Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

28/2/1986 δολοφονείται στη Στοκχόλμη ο Ούλωφ Πάλμε



img_1454.jpg


 
Γράφει ο Μιχάλης Κορδαλής 
Μια μέρα σαν κι αυτή το 1986, δολοφονείται στη Στοκχόλμη ο Ούλωφ Πάλμε. Τριάντα χρόνια πέρασαν μέχρι σήμερα και η δολοφονία του παραμένει ανεξιχνίαστη.
Αυτό όμως που δεν μπόρεσαν και δε θα μπορέσουν ποτέ να δολοφονήσουν οι διώκτες του είναι η πολιτική κληρονομιά, οι αξίες και ο αγώνας του Πάλμε για μια πιο δίκαιη, πιο ανθρώπινη κοινωνία.
Είναι το πρότυπο μιας σύγχρονης δημοκρατικής και προοδευτικής κοινωνίας που άφησε πίσω του, το περίφημο «σουηδικό» μοντέλο που αποτελεί πλέον αντικείμενο διεθνούς θαυμασμού.
Κι αυτό γιατί ο Ούλωφ Πάλμε δεν ήταν απλά ένας πρωθυπουργός της Σουηδίας.
Ήταν και είναι ένα διεθνές σύμβολο διαρκούς αγώνα για Δημοκρατία, Ειρήνη και Κοινωνική Δικαιοσύνη.
Γιατί ο Πάλμε, πριν από πολιτικός ήταν ένας πολιτικός εθελοντής, ένας πραγματικός ακτιβιστής στην εξουσία.
Τέτοιος ήταν όταν ως πρωθυπουργός καταδίκαζε στην πράξη όχι στα λόγια, τις δικτατορίες στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, τη Χιλή και την Ισπανία παρέχοντας άσυλο σε πολιτικούς πρόσφυγες, μέλη της δημοκρατικής αντίστασης.
Το ίδιο έκανε όταν δέσμευε το 1% του ΑΕΠ της χώρας του όχι για παροχολογία στην εκλογικό του ακροατήριο αλλά ως βοήθεια προς τις υπανάπτυκτες χώρες προκειμένου να ενεργοποιήσει και άλλους σε μια διεθνή εκστρατεία κατά της φτώχειας.
Όταν υποστήριξε τους Παλαιστινίους, όταν συγκρούστηκε με το απάνθρωπο καθεστώς του Apartheid και με τη διεθνή πολεμική βιομηχανία, συγκροτώντας την ομάδα των έξι για την Ειρήνη μαζί με την Ίντιρα Γκάντι και τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Προσωπικά, όσο ζω και είμαι ενεργός στη μικρή μου ενασχόληση με τα κοινά μας προβλήματα, θα θυμάμαι πάντα μια φράση του, ένα απλό παράδειγμα που συμπυκνώνει και την πολιτική του ιδιοσυγκρασία.
«Το κόστος των στρατιωτικών δαπανών μισής μέρας αρκεί για να εξαλειφθεί η ελονοσία σε όλη τη Γη», συνήθιζε να λέει στις ομιλίες του.
Είναι αυτή η φράση που μου υπενθυμίζει πάντα πως όλα στην ζωή και στην πολιτική είναι θέμα προτεραιτήτων.
Είναι θέμα επιλογής, με ποιους σύγκρουεσαι και ποιους εκπροσωπείς.
Τους λίγους και ισχυρούς ή τους πολλούς;
Αυτούς που υπερσυσωρεύουν τον πλούτο ή αυτούς που τον έχουν ανάγκη;
Την απάντηση σ΄αυτά τα ερωτήματα θα μας δίνει πάντα το πολιτικό πάραδειγμα του Ούλωφ Πάλμε.
Ένα παράδειγμα που θα μας θυμίζει διαρκώς πως η Πολιτική είναι ζήτημα Αξιών.
*O Mιχάλης Κορδαλής είναι ασκούμενος δικηγόρος, ακτιβιστής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου