Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Σχέδιο για έκτακτη εισφορά σε συντάξεις...

Έκτακτη εισφορά στις συντάξεις




Οριστική είναι πλέον η περικοπή στις συντάξεις μέσα από το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται ακόμη και η επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς για τους...
σημερινούς συνταξιούχους με συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ.

Όπως δήλωσε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, βρισκόμαστε κοντά με τους Ευρωπαίους όσον αφορά το Ασφαλιστικό, δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, αλλά με ορισμένες παραμετρικές αλλαγές θα υπάρξει. Σε αυτές τις αλλαγές ανέφερε ως ενδεχόμενα, μεταξύ άλλων, περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και μείωση του ανώτατου πλαφόν για κύρια σύνταξη (σήμερα 2.700 ευρώ) και για πολλαπλές συντάξεις (σήμερα 3.000 ευρώ) αναφέρει δημοσίευμα των Νέων.

Το πακέτο των σεναρίων προβλέπει τα εξής:

1. Μείωση υφιστάμενων κύριων συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ ή άνω των 1.000 ευρώ. Στο τραπέζι βρίσκεται και η επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς για συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ.
2. Μείωση του ανώτατου πλαφόν της κύριας σύνταξης από το 2.772 στα 2.200 ευρώ
3. Εισοδηματικά κριτήρια στην καταβολή της εθνικής σύνταξης
4. Μείωση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ για όσους συνταξιοδοτούνται με λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης. Η μείωση θα είναι κλιμακωτή από το 15ο-19ο έτος και θα λαμβάνεται ολόκληρη με τη συμπλήρωση του 20ου έτους ασφάλισης
5. Μειώσεις στις επικουρικές οι οποίες θα κυμανθούν στο 7%
6. Μειώσεις στο μέρισμα που χορηγεί το Μετοχικό Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων σε περίπου 280.000 δικαιούχους.
7. Μειώσεις έως και 15% στο εφάπαξ του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και του ιδιωτικού τομέα
8. Σειρά εκπτώσεων έως και 50% στην ασφαλιστική εισφορά του 20% επί του εισοδήματος των αγροτών, των επιστημόνων και πιθανόν και των νέων επαγγελματιών.

Στο υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπεται η κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων του. Αναφορικά με το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου οι θεσμοί θέλουν μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, κάτι που θα οδηγήσει σε ακόμα χαμηλότερες νέες συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου