Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Ο Π. Koυρουμπλής προτείνει μεταφορά προσφύγων και στο Αγρίνιο

ImageHandlerO υπουργός Εσωτερικών λέει ότι όλοι οι δήμοι της χώρας, ανάλογα με τον πληθυσμό τους, θα πρέπει να φιλοξενήσουν κάποιους από τους ανθρώπους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά – Προτείνει να μεταφερθούν ακόμα και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το ΑγρίνιοΤην πλήρη απουσία σχεδιασμού εκ μέρους της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, που παρουσιάζουν διαρκώς αυξητικές τάσεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, φανερώνουν τα λόγια του υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος εκτιμά ότι οι πρόσφυγες που εγκλωβίζονται στα νησιά, θα πρέπει να φιλοξενηθούν σε… όλη τη χώρα.
Χωρίς να είναι γνωστό εάν μιλά εξ ονόματος της κυβέρνησης ή εκφράζει προσωπική άποψη και μόνο, ο κ. Κουρουμπλής επισκέφθηκε σήμερα την Μυτιλήνη και αναφέρθηκε στην ανάγκη να υποστηριχθούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία σήκωσαν το βάρος του προσφυγικού και μεταναστευτικού, σημειώνοντας ότι όλοι οι δήμοι της χώρας, ανάλογα με τον πληθυσμό τους, πρέπει να φιλοξενήσουν κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένοι στα νησιά (σ.σ. και υπολογίζονται σε πάνω από 11.000).
Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στον δημοτικό καταυλισμό προσφύγων στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης, ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε: «Όλοι γνωρίζουμε ότι το νησί αυτό σήκωσε -μαζί με κάποια άλλα νησιά, όπως είναι η Χίος, η Σάμος και η Κως- το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος».
Όπως πρόσθεσε, «δεν μπορεί η Μυτιλήνη και οι κάτοικοί της να εξακολουθούν να σηκώνουν μόνοι τους το βάρος αυτό. Θα πρέπει λοιπόν, σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων στη Σάμο, όλοι οι δήμοι της, ανάλογα με τον πληθυσμό τους, να φιλοξενήσουν κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένοι στη Μυτιλήνη και τα άλλα νησιά».
Ο κ. Κουρουμπλής συμμετείχε σε δύο συσκέψεις: μία με παράγοντες της αυτοδιοίκησης και μία με φορείς της Λέσβου. Οι επιπτώσεις του οικονομικού και μεταναστευτικού προβλήματος, ιδιαίτερα στην τοπική οικονομία, κυριάρχησαν και στις δυο συσκέψεις. Κατά τη διάρκειά τους, ο κ. Κουρουμπλής επανέλαβε την ανάγκη της μεταφοράς μεταναστών και προσφύγων και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι και στην ιδιαίτερή του πατρίδα, το Αγρίνιο, θα μπορούσε να μεταφερθεί αριθμός μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά.
Όπως τόνισε μιλώντας στο «Πρακτορείο» ο κ. Κουρουμπλής, «αναγνωρίζεται πλέον ότι στη Λέσβο δεν κυκλοφορούν οι άνθρωποι αυτοί, όπως κυκλοφορούσαν πριν κάποιους μήνες. Όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει αυτή η εικόνα που προϋπήρχε, άρα και οι θάλασσες, οι παραλίες έχουν την εικόνα που θα πρέπει να έχει ο τόπος. Αναδεικνύεται, όμως, πλέον η ανάγκη αλλαγής της εικόνας που υπάρχει για τη Μυτιλήνη κύρια, αλλά και για τα άλλα νησιά κυρίως στην Ευρώπη. Ανέλαβα την πρωτοβουλία να ζητήσω και από την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού και τους φορείς εδώ του νησιού να γίνει μια συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών και να δούμε πώς θα μεθοδεύσουμε αυτή τη διαδικασία να προβάλουμε καλύτερα και πιο οργανωμένα το νησί και τα άλλα νησιά στο εξωτερικό για την επόμενη χρονιά».
Αναφερόμενος σε θέματα της αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα σε ζητήματα προσλήψεων ώστε να εξυπηρετηθούν οι μεγάλες ανάγκες δήμων όπως αυτός της Λέσβου, ο κ. Κουρουμπλής ανακοίνωσε «πρωτοβουλία, μαζί με τον κ. Βερναρδάκη, να γίνει μια σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, για να δούμε από το προσωπικό που θα προσληφθεί φέτος στο Δημόσιο να υπάρξει προτεραιότητα γι’ αυτά τα νησιά».
Τέλος, σχετικά με τον «Καλλικράτη», ο κ. Κουρουμπλής είπε, ότι «αυτή τη στιγμή μελετάται από μια μεγάλη 25μελή επιτροπή, με τη συμμετοχή και της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ. Για πρώτη φορά ο νέος Καλλικράτης, η νέα θεσμοθέτηση, δεν γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες, γίνεται με ανοιχτές διαδικασίες. Θα προσπαθήσουμε να αιμοδοτήσουμε και να μπολιάσουμε τη νέα προσπάθεια με τις πραγματικές ανάγκες που έχει η αυτοδιοίκηση, ώστε να απελευθερωθεί από αγκυλώσεις και στρεβλώσεις, από συναρμοδιότητες και επικαλύψεις να μπορέσει πραγματικά να υπηρετήσει την οικονομική και κοινωνική ζωή».
Ο κ. Κουρουμπλής ανακοίνωσε ότι θα ολοκληρωθεί η δουλειά της παραπάνω επιτροπής στο τέλος του χρόνου, οπότε και θα ανακοινωθούν οι προτάσεις της.
protothema.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου