Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Το μεγάλο ευχαριστώ ενός Σύρου πρόσφυγα στην Ελλάδα – ΦΩΤΟ

Το μεγάλο ευχαριστώ ενός Σύρου πρόσφυγα στην Ελλάδα – ΦΩΤΟ
Χίλιοι πεντακόσιοι πρόσφυγες, 1.500 διαφορετικές ιστορίες, περισσότερες από 250 πολυμελείς οικογένειες, η κάθε μία να ζει τη δική της αλήθεια, αλλά και τον ίδιο πόνο για μία πατρίδα που σφαδάζει από το εμφύλιο αιματοκύλισμα.
Όλοι τους βρίσκονται σε αναζήτηση μιας νέας πατρίδας, μια ελπίδας που ποτέ δεν "σβήνει", ακόμα και όταν η απόγνωση είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπα μικρών και μεγάλων.
Δεν είναι όμως μόνο η ελπίδα που συγκλονίζει σε αυτούς τους πρόσφυγες που έχουν κατακλύσει ασφυχτικά κάθε σπιθαμή τετραγωνικού μέτρου από το βράδυ της Παρασκευής το εκθεσιακό κέντρο του Επιμελητηρίου «Απόστολος Μαρδύρης», στη Νέα Καρβάλη του Δήμου Καβάλας.
Είναι τα πρόσωπα δεκάδων εκατοντάδων μικρών παιδιών, είναι η προσδοκία ότι τα δυο παιδιά που γεννήθηκαν προχθές το βράδυ θα ζήσουν σε έναν νέο κόσμο. Είναι η ανεμελιά των μεγαλύτερων παιδιών που παρά τις δυσκολίες χαίρονται, όταν μπορούν να παίξουν μπάλα, να τρέξουν, ν' απολαύσουν ένα σοκολατένιο γλύκισμα, που γελούν τόσο αθώα και αυθόρμητα, όταν τους προσφέρεις ακόμα και ένα πολύ απλό παιχνίδι.
Πάνω απ' όλα όμως είναι αυτή η λέξη που από το βράδυ της Τετάρτης την ακούς ξανά και ξανά. Μία λέξη που γεμίζει το στόμα αυτών που τη λένε και προκαλεί ρίγη συγκίνησης σε αυτούς που την ακούν.
Είναι η λέξη... ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, των τελευταίων προσφύγων που εγκλωβίστηκαν στην Καβάλα, μετά την ανάσχεση της αστυνομίας, ώστε να μην κατευθυνθούν προς την Ειδομένη.
Είναι το ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ χιλιάδων άλλων προσφύγων που από τον Ιούλιο και μέχρι σήμερα διέρχονται κάθε εβδομάδα από την Καβάλα, συνεχίζοντας το μακρύ και δύσκολο ταξίδι τους προς την άσβηστη ελπίδα για μια καλύτερη και πιο ασφαλή ζωή.
Είναι το ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ του πρόσφυγα γιατρού από τη Συρία, του Αλί Καντίρ, που άνοιξε την καρδιά του και μίλησε για το οδοιπορικό του, την περιπέτειά του μέχρι να περάσει στην Ελλάδα, όπως και για τους λόγους που όλοι οι συμπατριώτες του που επιλέγουν τελικά τη χώρα μας ώστε να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.
"Έφυγα από το Χαλέπι της Συρίας με αυτή την ομάδα που ήρθαμε στην Καβάλα" λέει ο Αλί και συνεχίζει, "συγκεντρωθήκαμε στην Τουρκία, στα παράλια και εν συνεχεία περάσαμε στη Μυτιλήνη κι από κει στην Καβάλα, για να βρεθούμε σε αυτό εδώ το στάδιο (σ.σ. εννοεί το Κλειστό Δημοτικό Κολυμβητήριο που αρχικά μεταφέρθηκαν πριν πάνε στο εκθεσιακό κέντρο)".
Αναφορικά με το κόστος του ταξιδιού, ο Αλί Καντίρ είπε ότι οι Τούρκοι δουλέμποροι ζητούν 700 ευρώ ανά άτομο κι όπως λέει χαρακτηριστικά: "τώρα είναι φτηνά τα ναύλα. Παλιότερα, ζητούσαν περισσότερα και μας είχαν σε βάρκες - σκουπίδια. Φανταστείτε, ότι εγώ ταξίδεψα με ένα φουσκωτό και στοιβαχτήκαμε εκεί 70 άτομα. Ο κάθε λαθρέμπορος επιδιώκει να βγάλει κατά μέσο 50.000 € σε κάθε ταξίδι".
"Εργάζομαι ως γιατρός", λέει ο Καντίρ και συνεχίζει: "Δεν έχω οικογένεια, οπότε για μένα δεν είναι πρόβλημα, όπου και να πάω. Στο παρελθόν, εργαζόμουν στη Μεγάλη Βρετανία. Πάντως, οι περισσότεροι από τους 800 ανθρώπους που είμαστε εδώ, σχεδιάζουν να φτάσουν στη Γερμανία. Ξέρουμε ότι η Κροατία, τα Σκόπια έχουν κλείσει τα σύνορά τους, όμως δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο στην Καβάλα, παρόλο που είναι εξαιρετική η φιλοξενία. Δεν αντέχει άλλο το μπάτζετ των περισσότερων ανθρώπων, που είναι ζήτημα να έχουν απομείνει 100 - 200 δολάρια ή ευρώ σε μια οικογένεια. Είναι λεφτά, τα οποία έχουν φυλάξει για να πληρώσουν τα εισιτήρια του λεωφορείου που θα τους πάει στα σύνορα. Πάντως, αν μπορέσουμε να φτάσουμε, ξέρουμε ότι θα περάσουμε. Υπάρχουν εκεί άνθρωποι, που αν τους πληρώσουμε, θα μας περάσουν, ώστε ο καθένας να ακολουθήσει τη μοίρα του".
Ερωτηθείς για τους λόγους που επιλέγεται η Ελλάδα ώστε να φτάσουν στα σύνορα με τα Σκόπια κι όχι κάποια εναλλακτική διαδρομή από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Βουλγαρία, ο Αλί Καντίρ επισημαίνει: "είναι ο μόνος δρόμος, που δεν θεωρείται έγκλημα να περάσεις τα σύνορα. Για παράδειγμα σας λέω ότι όποιος πρόσφυγας προσπαθήσει να περάσει για παράδειγμα τα σύνορα της Ουγγαρίας, κινδυνεύει με τέσσερα χρόνια φυλάκιση. Αν τώρα πάμε από τα σύνορα Τουρκίας - Βουλγαρίας, υπάρχουν αστυνομικοί που θα μας κλέψουν, ώστε να μας αποτρέψουν να περάσουμε. Θα μας πάρουν τα χρήματα, τα τηλέφωνά μας κι ότι βρουν επάνω μας. Την έχουν πατήσει άλλοι συμπατριώτες μας πιο πριν και τώρα ξέρουμε. Και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα μας αφήσουν να περάσουμε. Μπορεί να μας στείλουν πίσω στην Τουρκία. Όσο για την Αλβανία, υπάρχει μια κανονική μαφία στα σύνορα".
Καταλήγοντας, ο Σύρος γιατρός ευχαριστήσει τους κατοίκους και τους υπαλλήλους του Δήμου Καβάλας για την παροχή βοήθειας στον ίδιο και τους συμπατριώτες του:
"Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Καβάλα. Είστε εξαιρετικοί άνθρωποι. Ήρθαμε ξαφνικά εδώ και χωρίς να υπάρχει σχέδιο για να μείνουμε, κάνατε ότι περνούσε από το χέρι σας και μας παρείχατε τα πάντα. Ήρθαν 15 γιατροί εθελοντικά, έδωσαν φάρμακα σε όποιους το είχαν ανάγκη, ενώ βοήθησαν κι εμένα, ώστε να βοηθήσω κι εγώ από την πλευρά μου τους συμπατριώτες μου, αφού είμαι γιατρός. Ευχαριστώ, Ελλάδα".
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου