Μια σελίδα στο Facebook ανεβάζει σπάνιες φωτογραφίες από μια υπέροχη ξεχασμένη πόλη, την πόλη μας
Αθήνα, οδός Πανεπιστημίου, φωτογραφία Οδυσσέα Φωκά, περίπου 1900, αρχείο Εθνικής Πινακοθήκης- Μουσείου Α. Σούτζου.
«Τις φωτογραφίες τις βρίσκω στο Ίντερνετ, από διάφορες σελίδες δημοπρασιών, από Πανεπιστήμια του εξωτερικού, από Ελληνικές σελίδες κ.ά., καθώς και από την προσωπική συλλογή μου. Αφιερώνω αρκετές ώρες για τις ανακαλύψω και θέλει αρκετή υπομονή. Υπάρχουν φωτογραφίες που δεν τις αναγνωρίζω ή δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες και έτσι μέσω της ανάρτησης ταυτοποιούνται από διάφορα μέλη. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά φωτογραφίες της προσωπικής μου συλλογής, τα συγκεκριμένα μέλη μ' έχουν βοηθήσει με την αναγνώριση διαφόρων τοποθεσιών και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για την βοήθειά τους. Προσπαθώ όσο μπορώ, να γράφω την πηγή και τον φωτογράφο της φωτογραφίας. Μια φορά, μόνο σε μία φωτογραφία μου ζητήθηκε, να την κατεβάσω ή να αναφέρω την πηγή. Αμέσως διόρθωσα τα στοιχεία της, διότι δεν είχα περισσότερες πληροφορίες και ήταν από τις πρώτες που είχα αποθηκεύσει στο αρχείο μου. Με τον καιρό έμαθα περισσότερα πράγματα και τις αποθηκεύω με όσες πληροφορίες υπάρχουν. Πιστεύω ότι όσο περνούν τα χρόνια και λόγω των σημερινών δύσκολων καταστάσεων, ο κόσμος όλο και περισσότερο αναπολεί το παρελθόν και τις εποχές που έζησε καλά. Υπάρχουν τόσες φωτογραφίες, που δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια συγκεκριμένη, μου αρέσουν οι πιο πολλές απ’ αυτές. Ως προς τις αντιδράσεις του κόσμου, βλέπω ότι ανταποκρίνεται πολύ θετικά και έχει πολλή απήχηση. Στα σχόλια πολλών φωτογραφιών βλέπω μία προσωπική διάσταση, καθώς πολλοί εξιστορούν αναμνήσεις, το οποίο με ευχαριστεί ιδιαίτερα. Η ιδέα να κάνω την σελίδα, ήταν κατόπιν προτροπής μιας φίλης μου. Θα ήθελα να έχω την ελευθερία να την χειρίζομαι, και να αναρτώ φωτογραφίες με όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και οργανωμένη συλλογή».
Αθήνα, άποψη από ψηλά, τέλη δεκαετίας '50, φωτογραφία του καθηγητή Machteld J. Mellink, αρχείο Bryn Mawr College.
Αθήνα, οδός Ιπποκράτους με την οδό Πανεπιστημίου, Δεκέμβριος 1944, φωτογράφος Dmitri Kessel, αρχείο Life Photo Collection.
Αθήνα, το Παναθηναϊκό Στάδιο, 22 Απριλίου 1906, φωτογράφος άγνωστος. From Queen Mary's Photograph Album, Volume 12.
Αθήνα, οδός Εδουάρδω Λώ και Πανεπιστημίου και συνέχεια η Σίνα, δεξιά φαίνεται το Οφθαλμιατρείο, και δίπλα η Λεόντιος, 1910 ή 1916, φωτογραφία Albert Winslow Barker (1874-1947), αρχείο Bryn Mawr College.
Αθήνα, οδός Πανεπιστημίου, βρετανοί στρατιώτες προχωρούν στην οδό Πανεπιστημίου, 1944, φωτογράφος άγνωστος.
Αθήνα, οδός Πανεπιστημίου, η Βαλλιάνειος Βιβλιοθήκη με σκαλωσιές, περίπου 1900, κληροδότημα Οδυσσέα Φωκά, αρχείο Εθνικής Πινακοθήκης- Μουσείου Α. Σούτζου.
Αθήνα, περίπου 1960, στους στρατώνες των οδών Ριζάρη και Βασ. Σοφίας, όπου είχε μεταφερθεί η Πινακοθήκη επί διευθύνσεως Μαρίνου Καλλιγά 1949-1972.
Αθήνα, η Πύλη του Αδριανού, περίπου 1888-1900, κληροδότημα Οδυσσέα Φωκά, αρχείο Εθνικής Πινακοθήκης- Μουσείου Α. Σούτζου.
Αθήνα, οδός Δραγατσανίου 2 & Σταδίου 27, ebay. Πλατεία Κλαυθμώνος, Μέγαρο Κωνσταντίνου Καραπάνου- Υπουργείο Εσωτερικών. Ταυτοποίηση Η ΑΘΗΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ.https://www.facebook.com/149801415032228/photos/a.149813638364339.25350.149801415032228/1095609723784721/?type=3&theater
Αθήνα, τμήμα του Πανοράματος Θών, φωτογράφος Οδυσσέας Φωκάς, περίπου 1900, αρχείο Εθνικής Πινακοθήκης- Μουσείου Α. Σούτζου.
Αθήνα, κάτω από την Ακρόπολη και το Ωδείον Ηρώδου του Αττικού, 1964, ημερολόγιο της Opel Kadett, φωτογραφία Martin van Duijn.
Αθήνα, άποψη της Ακρόπολης από τον Ναό Ολυμπίου Διός, 1959, φωτογρ. Δημήτρης Χαρισιάδης, αρχείο Μουσείου Μπενάκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου