Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Μεγάλη καταστροφή στο παλιό κέντρο της Λευκάδας - φωτό και video-


megali-katastrofi-sto-palio-kentro-tis-leukadas---fwto-kai-video-

Ανυπολόγιστες καταστροφές άφησε πίσω της η φωτιά που ξέσπασε το πρωί, στον παραδοσιακό οικισμό, της παλιάς πόλης της Λευκάδας.
Ανυπολόγιστες καταστροφές άφησε πίσω της η φωτιά που ξέσπασε το πρωί, στον παραδοσιακό οικισμό, της παλιάς πόλης της Λευκάδας.
 
Η πύρινη λαίλαπα, κατάφερε στο πέρασμά της να τυλίξει στις φλόγες δέκα σπίτια, ξύλινα αντισεισμικά κτίρια, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής.
 
 Από την πυρκαγιά δεν γλύτωσε και ο παλιός ιστορικός κινηματογράφος της Λευκάδας και ο μητροπολίτης Λευκάδας είχε δώσει εντολή να εκκενωθεί ο Ιερός Ναός της Παναγίας των Ξένων.
 
Καταμέτρηση των ζημιών πραγματοποιεί ήδη συνεργείο μηχανικών του νησιού.
 
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λευκάδας Κωνσταντίνος Δρακονταείδης, «από τη φωτιά, που τέθηκε νωρίς το απόγευμα υπό πλήρη έλεγχο, έχουν καεί δέκα κτίσματα, με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου να κάνει αυτή την ώρα πλήρη καταμέτρηση των ζημιών».
 
«Ευτυχώς δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, αν δεν ήταν τόσο άμεση η επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, των δημοτικών υπαλλήλων, αλλά και των εθελοντών. Θα μπορούσε να είχε καταστραφεί όλη η παλιά πόλη της Λευκάδας» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δρακονταείδης.
 
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η ξαφνική πυρκαγιά στη Λευκάδα δεν προκάλεσε την ανησυχία των τουριστών, αφού όπως ανέφερε, «η υπεράνθρωπη προσπάθεια που έγινε, αλλά και η συμμετοχή του πυροσβεστικού ελικοπτέρου Έρικσον S-64, έφερε άμεσα τον περιορισμό και την κατάσβεσή της πύρινης λαίλαπας.
 
Όπως τόνισε ο δήμαρχος, «το πλήγμα που υπέστη η παλιά πόλη της Λευκάδας είναι ανεκτίμητο, αλλά θα προβούμε άμεσα στην καταμέτρηση και την αποκατάσταση της κανονικότητας» Επεσήμανε δε ότι «αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να παρασχεθεί άμεση βοήθεια στους πληγέντες από την πυρκαγιά, που έχασαν το βιός τους. Γιατί μεγαλύτερη αξία από όλα τα υλικά αγαθά έχουν οι ανθρώπινες ζωές και εμείς θα φροντίσουμε άμεσα για τους πολίτες μας» σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Δρακονταείδης.
 

 

Μεγάλη κινητοποίηση 

Όπως ανέφερε η ο πυροσβεστική υπηρεσία με ανάρτηση στο twitter, «η πυρκαγιά στην Λευκάδα βρίσκεται υπό έλεγχο. Ακολουθεί η διαδικασία της αποκάθαρσης.»

Για την κατάσβεση της έσπευσαν στη Λευκάδα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη τη Δυτική Ελλάδα.

Όπως ανέφερε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάτοικος της Λευκάδας, «η περιοχή έχει ήδη εκκενωθεί, με τους κατοίκους να ρίχνονται στις φλόγες προκειμένου να σώσουν ό,τι μπορούν».

Η πυρκαγιά βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού.
 

 

 


 


 


Για προληπτικούς λόγους ο Μητροπολίτης της Λευκάδας έδωσε εντολή να εκκενωθεί η Παναγία των ξένων αφού ο κίνδυνος για επέκταση της φωτιάς στα γειτονικά κτήρια ήταν πολύ μεγάλος.
 

 

 

 
Φωτογραφίες: www.mylefkada.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου