Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Τα τεφτέρια του ανασχηματισμού...

Μέγαρο Μαξίμου

Οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σκέψεις στο πρωθυπουργικό επιτελείο για αλλαγές στη σύσταση του κυβερνητικού σχήματος, με τον...
ίδιο τον πρωθυπουργό να εξετάζει πότε ακριβώς θα προχωρήσει στην εν λόγω κίνηση.

Η ατζέντα του φθινοπώρου είναι εξαιρετικά φορτωμένη, ενώ κομβικό σημείο για τις σχετικές πρωτοβουλίες αποτελεί η δεύτερη αξιολόγηση. 

Η αποπεράτωση των προαπαιτούμενων ενεργειών για την ολοκλήρωσή της αποτελεί το ένα σκέλος της υπόθεσης της οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο επιθυμούν η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν και με τις μικρότερες καθυστερήσεις.

Γι' αυτό και βλέπουν με θετικό μάτι την επίσπευση της συζήτησης για τη διευθέτηση του χρέους από τις Βρυξέλλες, αλλά και τη «νηνεμία» που επικρατεί μέχρι στιγμής στο πεδίο των εργασιακών.

Ο Αλέξης Τσίπρας, βέβαια, στις 25 Αυγούστου θα συμμετάσχει στη συνάντηση των σοσιαλδημοκρατών ηγετών, ενώ στις 9 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί –καλώς εχόντων των πραγμάτων– η συνάντηση των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου στην Αθήνα.

Προφανής στόχος η οικοδόμηση συμμαχιών, ώστε να ανακοπούν οι όποιες «ορέξεις» των σκληρών κύκλων της λιτότητας στην Ευρώπη, ενόψει των διαπραγματεύσεων. 

Ψηλά ο πήχυς

Ο πρωθυπουργός όμως την επομένη, στις 10 Σεπτεμβρίου δηλαδή, θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να μιλήσει στη ΔΕΘ και να παρουσιάσει το σχέδιό του για την οικονομία, την παραγωγή, αλλά και το κοινωνικό κράτος.

Το επιτελείο του έχει ήδη ζητήσει σημειώματα από τους υπουργούς της κυβέρνησης, ωστόσο οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσουν και ως «πήχυς», τον οποίο θα κληθούν να υπερπηδήσουν οι υπουργοί.

Με άλλα λόγια, εάν εντός ευλόγου διαστήματος τα υπουργεία δεν παραγάγουν συγκεκριμένο έργο σε τομείς που θα έχουν εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό, θα πρέπει να αναμένουν αντικατάστασή τους. 

Το πιθανότερο σενάριο φέρει λοιπόν τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει αλλαγές στο υπουργικό σχήμα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Το επιτελείο του Μαξίμου δεν προτίθεται να μπει σε ονοματολογία νωρίτερα από τις πρώτες εβδομάδες του φθινοπώρου, ωστόσο καταγράφονται ανάμεσα σε στελέχη του περιβάλλοντός του ήδη θετικές αποτιμήσεις για το έργο συγκεκριμένων υπουργών, που ολοκληρώνουν όσα είχαν εξαγγείλει σε προηγούμενες φάσεις.

Επιπρόσθετα, ραγδαίες αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο ουδείς πρέπει να αναμένει, καθώς η συγκεκριμένη ομάδα βρίσκεται σε στενή και «επιτυχημένη», σύμφωνα με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα. 

Από τον όλο σχεδιασμό δεν πρέπει να λησμονείται όμως και το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που αναμένεται να διεξαχθεί στα μέσα Οκτωβρίου.

Και αυτό επειδή ο Αλέξης Τσίπρας θέλει αφενός να ισχυροποιήσει πολιτικά το κόμμα και να δώσει το έναυσμα για συσπείρωση των κομματικών δυνάμεων στην κοινωνία, αφετέρου, δε, εξετάζει την ενίσχυση του κομματικού μηχανισμού με πρόσωπα που μέχρι τώρα κατείχαν θέσεις στην κυβέρνηση.

Το ερώτημα είναι βέβαια ποιοι υπουργοί είναι διατεθειμένοι και υπό ποιους όρους να αναλάβουν την ανασυγκρότηση της Κουμουνδούρου. 

Το Μαξίμου πάντως προτίθεται τις επόμενες εβδομάδες να υψώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ., ιδιαίτερα καθώς –όπως λένε στελέχη του– η αξιωματική αντιπολίτευση «στρέφεται στο πρόσφατο παρελθόν της, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την ιδεολογική και πολιτική φτώχεια της».

Η κόντρα για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και τον σχετικό διαγωνισμό αναμένεται να είναι το επόμενο σημείο σύγκρουσης, με το Μαξίμου να κατηγορεί, όπως λένε στελέχη του, τη Ν.Δ. ότι «προκειμένου να υπερβεί τις εσωκομματικές της έριδες και τις πολιτικές αντιφάσεις της, επινοεί ιστορίες με “δράκους”, που όμως ουδείς πιστεύει». 

Στο ζήτημα πάντως του προσφυγικού η κυβέρνηση παρακολουθεί με πολλή προσοχή, ενώ ο πρωθυπουργός είχε και σύσκεψη με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό, Γιάννη Μουζάλα, στο Μαξίμου, ώστε να αξιολογηθεί η κατάσταση στο Αιγαίο.

«Είμαστε ψύχραιμοι, επειδή δεν παρατηρούνται μεγάλες μεταβολές στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές» έλεγαν χτες κυβερνητικά στελέχη.

Και συμπλήρωναν ότι «σε κάθε περίπτωση είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο»...

Νίκος Σβέρκος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου