Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Δυσαρέσκεια στο Μαξίμου για τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ

Δυσαρέσκεια στο Μαξίμου για τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ



«Δεν αρμόζει σε διοικητικό υπάλληλο να εκφράζει παρόμοιες κρίσεις» λένε κυβερνητικές πηγές - Τι έλεγε στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής...

Εκνευρισμό προκάλεσαν στο υπουργείο Οικονομικών και στο Μέγαρο Μαξίμου οι δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν με έμφαση ότι «δεν αρμόζει σε διοικητικό υπάλληλο να εκφράζει παρόμοιες κρίσεις».

Την Παρασκευή, με ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής έκανε λόγο γιια πολλαπλές επιθέσεις εις βάρος της ΕΛΣΤΑΤ, με στόχο την «υπονόμευση της ανεξαρτησίας της και την παρεμπόδιση της πιστής εφαρμογής του νόμου και των στατιστικών αρχών».

«Από τη στιγμή που η ΕΛΣΤΑΤ απέκτησε θεσμική ανεξαρτησία και άρχισε να επιτελεί το έργο της όπως θα έπρεπε να το επιτελεί μια Εθνική Στατιστική Υπηρεσία σε μια Ευρωπαϊκή χώρα, με πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή του νόμου και των διεθνών στατιστικών αρχών, έχει γίνει ο στόχος – και εξακολουθεί να γίνεται στόχος – πολλαπλών επιθέσεων», τόνιζε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «όλες αυτές οι επιθέσεις έχουν στόχο την υπονόμευση της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ και την παρεμπόδιση της πιστής εφαρμογής του νόμου και των στατιστικών αρχών εκ μέρους της, ώστε να αναβιώσει η ολέθρια πρακτική της διαμόρφωσης των στατιστικών με βάση όχι το εκ των δεδομένων αληθώς προκύπτον, αλλά σε συμμόρφωση με το εκάστοτε πολιτικώς σκόπιμο και βολικό αποτέλεσμα, η οποία οδήγησε στην παραπλάνηση του Ελληνικού λαού ως προς τις οικονομικές συνέπειες της ακολουθούμενης επί μακρόν πολιτικής, στην απόκρυψη της αληθινής οικονομικής κατάστασης της Χώρας με συνέπεια τη διευκόλυνση της υπερχρέωσής της (και τον υπερδανεισμό της από Έλληνες και ξένους επενδυτές) έως ότου ήταν πλέον πολύ αργά, αλλά και στον διεθνή διασυρμό της Χώρας με τα διαβόητα ‘greekstatistics’».

«Απώτερος στόχος είναι, βεβαίως, η απόσειση των πολιτικών ευθυνών για το μοντέλο διακυβέρνησης, το οποίο οδήγησε τη Χώρα στην οικονομική καταστροφή και στην ένδεια που ζει σήμερα, καθώς και η αποφυγή της αναδυόμενης απαξίωσης αυτού του τρόπου διακυβέρνησης», προσθέτει στην ανακοίνωση ο κ. Γεωργίου.

Υπογραμμίζει παράλληλα ότι από την ανάληψη των καθηκόντων του «τον Αύγουστο του 2010 και εφεξής, και ανελλιπώς έως σήμερα, επί οκτώ συνεχείς εξαμηνιαίες δημοσιεύσεις, τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος γίνονται δεκτά από τη Eurostat, μετά και από τους αυστηρούς ελέγχους, χωρίς καμία απολύτως επιφύλαξη, και η αξιοπιστία τους δεν αμφισβητείται πλέον από κανένα ευρωπαϊκό ή διεθνή θεσμό. Το αυτό ισχύει για τον υπολογισμό του ελλείμματος του 2009».

Ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ αναφέρεται εξάλλου εκτενώς στην απόφαση του Συμβουλίου Εφετών να καταθέσουν για την ορθότητα του υπολογισμού του ελλείμματος «οι αρμόδιοι για τα στοιχεία του δημοσιονομικού ελλείμματος και χρέους της Χώρας κατά τα έτη έως το 2009, κατά τα οποία διαπιστώθηκε ένα πρωτοφανές για ευρωπαϊκά πρότυπα πλήθος περιπτώσεων εσκεμμένα ακατάλληλης κατάρτισης στοιχείων, παρέμβασης και αλλοίωσης στοιχείων, και εσκεμμένης υποβολής λανθασμένων στοιχείων, τα οποία έχουν προσδιοριστεί από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς ως «στατιστικές απάτες» και «στατιστικές λαθροχειρίες»!

Όπως αναφέρει «αντί να διερευνηθούν οι ευθύνες των προσώπων αυτών για τις στατιστικές απάτες και τις στατιστικές λαθροχειρίες, τα πρόσωπα αυτά καλούνται να καταθέσουν για την ορθότητα υπολογισμού του ελλείμματος του 2009, διότι χωρίς τη μαρτυρία ειδικώς αυτών των προσώπων (!), «με την ιδιότητά τους» κατά την περίοδο έως το 2009, όπως το βούλευμα ρητώς αναφέρει, δεν μπορεί να σχηματίσει «επαρκώς θεμελιωμένη» δικαστική κρίση (!)».

Με τον τρόπο αυτό, σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ «η δικαστική διαδικασία εξελίσσεται (α) χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν οι πιστοποιήσεις των αρμοδίων ευρωπαϊκών θεσμών και αλλοδαπών και διεθνών θεσμικών χρηστών, (β) χωρίς να κληθεί προς εξέταση έστω και ένας από τους μάρτυρες που διαθέτουν την απαιτούμενη εξειδικευμένη τεχνογνωσία εφαρμογής του Ενωσιακού Δικαίου για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές και είχαν προταθεί, (γ) με εσκεμμένη αδράνεια ως προς τη διερεύνηση των παρανόμων πράξεων που διαπιστώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή/Eurostat σχετικά με την ακατάλληλη κατάρτιση, αλλοίωση, παραποίηση και εσκεμμένη υποβολή λανθασμένων στοιχείων σε σωρεία περιπτώσεων, και (δ) ήδη με κλήση, προς σχηματισμό «επαρκώς θεμελιωμένης» δικαστικής κρίσεως, των προσώπων που ήταν αρμόδια για τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας καθ’ όν χρόνο διαπράττονταν οι «στατιστικές απάτες» και «στατιστικές λαθροχειρίες».

«Ο ρόλος της Δικαιοσύνης σε όλα αυτά θα έπρεπε να είναι μόνον ένας», αναφέρει ο κ. Γεωργίου. «Η πραγμάτωση του κράτους δικαίου. Ούτε το πελατειακό μοντέλο διακυβέρνησης της Χώρας, ούτε η απάτη προβλέπονται από την Ελληνική νομοθεσία, ούτε (πέραν της ιδίας αυτοεξαπατήσεως) η εξαπάτηση των Ευρωπαϊκών θεσμών αποτελεί στοιχείο του εθνικού συμφέροντος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου