Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Μηχανικοί Περιβάλλοντος στην Ξάνθη, αλλά όχι στο Αγρίνιο – Τι λέει το ΤΕΕ;

        
koi-panmio-pinakida3Νέα σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος δημιουργείται στην Ξάνθη ενώ το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στο Αγρίνιο, προσπαθεί σχεδόν πέντε χρόνια να μετονομαστεί, χωρίς αποτέλεσμα.  Έχοντας κάνει όλες τις αλλαγές στον οδηγό σπουδών του και έχοντας τον πιο δύσκολο από τα αντίστοιχα τμήματα η δικαίωση δεν έχει έρθει ακόμη. Η πρόσφατη αξιολόγηση έδειξε ότι το Τμήμα του Αγρινίου, όπως επισημαίνουν αναγνώστες μας, είναι το καλύτερο τμήμα του πανεπιστημίου Πατρών από πλευράς έρευνας κάτω από τους χημικούς μηχανικούς. ...
 Ένα τμήμα – καμάρι για το Αγρίνιο που όμως κανείς δεν νοιάζεται για τα επαγγελματικά  δικαιώματα των φοιτητών.
Όσοι γνωρίζουν το θέμα εύκολα αντιλαμβάνονται το τι σημαίνει να είσαι μηχανικός περιβάλλοντος και τι περιβαλλοντολόγος. Και σε θέματα αναβάθμισης του Τμήματος και της πόλης, αλλά κυρίως σε θέματα επαγγελματικών δικαιωμάτων των απόφοιτων ενός τέτοιου Τμήματος.
 Τι σημαίνει να μην είσαι μηχανικός περιβάλλοντος αλλά περιβαλλοντολόγος (Αγρινίου)?
Καταρχήν περιβαλλοντολόγοι θεωρούνται και έχουν δικαιώματα μόνο οι απόφοιτοι του Τμήματος  Περιβάλλοντος Αιγαίου. Αυτό σημαίνει ότι μια τετραετής σχολή με σχεδόν τα μισά μαθήματα από το τμήμα του Αγρινίου είναι καλύτερη. Οπότε οι φοιτητές στο Αγρίνιο, που σπουδάζουν 5 χρόνια με μαθήματα που αναλογούν σε 1,5  χρόνο επιπλέον σπουδών παίρνουν το ίδιο πτυχίο.
Τι σημαίνει το να είσαι μηχανικός περιβάλλοντος?
Ο Μηχανικός περιβάλλοντος είναι  μέλος του ΤΕΕ ενώ ο περιβαλλοντολόγος όχι. Αυτό σημαίνει ότι ανταγωνιζόμαστε του μηχανικούς σε  δικαιώματα  που το ΤΕΕ καθορίζει και τα δίνει στα μελή του. Επίσης ο κάθε μηχανικός μπορεί να γίνει ενεργειακός επιθεωρητής πράγμα που δεν μπορούν οι απόφοιτοι του τμήματος μας. Η επιστήμη του μηχανικού περιβάλλοντος έχει να ανταγωνιστεί όλες τις υπόλοιπες καθώς είναι η πιο νέα και όλα τα δικαιώματα περί μελετών στο περιβάλλον τα έχουν παρά πολλά τμήματα. Οπότε μοιράζεται η πίτα και εμείς είμαστε έξω από την πίτα των ήδη αδικημένων μηχανικών περιβάλλοντος. Παρόλα αυτά έχουν καταφέρει και τώρα πρόσφατα να διεκδικούν έργα που μπορούν να τα υπογράψουν μόνο οι απόφοιτοι μηχανικών περιβάλλοντος.
Έχουν γίνει ενέργειες στο ΣΑΠΕ και στο Υπουργείο Παιδείας για την μετονομασία από τους φοιτητές (μόνοι τους) χωρίς αποτέλεσμα. Το περιφερειακό ΤΕΕ δεν έχει πάρει θέση καθώς γιατί απλά δεν θέλει να γίνει η μετονομασία. Όμως το αντίστοιχο ΤΕΕ στην Κρήτη ήταν αυτό που έγινε ο αρωγός ώστε να μετονομαστεί το τμήμα Χημικών Μηχανικών σε τμήμα Μηχανικών περιβάλλοντος.
Οι φοιτητές μάλιστα που επικοινώνησαν με το agriniopress.gr επισημαίνουν πως εάν το θέμα δεν βρει αρωγό την τοπική κοινωνία και θεσμικούς φορείς, όπως το ΤΕΕ,  τότε «… σε λίγα χρόνια η Πάτρα θα βρει λόγο να φύγει από το Αγρίνιο π.χ. λένε ότι οκ καλό το τμήμα αλλά χαμηλή η βάση (λόγω πόλης) οπότε ελάτε Πάτρα να αυξηθεί και γινόσαστε και μηχανικοί περιβάλλοντος και άλλα πολλά τέτοια. Αν όμως το Τμήμα είναι εντάξει δεν θα έχει λόγο να φύγει. ΖΗΤΗΣΤΕ από το ΤΕΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου