Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

14 καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου «κατακεραυνώνουν» την Θάνου για τη μήνυση στον Τσακυράκη!

«Δριμύ κατηγορώ» εξαπολύουν 14 καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου με αφορμή τη μήνυση, που άσκησε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου σε βάρος του καθηγητή και στελέχους του Ποταμιού Στ. Τσακυράκη, ενώ ήδη διεξάγεται διαδικτυακή καμπάνια στήριξης του κ. Τσακυράκη.



Ειδικότερα, οι κ.κ. Ν.Κ. Αλιβιζάτος, Σπ. Βλαχόπουλος, Γιώργος Γεραπετρίτης, Γιάννης Δρόσος, Ιφιγ. Καμτσίδου, Ξεν. Κοντιάδης, Λίνα Παπαδοπούλου, Αντώνης Μανιτάκης, Παν. Μαντζούφας, Αντώνης Παντελής, Γιάννης Τασόπουλος, Γιώργος Σωτηρέλης, Φίλιππος Σπυρόπουλος και Πηνελόπη Φουντεδάκη, καθηγητές και αναπληρωτές καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, προέβησαν στην ακόλουθη «πύρινη» δήλωση:

«1. Με θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι η κ. Βασιλική Θάνου, Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, υπέβαλε μήνυση κατά του συναδέλφου μας καθηγητού Σταύρου Τσακυράκη, για ανάρτηση στην οποία είχε προβεί πέρσι στην προσωπική ιστοσελίδα του. Σε αυτήν ασκούσε κριτική στην κ. Θάνου για επιστολή που είχε αποστείλει μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, στους προέδρους Ανώτατων Δικαστηρίων ευρωπαϊκών χωρών, «επεξηγώντας» την ψήφο του ελληνικού λαού. Σημειωτέον ότι η ίδια είχε δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή αυτή.
2. Ως καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πώς είναι δυνατόν δικαστικός λειτουργός -και μάλιστα ανώτατος- να θεωρεί ότι η άσκηση κριτικής σε πρόσωπο που κατέχει δημόσιο αξίωμα συνιστά αξιόποινη πράξη. Κατά την πάγια σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Στρασβούργου, εκφράσεις ασύγκριτα βαρύτερες από τις λέξεις «αφελής» και «πολιτικάντης», που χρησιμοποίησε ο συνάδελφος, έχουν κριθεί ότι συνιστούν καθ’ όλα θεμιτή κριτική.
3. Αλλά και στη χώρα μας, από το 1934, το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει ότι η ακαδημαϊκή ελευθερία, δεν περιορίζεται μόνο στα πανεπιστήμια, αλλά περιλαμβάνει και το δικαίωμα των πανεπιστημιακών καθηγητών να διατυπώνουν άποψη για ζητήματα της αρμοδιότητάς και στα μέσα ενημέρωσης.
4. Είκοσι και πλέον έτη μετά την κατάργηση του αδικήματος της περιύβρισης αρχής, παρωχημένου εδώ και πολλές δεκαετίες σε όλες τις ώριμες δημοκρατίες, η ενέργεια της κ. Θάνου θέτει επί πλέον και ένα ζήτημα λειτουργίας του πολιτεύματος και του κράτους δικαίου. Διότι, προερχόμενη από εν ενεργεία Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, η μήνυσή της θέτει σε διακινδύνευση και αυτήν ακόμη την ελευθερία των δικαστών να διαμορφώσουν και διατυπώσουν αβίαστη κρίση, ακόμη και δικανική. Η διακινδύνευση αυτή καθίσταται ακόμη πιο έντονη ενόψει του ότι η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με διάταξη νόμου που ψηφίσθηκε όλως πρόσφατα, μπορεί μόνη να προβεί σε πειθαρχική δίωξη δικαστών.


5. Οι υπογράφοντες εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας προς τον συνάδελφό μας και την ελπίδα ότι, ύστερα από ωριμότερη σκέψη, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα πράξει αυτό που σε μια δημοκρατική πολιτεία επιβάλλει το αξίωμά της, δηλαδή αποσύρει πάραυτα την νομικά αστήρικτη και σε κάθε περίπτωση ηθικά ελεγκτέα μήνυσή της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου