Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Προσφυγικό: Oι αυξημένες ροές ενεργοποιούν σχέδια μεταφοράς στην ηπειρωτική Ελλάδα

epi-prosfyges-lesvosΑναζωπύρωνονται τα σενάρια για την μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρώτικη Ελλάδα και μοιραία και στην δυτική Ελλάδα, μετά τον συναγερμό που έχει σημάνει στα νησιά του Αιγαίου που δέχονται την πίεση των προσφυγικών ροών, καθώς μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία και την κόντρα Ερντογάν-ΕΕ οι ροές έχουν αυξηθεί κατά 76%.Να θυμίσουμε πως τα σενάρια αυτά που ήταν ιδιαίτερα έντονα πριν την συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, περιλάμβαναν συγκεκριμένο σχεδιασμό σε πρώτη και σε δεύτερη φάση, ενώ είχαν «προκριθεί» και κάποιες περιοχές και στην Αιτωλοακαρνανία για την φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων. Μάλιστα υπό την πίεση της κοινής γνώμης στην περιοχή της Παλαίρου, είχε απορριφθεί η περίπτωση αξιοποίησης ξενοδοχειακής μονάδας κοντά στην Πογωνιά. Όμως άλλες πληροφορίες  συμπεριλάμβαναν σε λίστες ως υποψήφιες για τέτοιες δομές τις πόλεις του Αγρινίου και της Ναυπάκτου.
Για το θέμα έχουν γίνει δυο διευρυμένες συνεδριάσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, χωρίς όμως την λήψη συγκεκριμένης απόφασης-πρότασης, ενώ σχετικά έχει συζητήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο του Αγρινίου, που επίσης δεν υπέδειξε κάποιον χώρο, περιμένοντας ουσιαστικά τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Πάνω από 10.000 εγκλωβισμένοι στα νησιά 
Σύμφωνα με την σημερινή συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών οι εγκλωβισμένοι μετανάστες στα νησιά ξεπέρασαν τους 10.000.  Στην Χίο βρίσκονται 2.930 μετανάστες, ενώ καταγράφηκαν 35 νέες αφίξεις. Στην  Λέσβο  έφθασαν από χθες ακόμα 34 άτομα, ενώ στο νησί βρίσκονται συνολικά 4.129 μετανάστες. Στην Σάμο καταγράφηκαν 4 αφίξεις με τους εγκλωβισμένους μετανάστες να είναι 1.351. Στην Λέρο συνολικά βρίσκονται  673 μετανάστες, στην Κω 927 και στην Κάλυμνο 23, ενώ τις τελευταίες ώρες έφτασαν στο νησί ακόμη 17 μετανάστες.
Στους 57.098 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα
Στους 57.098 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Στα στοιχεία υπολογίζονται και 7.638 πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενους χώρους από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι διαμένοντες σε μη οργανωμένες δομές (2.756) και εκτός δομών εκτιμάται πως βρίσκονται 2.300 άτομα. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου παραμένουν 10.042 πρόσφυγες, ενώ σημειώθηκαν 90 νέες αφίξεις κατά το τελευταίο 24ωρο.
Στην Αττική φιλοξενούνται 9.881 πρόσφυγες, στην κεντρική Ελλάδα 2.456 και στη νότια 242. Στους 27 χώρους της βόρειας Ελλάδας κατεγράφησαν 21.777 πρόσφυγες.
Σχέδιο για μετακίνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα
Την ίδια ώρα τη μετακίνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα προσφύγων και μεταναστών των οποίων εκκρεμεί η σε δεύτερο βαθμό εξέταση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου προκρίνει η κυβέρνηση για την ανακούφιση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου από την πίεση που υφίστανται εξαιτίας της υπέρβασης πληρότητας των κέντρων υποδοχής. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», ενεργοποιεί ένα Plan B, καθώς η συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας προβλέπει την παραμονή όσων εισέλθουν στην Ελλάδα από τις 20 Μαρτίου και μετά στα κέντρα πρώτης υποδοχής μέχρι την οριστική απόφαση επί της αιτήσεως ασύλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου