Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Ήξεις αφίξεις, ο Μήτσος…

Αβραμόπουλος: Υπάρχουν 16 χώρες που δεν σέβονται τις δεσμεύσεις τους στο προσφυγικό



Από τα 500 εκατομμυριάκια που μας δίνει η Ένωση, εμείς έχουμε «τσιμπίσει» μόνο τα 33… 

Μύθος η ενίσχυση της Τουρκίας με 3 δισ.

Δεν βγαίνουμε από τη Σένγκεν.

Ο Επίτροπος Μήτσος προσπάθησε να διασκεδάσει τις δυσάρεστες εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί για τη χώρα μας...
σε σχέση με το προσφυγικό. Πρώτον, είπε πως δεν υπάρχει στη νομοθεσία, ούτε είναι δυνατόν, να διώξουν την Ελλάδα από τη Ζώνη Σένγκεν. Το γεγονός ότι κάτι τέτοια γράφονται στον Ευρωπαϊκό Τύπο μικρή σημασία έχουν κατά τη γνώμη του. 

Διευκρίνισε πως τα 3 δισ. ευρώ που δίνει η Ένωση προς την Τουρκία είναι για την εξυπηρέτηση των προσφύγων. Στην κρίσιμη ερώτηση ποιος θα διαχειρίζεται αυτά τα λεφτά, η απάντησή του δεν ήταν ιδιαίτερα σαφής. Μίλησε γενικώς και αορίστως για μία «μεικτή επιτροπή», μέλη της οποίας θα είναι και τούρκοι. 

Είπε επίσης πως hotspots δεν μπορούν να γίνουν στην Τουρκία, αλλά μόνον σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία. Που δέχονται και τη μεγαλύτερη πίεση από τις προσφυγικές ροές. 

Μας ξαναθύμισε ότι η ΕΕ έχει εγκεκριμένα, «βρίσκονται σε διάφορους λογαριασμούς» είπε χαρακτηριστικά -500 εκατομμύρια, από τα οποία έχουμε αγγίξει – προφανώς λόγω ανικανότητας των προηγούμενων κυβερνήσεων- μόνο τα 33!
Διέψευσε επίσης πως η ΕΕ θα ενισχύσει τα σύνορα της ΠΓΔΜ με στρατό. 

Όλα τα αιτήματα της Ελλάδας για επείγουσα βοήθεια εξετάζονται με προτεραιότητα. 

Θα στείλω επιστολή σε περισσότερες από 16 χώρες της ΕΕ να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους για το προσφυγικό. Τα hotspots μπορούν να εγκατασταθούν μονάχα στην ευρωπαϊκή επικράτεια. 
Τα ποσά δεν δίνονται στην Τουρκία, αλλά σε διαχειριστική αρχή. Τα ποσά θα διατεθούν αποκλειστικά για τη στήριξη των προσφύγων.  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου