Δευτέρα, 23 Μαΐου 2016

Σβίγκου: «Τα δύσκολα είναι πίσω μας»...

Σβίγκου: «Τα δύσκολα είναι πίσω μας»


Προσωπική επιλογή και απόφαση που τιμά τη Βασιλική Κατριβάνου είναι η επιλογή να παραιτηθεί από τη βουλευτική έδρα, σύμφωνα με όσα δήλωσε, νωρίτερα σήμερα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου,...

 

sε συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά» ανέφερε:

«Δεν ήταν κάτι που το περίμενα» τόνισε για τη στάση της κ. Κατριβάνου στην ψηφοφορία η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία υπογράμμισε, όμως, πως «ήταν μία προσωπική της πολιτική απόφαση πλήρως σεβαστή, όσο κι αν διαφωνεί κάποιος με την απόφαση αυτή». Αναφερόμενη στην πρώην βουλευτή, πρόσθεσε ότι «η κ. Κατριβάνου έχει ένα πλούσιο κοινοβουλευτικό έργο, ιδιαίτερα στο πεδίο υπεράσπισης των δικαιωμάτων και θα λείψει από το Κοινοβούλιο» για να σημειώσει: «Την τιμά η παραίτησή της και πιστεύω ότι ο Γιώργος Κυρίτσης θα την αντικαταστήσει επάξια».

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

 

Η κ. Σβίγκου υπογράμμισε ότι στις κοινοβουλευτικές διεργασίες που προηγήθηκαν της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, υπήρξε πλήρης εξήγηση και από την πλευρά των υπουργών αλλά και από την πλευρά των βουλευτών που πήραν τον λόγο, ως προς τη φιλοσοφία και για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αλλά και για τα βήματα που πρέπει να γίνουν από δω και πέρα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Στον βαθμό που ήταν ένα αναγκαίο βήμα, ένα δύσκολο βήμα, ναι, αλλά και ένα αναγκαίο βήμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αυτήν τη στιγμή μπορεί να ανοίξει ένας νέος κύκλος, τόσο για το κυβερνητικό έργο, όσο και για την ίδια τη χώρα, στον βαθμό που θα υπάρξει και η αναμενόμενη λύση για το χρέος με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα και μία σαφή δέσμευση από δω και πέρα», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τα δύσκολα είναι πίσω μας. Όντως, ήταν μια δύσκολη συμφωνία αυτή του Αυγούστου. Η εξειδίκευση των μέτρων και η εφαρμογή τους, όντως, ήταν εμπροσθοβαρής», επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι από εδώ και πέρα η κυβέρνηση θα κριθεί από το κατά πόσο θα κατανείμει τα βάρη δίκαια αλλά και από το κατά πόσο το κυβερνητικό έργο, στο σύνολό του, θα είναι και αποτελεσματικό, θα γίνει και ακόμα πιο ταχύ και θα αφορά τομείς όπως η ανάπτυξη και η παραγωγική ανασυγκρότηση, ώστε να μην υπάρχουν οι δυσκολίες της προηγούμενης περιόδου.

«Αυτό που προσπαθήσαμε και κάνουμε είναι να έχουν το μικρότερο δυνατό κόστος σε εκείνα τα στρώματα, τα οποία επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. Κι αν κάτι πέτυχε η συμφωνία του Ιουλίου είναι τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα σε σχέση με εκείνα που είχε συμφωνήσει η ΝΔ στο δεύτερο μνημόνιο…

Όταν έχουμε 0,5% στόχο για το 2016, 1,75% για το 2017 και 3,5% για το 2018, δεν μπορώ να καταλάβω τις αντιδράσεις της ΝΔ, τις χθεσινοβραδυνές, όταν η ίδια είχε συμφωνήσει σε 4,2% το 2016 και 4,5% για 2017 και 2018», ανέφερε η κ. Σβίγκου, προσθέτοντας ότι η πρώτη επιτυχία της συμφωνίας του Ιουλίου ήταν πως η κυβέρνηση πέτυχε χαμηλότερα πλεονάσματα από αυτά που είχε συμφωνήσει και αποδεχθεί η ΝΔ. «Πετύχαμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, ακριβώς επειδή υπήρξε μία κυβέρνηση, η οποία διαπραγματεύτηκε γι' αυτά τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες έβλεπαν μόνο στο δικό τους το μυαλό ένα success story, το οποίο δεν μπορούσαν να το δουν ούτε οι μισθωτοί, ούτε οι συνταξιούχοι. Μιλούσαν για τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ όλοι, φαντάζομαι, κατανοούν ότι το χρέος αυτήν τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο και γι' αυτόν τον λόγο συμφωνούσαν σε πράγματα, τα οποία η οικονομία δεν μπορούσε να σηκώσει» σημείωσε.

Αναφερόμενη σε αυτά που επιδιώκει η κυβέρνηση για το χρέος, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι αν αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο κι ένα σαφές χρονοδιάγραμμα και ελάφρυνση του χρέους με αντικειμενικά κριτήρια, τότε θα υπάρχει και ένα καθαρό σήμα, και προς τις αγορές και προς τους επενδυτές, ότι η οικονομία πράγματι γυρίζει σελίδα. Όπως, εξάλλου, έσπευσε να επισημάνει σε αυτό το σημείο, τον Νοέμβριο του 2012 υπήρχε μόνο μία αόριστη δήλωση των εταίρων για το χρέος, την οποία ποτέ δεν προσπάθησε, ακόμα κι αυτήν την αόριστη δήλωση να την αξιοποιήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, με τον κ. Σαμαρά να λέει ότι είναι βιώσιμο.

Η κ. Σβίγκου χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της ΝΔ για το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας και υπογράμμισε ότι σε αυτό δεν εντάσσεται το σύνολο της περιουσίας, Εντάσσεται μέρος αυτής και δεν εντάσσεται για ξεπούλημα και ιδιωτικοποίηση, αλλά για αξιοποίηση, με τα έσοδα του Ταμείου να πηγαίνουν κατά 50% στο χρέος και κατά 50% σε επενδύσεις και ανάπτυξη. Ακόμη, σημείωσε ότι σύμφωνα με τον νόμο, το υπουργείο Οικονομικών έχει τον τελικό λόγο για την όποια απόφαση αξιοποίησης.

«Η κριτική της αντιπολίτευσης είναι καθόλα υποκριτική. Ειδικά από την πλευρά της ΝΔ, η οποία και άλλαξε και στάση μεσοβδόμαδα, στην αρχή ήταν να υπερψηφίσει το Ταμείο, στη συνέχεια αποφάσισε να το καταψηφίσει -δεν ξέρω τι μεσολάβησε- αλλά σε κάθε περίπτωση ήταν μία υποκριτική στάση.

Αυτό που προσπαθούμε πραγματικά να κάνουμε είναι να υπάρξουν έσοδα για την οικονομία από ανάπτυξη και επενδύσεις και όχι να πάμε στην τακτική του ξεπουλήματος, που ήταν η πολιτική απόφαση των προηγούμενων κυβερνήσεων», είπε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε ότι οι ΔΕΚΟ, οι οποίες μπαίνουν στο Ταμείο, δεν μπαίνουν για να ιδιωτικοποιηθούν, μπαίνουν για να αξιοποιηθούν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου