Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Ξηρόμερο: Πόρισμα – κόλαφος και ποινικές διώξεις για τα «χαμένα» ανταποδοτικά της Δ.Ε. Αλυζίας

po-alyzia-argiaΑντιμέτωποι με σοβαρότατες κατηγορίες βρίσκονται ο νυν δήμαρχος Ξηρομέρου Ερωτόκριτος Γαλούνης, αυτοδιοικητικοί παράγοντες αλλά και υπάλληλοι μετά την ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων και την αποστολή του πορίσματος Οικονομικών Επιθεωρητών στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή της Λευκάδας, για τα «χαμένα» ανταποδοτικά τέλη την περίοδο που υφίστατο ο συγκεκριμένος Καποδιστριακός δήμος.Να θυμίσουμε πως όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε πλήθος δημοσιευμάτων σχετικά με την υπόθεση που αποκαλύφθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 από τον επικεφαλής της τότε μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Ξηρομέρου (σ.σ. όταν δήμαρχος ήταν ο κ. Πυθαγόρας Σαμαράς) κ. Γιάννη Λύτρα, που διαπίστωσε πως τόσο ο ίδιος, όσο και πολλοί ακόμη δημότες του τέως δήμου Αλυζίας, πλήρωναν μεν κανονικά τα δημοτικά τους τέλη, αλλά αυτά δεν… έφταναν ποτέ στα ταμεία του δήμου, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ως ασυνεπείς και να χρωστάνε! Βρέθηκαν περίπου 250 δημότες σε αυτήν την κατάσταση, χωρίς κανείς να μπορεί να τους εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη. Η δε οικονομική ζημία υπολογίζεται πως υπερβαίνει τις 300 χιλιάδες ευρώ, ενώ πληροφορίες μιλούν για πολύ μεγαλύτερα ποσά, αφοί εκτείνεται σε μεγάλο βάθος χρόνου. Ο δήμος Αλυζίας δεν διέθετε οικονομική υπηρεσία και με την είσπραξη των τελών θα έπρεπε να αποδίδονται στην ΔΟΥ βεβαιωτικές καταστάσεις και ποσά, κάτι όμως που δεν συνέβαινε
Παρά την σοβαρότητα των καταγγελιών, στα τέλη του 2012 τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο του Ξηρομέρου έλαβε σχετική απόφαση γα προσφυγή στη Δικαιοσύνη και διενέργεια ΕΔΕ  ενώ  η αρμόδια Εισαγγελική αρχή κινήθηκε τον Μάρτιο του 2014.

Μετά την αρχική αποκάλυψη μάλιστα και αφού αρχικά  δόθηκε η εντύπωση κωλυσιεργιών, τον Μάρτιο του 2013 ολοκληρώθηκε η ΕΔΕ που διενεργήθηκε από τον δήμο και αφορούσε τυχόν ευθύνες υπαλλήλου σχετικά με την είσπραξη των τελών στον πρώην Δήμο Αλυζίας.
Η δε υπάλληλος που είχε την ευθύνη της είσπραξης των τελών  μετακινήθηκε τότε σε άλλη υπηρεσία.
Ακολούθησαν οι έλεγχοι των Οικονομικών Επιθεωρητών μετά από αίτημα του Εισαγγελέα Λευκάδος τον Νοέμβριο του 2014, που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του agriniopress.gr αντιμετώπισαν δυσκολίες στην διενέργεια των ελέγχων , αφού μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε πως κατά την μεταφορά της ΔΟΥ Βόνιτσας στο Αγρίνιο… χάθηκαν εκατοντάδες παραστατικά  που σχετίζονται με την υπόθεση για χρόνια ολόκληρα! Παράλληλα όμως τα ευρήματα  είναι λίαν αποκαλυπτικά για το μέγεθος της υπόθεσης αλλά και την εμπλοκή ατόμων σε αυτήν.
Για παράδειγμα γίνεται λόγος για αποδείξεις πληρωμής τελών με τον ίδιον αύξοντα αριθμό από διαφορετικά άτομα, ανακάλυψη διπλών βιβλίων, αποδείξεις πληρωμής π.χ.  τελών βοσκής (απαραίτητες για την πληρωμή του ΟΣΔΕ) χωρίς  όμως τα χρήματα να βρίσκονται πουθενά και πολλά ακόμη.
Μετά από την παράδοση του πορίσματος από τους Επιθεωρητές και μόλις πριν από μερικές μέρες (πέντε χρόνια μετά την πρώτη αποκάλυψη) ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και με βαριές κατηγορίες. Είναι χαρακτηριστικό πως ο κ. Γαλούνης διώκεται για υπεξαίρεση στην υπηρεσία από κοινού και κατ’εξακολούθηση και για απιστία σχετική με την υπηρεσία από κοινού και κατ’έξακολούθηση. Και στις δυο περιπτώσεις το  αντικείμενο κρίνεται ιδιαίτερα μεγάλης αξίας , ανώτερης συνολικά των 30.000 ευρώ.
Από εκεί και πέρα  αναμένεται η επίσημη θέση του δημάρχου για την υπόθεση που όπως φαίνεται  έχει «βάθος» ενώ δυνητική είναι προς το παρόν η περίπτωση του να τεθεί σε αργία από τα καθήκοντα του. Αυτή η περίπτωση  όμως είναι υποχρεωτική εάν με το τέλος της κύριας ανάκρισης υπάρξει σχετικό βούλευμα.
- See more at: http://www.agriniopress.gr/%ce%be%ce%b7%cf%81%cf%8c%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%bf-%cf%80%cf%8c%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%b1-%ce%ba%cf%8c%ce%bb%ce%b1%cf%86%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ad/#sthash.rnwZj8Sw.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου