Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Χυδαία ρατσιστική συμπεριφορά στο μετρό

Μανώλης Τρίκας Ο ειδικός φρουρός ζήτησε από τον... τρομοκράτη να βγει από τον σταθμό του μετρό
 ❝Να αυτοκτονήσω από την ντροπή μου;❞
❝Αυτό θα πρέπει να το τακτοποιήσεις εσύ.❞
Μία μόλις φράση μπορεί να αποκαλύψει την αντίληψη που έχει κανείς για τους πάσχοντες πολίτες. Και πώς φαντάζεται την απεριόριστη εξουσία που (νομίζει ότι) του δίνει η στολή του.
Και τη δύναμη που αντλεί από τα αναρίθμητα περιστατικά όπου συνάδελφοί του έχουν αυθαιρετήσει κι έχουν μείνει ατιμώρητοι.
Ο Μανώλης Τρίκας -μάχιμος εικονολήπτης, μαχητικός συνδικαλιστής- χτες φαίνεται πως ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος σε μια άβολη στιγμή: αντιμετώπισε την προσβολή, σημείωσε τον διακριτικό αριθμό του αστυνομικού, έβγαλε το περιστατικό στη δημοσιότητα και κίνησε όλες τις νόμιμες διαδικασίες.
Οπως το μετέφερε ο Μανώλης στην «Εφ.Συν.», το περιστατικό συνέβη στον σταθμό μετρό του Αγίου Δημητρίου στις 13.30, «όταν με πλησίασε ο ειδικός φρουρός και με διάλεκτο πεζοδρομίου με ρώτησε γιατί κάνω νευρικές συσπάσεις».
Ο Τρίκας πάσχει από μια σοβαρότατη ασθένεια του μυϊκού συστήματος που λέγεται δυστονία και προσβάλλει το 1% του πληθυσμού.
Είναι μια κινητική διαταραχή όπου οι μύες συσπώνται ανεξέλεγκτα.
Η συστολή προκαλεί την πληγείσα περιοχή του σώματος να στρίψει χωρίς τη θέλησή του, με αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενες κινήσεις.
Ο ειδικός φρουρός (που δεν έχει περάσει καν από αστυνομική σχολή και μονιμοποιήθηκε το 2013) ρώτησε τον Μανώλη από τι πάσχει.
▶ «Δεν μου λέει τίποτα, τι είναι αυτό;» μονολόγησε, για να καταλήξει: «Μου είναι αδιάφορο».
Ο αστυνομικός... επέπληξε τον Τρίκα γιατί «τρομοκρατεί τους επιβάτες» και τον κατακεραύνωσε: «Θα έπρεπε να ντρέπεσαι που κυκλοφορείς στο δρόμο, να κάτσεις σπίτι σου».
«Μήπως θα έπρεπε να αυτοκτονήσω από την ντροπή μου;» διερωτήθη ο Μανώλης
Kαι το όργανο απεφάνθη: «Αυτό πρέπει να το τακτοποιήσεις εσύ».
Ο ειδικός φρουρός ζήτησε από τον... «τρομοκράτη» να βγει από τον σταθμό του μετρό κι όταν ο Τρίκας αρνήθηκε τον διέταξε να τον ακολουθήσει σε ένα δωμάτιο «για να τα πούμε οι δυο μας».
Παρούσα στο περιστατικό ήταν και η επόπτρια του σταθμού, ενώ όταν ο Μανώλης ζήτησε από τον αστυνομικό που τον προσέβαλλε συνεχώς να του μιλάει στον πληθυντικό, ο ειδικός φρουρός απάντησε: «Είμαι αστυνομικός και μιλάω όπως θέλω! Αν θέλεις να μου κάνεις αναφορά».
Οταν ο Τρίκας του δήλωσε πως θα καταφύγει στη ΓΑΔΑ, ο ειδικός φρουρός τον άφησε να φύγει.
«Η συμπεριφορά του ήταν επιθετική», αφηγείται ο Μανώλης. «Βγήκε έξω πρώτος και με περίμενε στη σκάλα. Εγώ έφυγα απ' την άλλη πλευρά, πήγε να με ακολουθήσει και σταμάτησε. Μέχρι να έρθει το τρένο είχε κάτσει από επάνω και με κοίταζε επίμονα».

Ο νόμος προστατεύει τα ΑμεΑ

Να θυμίσουμε ότι η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία έχει υιοθετηθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο από το 2012, το Σύνταγμα προστατεύει την προσωπικότητα και ο Ποινικός Νόμος προβλέπει κυρώσεις σε περιπτώσεις προσβολής της.
Προβλέψεις εναντίον των προκαταλήψεων και μνεία για ιδιαίτερη φροντίδα σε άτομα με ειδικές ανάγκες υπάρχουν και στον Κώδικα Δεοντολογίας Αστυνομικών όσο και στο Πειθαρχικό Δίκαιο Αστυνομικού Προσωπικού.
Τέλος, τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της ΕΛ.ΑΣ. οφείλουν να παρεμβαίνουν ακόμα και αυτεπαγγέλτως «στην εκδήλωση πράξεων ή ενεργειών που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία σε βάρος προσώπων λόγω [...] της αναπηρίας τους».

«Καμία ανοχή»


Νίκος Τόσκας EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με το γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, στον οποίο κοινοποιήθηκε η καταγγελία.
Οι συνεργάτες του κ. Τόσκα είναι κατηγορηματικοί και μας διαβεβαιώνουν πως «ο υπουργός ενημερώθηκε και θα είναι αμείλικτος σε τέτοια περιστατικά που εκθέτουν και την ΕΛ.ΑΣ. και την πολιτική της ηγεσία. Δεν υπάρχει η παραμικρή ανοχή σε τέτοια φαινόμενα».
Τα στοιχεία του ειδικού φρουρού βρέθηκαν και η υπηρεσία του θα κινήσει όλες τις διαδικασίες ώστε να διερευνηθεί το περιστατικό και να κληθεί σε απολογία.
Από την πλευρά του ο Τρίκας δηλώνει θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που του δίνει ο νόμος ενάντια στον αστυνομικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου