Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

ΚΑΜΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΝΦΙΑ







Αδύνατη είναι πλέον κάθε μεταβίβαση ακινήτου ή οποιαδήποτε άλλη πράξη σχετική με ακίνητο, ακόμη και η άσκηση αγωγής εξώσεως, αν ο ιδιοκτήτης δεν έχει εξοφλήσει ή έχει τακτοποιήσει όλες τις οφειλές του από...
φόρους ακινήτων τουλάχιστον για την τελευταία πενταετία.
Ο ιδιοκτήτης κάθε ακινήτου που πρόκειται να μεταβιβαστεί (πώληση, δωρεά, γονική παροχή, κληρονομιά κ.ά.) θα πρέπει να προσκομίσει στο συμβολαιογράφο πιστοποιητικό «φορολογικής ενημερότητας» για το συγκεκριμένο ακίνητο. Πρόκειται για το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ με το οποίο αποδεικνύεται ότι έχουν πληρωθεί όλοι οι φόροι ακίνητης περιουσίας της τελευταίας πενταετίας ή ότι δεν είχε βεβαιωθεί κάποιο ποσό φόρου.
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ....
Οι μεταβιβάσεις ακινήτων που θα γίνονται χωρίς πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ θα θεωρούνται άκυρες. Όπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών:
1. Είναι αυτοδικαίως άκυρη κάθε υποσχετική ή εκποιητική δικαιοπραξία με την οποία συστήνονται, μεταβάλλονται, αλλοιώνονται ή μεταβιβάζονται από οποιαδήποτε αιτία δικαιώματα επί ακινήτου ή παρέχεται δικαίωμα προσημείωσης ή υποθήκης σε αυτό, αν δεν μνημονεύεται και δεν επισυνάπτεται από το συμβολαιογράφο στο συμβόλαιο που συντάσσει, πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο με τις ειδικότερες προϋποθέσεις που ο νόμος ορίζει. Το ίδιο ισχύει και για τη σύνταξη κατακυρωτικής έκθεσης επί εκούσιου πλειστηριασμού.
2. Οι φύλακες μετεγγραφών και οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων υποχρεούνται να αρνηθούν τη μετεγγραφή ή την καταχώριση στα κτηματολογικά βιβλία συμβολαιογραφικού εγγράφου, αν δε μνημονεύεται και δεν επισυνάπτεται πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ. Το ίδιο ισχύει και για τη μετεγγραφή ή καταχώριση της κατακυρωτικής έκθεσης επί εκούσιου πλειστηριασμού, καθώς και για τη μετεγγραφή ή καταχώριση της αποδοχής κληρονομιάς.
3. Είναι απαράδεκτη η συζήτηση ενώπιον δικαστηρίου εμπράγματης αγωγής επί ακινήτου, πλην της μονομερούς εγγραφής υποθήκης ή προσημείωσης υποθήκης ή της άρσης κατάσχεσης, αν δεν προσκομισθεί από τον υπόχρεο σε ΕΝΦΙΑ, το σχετικό πιστοποιητικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου