Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Σε νέα δίκη παραπέμπεται ο Παπαγεωργόπουλος ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων

Σε νέα δίκη παραπέμπεται ο Παπαγεωργόπουλος
 Σε νέα δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπεται ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης.
Αυτή την φορά παραπέμπεται για την υπόθεση των ειδικών εντολών πληρωμής δαπανών στον κεντρικό δήμο, που δημιούργησε άλλο «άνοιγμα» στα δημοτικά ταμεία.
Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται με εντολή της γενικής διεύθυνσης Eπιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών και αφορά στην έκδοση ειδικών εντολών πληρωμής, ύψους 890.000 ευρώ, το διάστημα 1998-2004. Εκτός από τον κ. Παπαγεωργόπουλο,  το δικαστικό συμβούλιο «στέλνει» στο εδώλιο έξι ακόμη πρόσωπα: τον πρώην αντιδήμαρχο Οικονομικών Αναστάσιο Γερογιάννη και πέντε στελέχη οικονομικών υπηρεσιών του δήμου (προϊστάμενοι της Ταμειακής Υπηρεσίας και του Τμήματος Εξόδων, διαχειριστές Πληρωμών και Ειδικών Ταμείων).
Υιοθετώντας την πρόταση του αντεισαγγελέα εφετών Λεωνίδα Νικολόπουλου, οι εφέτες δέχονται ότι πολλές δαπάνες του δήμου πληρώνονταν με ειδικές εντολές που υπογράφονταν χωρίς να ενταλματοποιούνται άμεσα.
Ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης βαρύνεται με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε απιστία. Απολογούμενος σε ειδικό ανακριτή διαφθοράς για την υπόθεση των ειδικών εντολών φέρεται ότι αρνήθηκε το αδίκημα, υποστηρίζοντας ότι τη διαχειριστική ευθύνη είχαν οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών και όχι ο ίδιος.

Στο μεταξύ, για μεθαύριο Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί να δικαστεί στον Άρειο Πάγο, η αίτηση αναίρεσης που έχει ασκήσει ο Β. Παπαγεωργόπουλος, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, με την οποία καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών για την υπεξαίρεση «μαμούθ». Η δίκη πάντως, πιθανότατα να αναβληθεί λόγω της αποχής των δικηγόρων.
Την ίδια ώρα, άλλα δύο δικαστήρια εκκρεμούν σε βάρος του κ. Παπαγεωργόπουλου. Το πρώτο αφορά στη λεγόμενη «παγία προκαταβολή» και μετά από αλλεπάλληλες αναβολές έχει προσδιοριστεί να διεξαχθεί μέσα στον Μάρτιο, ενώ το δεύτερο δικαστήριο πήρε αναβολή για τον ερχόμενο Ιούνιο, και αφορά στο αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) - πράξη που συνδέεται με την υπόθεση της υπεξαίρεσης.

Πηγή:AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου