Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Αγωνία για τη νέα ΚΑΠ και τις προτάσεις της κυβέρνησης (φωτο)

        
OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣτο Παπαστράτειο Μέγαρο ολοκληρώθηκε νωρίτερα σήμερα το ,μεσημέρι η εκδήλωση που οργάνωσε ο Α.Σ. Αγρινίου «Η Ένωση» σε συνεργασία με την ΠΑΣΕΓΕΣ ενόψει των επικείμενων ανακοινώσεων της κυβέρνησης για το ποιο μοντέλο θα επικρατήσει στην εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ( ΚΑΠ 2014-2020)....
Η αγωνία των αγροτών και των εκπροσώπων τους είναι έκδηλη μιας κα πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα και όπως όλα δείχνουν, αφού οι επιδοτήσεις θα είναι έτσι κι αλλιώς μειωμένες, το ζητούμενο είναι να περιοριστούν οι απώλειες για τους παραγωγούς.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAΌπως τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιάννης Κολυβάς σε δηλώσεις του  λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης, παραδέχτηκε πώς μέσα και από τις επαφές του, προκύπτει το συμπέρασμα για την έντονη ανησυχία στις τάξεις των αγροτών για το πιο σενάριο θα επιλέξει η χώρα για την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής από την 1η Ιανουαρίου.
«Δυστυχώς ότι δεν κάναμε μέσα στους προηγούμενους 13 μήνες πρέπει να το κάνουμε  στις επόμενες δέκα μέρες αφού την 1η Αυγούστου πρέπει να ανακοινώσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως θα εφαρμόσουμε τη νέα ΚΑΠ. Ότι αποφασίσουμε θα μας συνοδεύει μέχρι το 2020, οπότε η όποια απόφαση πρέπει να εδράζεται  σε στέρεες  βάσεις και να είναι ακριβοδίκαιη, γιατί το διακύβευμα είναι μεγάλο.»
Όπως σημείωσε ο κ.   Κολυβάς  η Αιτωλοακαρνανία έχει  ένα «ιδιαίτερο πρόβλημα» λόγω των πολλών καπνοπαραγωγών που είχε , με δικαιώματα μεγάλης αξίας που αναπόφευκτα θα μειωθούν για να πάρουν άμεσες ενισχύσεις όσοι μέχρι σήμερα δεν είχαν πρόσβαση στο νέο σύστημα.
Σχετικά με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, που είναι ένα κομμάτι του εθνικού φακέλου, προβλέπεται ένα 10% των πόρων  να δοθεί με τη μορφή συνδεδεμένης ενίσχυσης. Από αυτό το κομμάτι το 2% αφορά σε πρωτεϊνούχα και το υπόλοιπο 8% τους υπόλοιπους τομείς. Κατά προτεραιότητα πρόσβαση στο νέο σύστημα θα έχουν οι κτηνοτρόφοι των ειδικών δικαιωμάτων που είχαν δηλαδή δικαιώματα χωρίς να διαθέτουν γη και τα οποία καταργούνται. Έτσι υπάρχει προτροπή στον κανονισμό ότι αυτοί θα πρέπει να πάρουν κατά προτεραιότητα από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. « Το υπόλοιπο 8% θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να διανεμηθεί με διαφάνεια, με αντικειμενικά κριτήρια σε εκείνες τις περιοχές που η παραγωγή θα εκλείψει εάν δεν διατηρηθεί η παραγωγή με συνδεδεμένες ενισχύσεις.» συμπλήρωσε ο κ. Κολυβάς, τονίζοντας τέλος πως η υπόθεση έχει λάβει κατεπείγοντα χαρακτήρα και απαιτεί ετοιμότητα:
OLYMPUS DIGITAL CAMERA«Πρέπει να τρέξουμε στις επόμενες δέκα μέρες, το υπουργείο θα βάλει σε διαβούλευση  την επιλογή και εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι , να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότεροι μέρος γιατί υπάρχουν κάποιες δικλείδες ασφαλείας μέσα στην πολιτική συμφωνία και του Συμβούλιο Υπουργών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εάν δεν γίνουν αποδεκτές θα έχουμε κλυδωνισμούς σε πολλές περιοχές της χώρας και στην περιοχή σας, εξαιτίας των καπνοπαραγωγών που θα απολέσουν ένα μεγάλο μέρος  του εισοδήματος τους.»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Θ. Κουτσουπιάς σημείωσε πως η Ένωση στηρίζει την πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ ώστε κανένας παραγωγός μέχρι το 2020 να μην χάσει πάνω από το 30% των ενισχύσεων του: «Αυτό που θέλει να κάνει η κυβέρνηση , να πάει δηλαδή η ενίσχυση με το στρέμμα θα είναι καταστροφικό, αφού θα χαθούν περίπου 30 εκατομμύρια το χρόνο από την Αιτωλ/νία και παραγωγοί που σήμερα  παίρνουν 15 χιλιάδες ευρώ επιδότηση να φτάσουν να παίρνουν 700! Υπάρχουν χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις στην περιοχή μας , πρόκειται για ξεκλήρισμα και δεν μπορεί αυτό να περάσει.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου