Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Το ΠΑΣΟΚ, η δημοκρατική παράταξη, η ηγεσία

        
PASOK-1Πολλά λέγονται και γράφονται τις τελευταίες μέρες για το ΠΑΣΟΚ, για την ανασυγκρότηση, για τη Δημοκρατική παράταξη και την Κεντροαριστερά.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ περνά τη δυσκολότερη κρίση από την ίδρυσή του. Οι πολιτικές απαντήσεις πρέπει να δοθούν μόνο μέσα από ένα ανοιχτό συνέδριο, όπου θα τεθούν όλα από την αρχή για πολιτικές και πρόσωπα......
Το ΠΑΣΟΚ σήμερα οφείλει, εδώ και τώρα, να ανανεωθεί, να αναγεννηθεί και να ανασυγκροτηθεί μέσα από μία ώριμη υπέρβαση του ίδιου του εαυτού του, μέσα από τη θετική μετεξέλιξη και τον σύγχρονο προσδιορισμό του ίδιου του ρεύματος της Δημοκρατικής παρατάξεως, που σηματοδοτεί εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα μια υπαρκτή κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία.
Γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι συνυφασμένο με τη συσπείρωση, την ενιαία έκφραση, τη συνοχή και τη δυναμική της Δημοκρατικής παράταξης.
Χρειαζόμαστε λοιπόν πολιτική πρόταση ανασυγκρότησης στόχων και πολιτικών για την Ελλάδα του αύριο, που θα μας οδηγήσει σε κοινωνικές συναινέσεις για τα μεγάλα Εθνικά μας θέματα και τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.
Γι’ αυτό πρέπει να φαίνονται αισθητά και να προσδιορίζονται οι διαφορές μας με τον Νεοφιλελευθερισμό σε όλα τα κρίσιμα πεδία της οικονομίας, βάζοντας μπροστά τις κοινωνικές προτεραιότητες των πολιτών. Δεν πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με μυαλά που μας έφεραν στην καταστροφή του 2009 και που συνεχίζουν τα ίδια αυτά μυαλά να υπηρετούν μεταπρατικές – κομπραδορικές πολιτικές ξεπουλήματος της χώρας.
Όλοι οι Έλληνες σήμερα αισθάνονται ότι ζουν σε ένα κράτος που τους έχει εγκαταλείψει, αδικήσει και εξαθλιώσει κοινωνικά. Μια μεσαία κοινωνική τάξη που διαλύεται. Η μακροχρόνια ανεργία καλπάζει, χωρίς ελπίδα ουσιαστικής επιστροφής. Παραδοθήκαμε σε δεξιές – νεοφιλελεύθερες πολιτικές με οικονομικά μοντέλα λιτότητας. Αφήσαμε το κεφάλαιο να παράγει ανεξέλεγκτα κέρδη, δημιουργώντας μια αγορά καθόλου ορθολογική και ελεύθερη.
Δεν αντιληφθήκαμε πόσο απόμακρες και απελπισμένες μοιάζουν οι πολιτικές ενέργειές μας αυτές για τους πολίτες και πόσο οι ενέργειες αυτές συνδέονται με την αγωνία να διατηρηθούμε με νύχια και δόντια στην εξουσία.
Το τίμημα το πληρώσαμε και το πληρώνουμε ακόμα. Οι πολίτες μας γύρισαν την πλάτη και αναζήτησαν άλλες μορφές ιδεολογικής έκφρασης. Και όσοι από αυτούς είχαν τη διάθεση να αντισταθούν, υιοθέτησαν τις δυνάμεις της Αριστεράς, ΟΧΙ επειδή πιστεύουν σε αυτές, αλλά διότι δεν θέλουν να παραδώσουν τα όπλα ακόμη χωρίς μάχη.
Γι’ αυτό να παραδεχθούμε και να ζητήσουμε συγγνώμη, μέσα από την αυτοκριτική μας και παράλληλα να διορθώσουμε τα λάθη μας που μας απομάκρυναν από το ένα θετικό, την πίστη μας για ένα κόσμο που βάζει πρώτα τον άνθρωπο.
Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα σύγχρονο δημοκρατικό πατριωτικό και Σοσιαλιστικό κίνημα με Ευρωπαϊκό ορίζοντα και προσανατολισμό και οφείλει να προσδιοριστεί τόσο ως προς τη μνήμη του παρελθόντος όσο και ως προς τη μνήμη του μέλλοντος για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Πρέπει να κατοχυρώσουμε στο συνέδριό μας τις αρχές, τις αξίες και τις ιδεολογικές μας συμφωνίες, καθώς και την ηθική μιας αλληλεγγύης για ένα ενιαίο μεγάλο και πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος.
Απορρίπτοντας το μικρό και φοβικό ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα βρίσκεται μονίμως στην γωνία, απολογούμενο για τους πάντες και τα πάντα.
Να απορρίψουμε αυτούς που έκαναν και κάνουν ιδεολογία τα ευχολόγια και τους τακτικισμούς, τις ομάδες και τις ομαδούλες.
Να απορρίψουμε εκείνους που δεν μπορούν και δεν γνωρίζουν.
Ακόμα και εκείνους που κατά καιρούς μας οδήγησαν σε ιδεολογικούς συμβιβασμούς, τους οποίους πληρώσαμε ακριβά.
Χρειαζόμαστε, λοιπόν, ένα καθαρό ιδεολογικό στίγμα, βάζοντας τέλος στις πολιτικές αλά καρτ. Να διατυπώσουμε με σαφήνεια στην κοινωνία ολοκληρωμένες πολιτικές θέσεις για την Ελλάδα της παραγωγής και της απασχόλησης.
Να ανοίξουμε ένα νέο ιστορικό κύκλο που θα αποσαφηνίζει την φυσιογνωμία μας μέσα από διαχρονική συνέχεια, συνέπεια και προοπτική για το οιοι είμαστπε, ποιους εκπροσωπούμε, ποιους εκφράζουμε, πως πορευόμαστε και με ποιους συμπορευόμαστε πολιτικά, κοινωνικά, ιδεολογικά και προγραμματικά.
Έχουμε, ταυτόχρονα όμως, χρέος στους ανθρώπους που μας στηρίζουν, που δοκιμάζονται σε κάθε γειτονιά της Ελλάδας, που λοιδορούνται, που ενοχοποιούνται ακόμα και φιμώνονται, να τους διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία τους, απαντώντας με πολιτικές και όχι με λαϊκισμούς στην αγωνία των κοινωνικών προτεραιοτήτων, των μοντέλων λιτότητας που μας επιβάλουν και τον τρόπο ζωής που αποφασίζουν οι τεχνοκράτες, οι τραπεζίτες και οι επιχειρηματίες.
Να βγούμε μπροστά με τόλμη, να μιλήσουμε με γενναιότητα και να προτείνουμε λύσεις διαφυγής από την κρίση.
Να φύγουμε από την γωνία και από τη θέση του μόνιμου απολογητή των πάντων.
Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που θα κάνει απόλυτα διακριτό το πολιτικό και ιδεολογικό του στίγμα, χωρίς επιστροφές σε εμμονές και παθογένειες του παρελθόντος.
Να τελειώνουμε σήμερα με τους τακτικισμούς πάνω στους οποίους χτίστηκαν πολιτικές καριέρες «φούσκες» για δεκαετίες.
Να τελειώνουμε με τις πολιτικές και πρακτικές στελεχών που απαξίωσαν το κόμμα στην κοινωνία.
Να τελειώνουμε με αυτούς που χρησιμοποίησαν το κόμμα για δικό τους όφελος.
Να τελειώνουμε με τις λογικές αυλών, κολλητών και φίλων.
Τους λέμε λοιπόν ότι το ΠΑΣΟΚ «σούπερ – μάρκετ» μας τελείωσε, το μαγαζί του οποίου όποιος μπει κάτι θα βρει να πάρει, τέλος.
Ενδιάμεσους δεν χρειαζόμαστε.
Χρειαζόμαστε στελέχη πολιτικοποιημένα, άφθαρτα και όχι «κολαούζους» που φορούν τον «μανδύα προστασίας» πολιτικών φίλων τους.
Δεν πρέπει να αφήσουμε να δημιουργηθούν Μικρά ΠΑΣΟΚ για άγονες αντιπαραθέσεις και για μάχες προσδιορισμού του ότι εδώ είμαστε και εμείς…
Σίγουρα πρέπει να πάμε όλοι μαζί, αλλά δεν είμαστε ίδιοι.
Δεν πρέπει να ακυρώσουμε την φυσιογνωμία μας, την ταυτότητά μας, τις αξίες μας και τις αρχές μας.
Χρέος μας είναι το ΠΑΣΟΚ του αύριο να αναλάβει πρωτοβουλίες συνολικά και συλλογικά για μια συντεταγμένη πορεία διεξόδου από την κρίση.
Προχωράμε με αυτούς που θέλουν και μπορούν…
Με πολιτικές θέσεις και λύσεις στα προβλήματα της ανισότητας.
Με πολιτικές θέσεις και λύσεις για πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου.
Με πολιτικές θέσεις και λύσεις που θα διασφαλίζουν την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών στην υγεία, την παιδεία και την κοινωνική πρόνοια.
Με πολιτικές θέσεις και λύσεις, που επιτέλους δεν θα πέφτει το βάρος μόνο πάνω στη μεσαία τάξη, στους φτωχούς, στους εργάτες, τους νέους.
Με πολιτικές θέσεις και λύσεις, οικοδομώντας και προτείνοντας ένα κράτος δικαίου.
Με πολιτικές θέσεις και λύσεις ανατροπής, των ανισοτήτων, της εμπορευματοποίησης, που διέφθειραν τη δημοκρατία μας και που οδήγησαν σε αδικίες στο όνομα της ανάπτυξης.
Με πολιτικές θέσεις και λύσεις που δεν θα πρέπει άλλο να θυσιάσουμε την ασφάλεια των πολιτών μας και την ευημερία τους στο όνομα του οικονομικού ανταγωνισμού και απαιτήσεων των αγορών.
Με πολιτικές θέσεις και λύσεις να πείσουμε ότι υπάρχουμε, δηλώνοντας παρόν ως χώρος μέσα στη χώρα.
Με πολιτικές θέσεις και λύσεις για αποκατάσταση μισθών και συντάξεων.
Με πολιτικές θέσεις και λύσεις για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα από «PSI» των δανείων στις τράπεζες με όρους και προϋποθέσεις κατά περίπτωση
Με πολιτικές θέσεις και λύσεις στην όχι σιωπηλή μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε άλλα πολιτικά σχήματα.
Με πολιτικές θέσεις και λύσεις που θα σπάνε τον φαύλο κύκλο της ανεργίας.
Με πολιτικές θέσεις και λύσεις για την Ελλάδα της παραγωγής.
Με πολιτικές θέσεις και λύσεις για την ανασυγκρότηση και μόνο του ΠΑΣΟΚ και όχι μέσω ΕΛΙΑΣ ή μέσω της σύμπλευσης με το ΣΥΡΙΖΑ.
Και βέβαια τώρα όλοι αισθανόμαστε την απουσία του Ηγέτη που θα σηματοδοτήσει την πορεία της χώρας, της κοινωνίας και του Λαού μας σημαδεύοντας ταυτόχρονα και τη ζωή όλων μας.
Ας βάλουμε λοιπόν ένα τέλος στις προσωπικές ατζέντες και τα Μικρά ΠΑΣΟΚ αν θέλουμε να υπάρχουμε ως ΠΑΣΟΚ, ως χώρος μέσα στη χώρα και να φέρουμε στην κοινωνία μια νέα πολιτική ελπίδα για το αύριο…
ΦΑΦΟΥΤΗΣ ΑΛΕΚΟΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ MSc
ΜΕΛΟΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΣΟΚ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου