Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Δεν πληρώνει το Πανεπιστήμιο …

        
epi-panepistimio
Καθυστερήσεις από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας στην εξόφληση των τιμολογίων του πρώην Πανεπιστημίου του Αγρινίου. ..
Με την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» και τη διοικητική μετακίνηση των τριών τμημάτων του Αγρινίου στο Πανεπιστήμιο Πατρών, μεταφέρθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο και όλα τα οικονομικά αποθέματα του πρώην Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα και στην διαχείριση της εκεί Οικονομικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου.
Τα χρήματα που μεταφέρθηκαν από το Πανεπιστήμιο που έδρευε στο Αγρίνιο ήταν περισσότερα του ενός εκατομμυρίου ευρώ, συν τα χρήματα που είχαν εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας για την εκτέλεση Ερευνητικών Προγραμμάτων στα τρία τμήματα, προγράμματα που συνέχισαν, βέβαια, να εκτελούνται. Μια «προίκα» μεγάλη-το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος, ως νέο αυτόνομο Πανεπιστήμιο είχε μάλιστα χρηματοδοτηθεί με 2 εκ ευρώ-  που χάνοντας στη συνέχεια την αυτονομία του, δεν μπορεί να πλέον να διαχειριστεί.
Τα παραπάνω χρήματα ήταν ο προϋπολογισμός των τριών τμημάτων με τον οποίο θα κάλυπτε τις δαπάνες μιας ολόκληρης της χρονιάς. Το πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας καταργήθηκε με νόμο στις 5/6/2013 και μέχρι και σήμερα υπάρχουν τιμολόγια πολλών χιλιάδων ευρώ που μένουν απλήρωτα σε ιδιώτες προμηθευτές. Ο λόγος βέβαια που τα τιμολόγια δεν έχουν αποπληρωθεί, δεν είναι η έλλειψη χρημάτων, αφού τα λεφτά έχουν δεσμευτεί από την Οικονομική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα χρέη του πρ. Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, είναι πολλά και το οξύμωρο είναι πως, δεν πρόκειται για χρέη με την έννοια της μη δυνατότητας αποπληρωμής των τιμολογίων.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών έκρινε αναγκαίο τον έλεγχο την νομιμότητας των τιμολογίων, πριν την αποπληρωμή τους, γεγονός που συνέβαλε σε πρώτο στάδιο στις καθυστερήσεις. Τα μέλη της Διοικούσα Επιτροπής του Πανεπιστημίου ανέμεναν πως το Πανεπιστήμιο Πατρών, μέσα στους επόμενους μήνες από την ημέρα που το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας έχασε την αυτονομία του, θα είχε φροντίσει να πληρωθούν όλα τα χρέη. Παρόλα αυτά, μέχρι και πρόσφατα από το μεγάλο ποσό των οφειλών, δεν είχε αποπληρωθεί σχεδόν τίποτα.
Μόλις πριν από λίγους μήνες ξεκίνησε η αποπληρωμή κάποιων τιμολογίων, με τη διαδικασία να σταματά και πάλι, λόγω της πρόσφατης απεργίας των υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Πατρών. Το αποτέλεσμα των τεράστιων αυτών καθυστερήσεων, είναι ότι ακόμη και αυτή τη στιγμή, μέσα Ιουλίου, υπάρχουν τιμολόγια που κόπηκαν του Δεκέμβριο του 2013 και δεν έχουν ακόμη αποπληρωθεί! Τα χρήματα που διανέμει το Πανεπιστήμιο Πατρών για τις δαπάνες κάθε τμήματος μπορεί να φτάνουν στην ώρα τους, όμως το πρ. Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος κινδυνεύει να χάσει τη φερεγγυότητα του προς του ιδιώτες προμηθευτές, που πλέον είναι επιφυλακτικοί ακόμη και στην προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης.
Το «Γεγονός» επικοινώνησε με την Οικονομική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου Πατρών, απ’ όπου και επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη τιμολογίων που μένουν απλήρωτα για πολλούς μήνες και η αιτιολογία ήταν ακριβώς αυτή: οι τρίμηνη κατάληψη στο Πανεπιστήμιο στην αρχή του εκπαιδευτικού έτους,  η πρόσφατη κατάληψη-απεργία που έθεσε εκτός λειτουργίας της Υπηρεσίες και «ο μεγάλος όγκος εργασίας». Μια απλή διαβεβαίωση των μεγάλων καθυστερήσεων στην αποπληρωμή των χρεών, δηλαδή. Ως «ουρά» πλέον του Πανεπιστημίου Πατρών, τα τρία τμήματα που εδρεύουν στο Αγρίνιο δεν μπορούν να έχουν , φαίνεται, μεγαλύτερες απαιτήσεις…
Mαρίνα Ζαρκαβέλη-ΓΕΓΟΝΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου