοποίηση των εφαρμοζόμενων διαδικασιών, δημιουργώντας ένα αποτελεσματικότερο σύστημα είσπραξης το οποίο, παράλληλα, θα εξασφαλίζει απλούστερες, ταχύτερες και φιλικότερες διαδικασίες προς τους υπόχρεους καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Είναι, τέλος, προφανές ότι η βελτίωση των διαδικασιών είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών συνιστά κρίσιμης σημασίας παράμετρο για τη δημιουργία μίας ισχυρής οικονομικής βάσης για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου