Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Το Eurogroup αντιγράφει Γιώργο Παπανδρέου και αποκτάει «Διαύγεια»!

Μια από τις μεγαλύτερες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου με την ανάρτηση των αποφάσεων της κυβέρνησης στο διαδίκτυο, τη «Διαύγεια» ζήλεψε το Eurogroup.

Αυτό προκύπτει από το έγγραφο της προεδρίας του Eurogroup, που απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση σχετικά με το ζήτημα της διαφάνειας αναφορικά με τις αποφάσεις των υπουργών.
Ειδικότερα, οι προτάσεις που τέθηκαν στο τραπέζι περιελάμβαναν:
-τη δημοσιοποίηση της αναλυτικής ημερήσιας διάταξης, μετά την οριστικοποίησή της στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup
-τη δημοσιοποίηση του κειμένου  που συντάσσει ο πρόεδρος του Eurogroup μετά το τέλος κάθε συνεδρίασης. Αυτό το έγγραφο περιλαμβάνει τα συμπεράσματα της προεδρίας και έως τώρα ήταν απόρρητο.
-τη δημοσιοποίηση των εγγράφων του Eurogroup, τόσο αυτών που αφορούν στις χώρες σε πρόγραμμα, όσο και αυτών που αφορούν την οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης.
Σημειώνεται, πως το Πρόγραμμα Διαύγεια δημιουργήθηκε το 2010 και αποσκοπεί στη δημοσίευση στο διαδίκτυο, σε ένα κεντρικό ιστότπο, αποφάσεων των κυβερνητικών οργάνων και της διοίκησης στο Διαδίκτυο, ενώ οι αποφάσεις δεν εκτελούνται αν δεν αναρτηθούν στον δικτυακό τόπο diavgeia.gov.gr.
Υποχρέωση δημοσίευσης έχουν τα κυβερνητικά όργανα, οι φορείς του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και οι Ανεξάρτητες Αρχές, όπως και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου