Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Τσακαλώτος:Υφεσιακά τα μέτρα,συμφωνώ με τους δανειστές για τον ΦΠΑ

tsakalwtosufesiaka-ta-metrasumfwnw-me-tous-daneistes-gia-ton-fpa
Στην παραδοχή ότι τα μέτρα είναι υφεσιακά και θα δυσκολέψουν τον κόσμο, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.Στην παραδοχή ότι τα μέτρα είναι υφεσιακά και θα δυσκολέψουν τον κόσμο, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναγνώρισε ότι «τα μέτρα αυτά είναι υφεσιακά, έχουν υφεσιακή ροπή, θα δυσκολέψουν τον κόσμο» για να συμπληρώσει χαρακτηριστικά: «Κατανοώ εντελώς μια συνταξιούχο των 600 ευρώ που μου είπε "Ευκλείδη, τι να την κάνω εγώ την συμφωνία…"».
Όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ «Πήραμε κάτι για το χρέος» κάνοντας λόγο για «δύσκολη συμφωνία, υπό πίεση, με κακούς συσχετισμούς».
 
«Η αντιπολίτευση λέει ότι είναι μια γενική υπόσχεση για το 2018. Είναι λάθος. Είναι δέσμευση ότι για πολλά χρόνια οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι υπό έλεγχο, θα είναι 15% του ΑΕΠ, που είναι χαμηλότερο από άλλες χώρες. Άρα, δεν θα αποφασίσει ο Σόιμπλε ή ο Σαπέν το 2018, αλλά είναι από τώρα αποφασισμένο τι θα γίνει. Μπορεί να μην φτάσει, μπορεί τα εργαλεία που είναι εντός του μείγματος να μην είναι αρκετά και να θέλουμε κι άλλα. Άρα, αυτό είναι καλό...» τόνισε για τη ρύθμιση για το χρέος.
Για τις δεσμεύσεις της Αθήνας σημείωσε πως «Η μία δέσμευση είναι να τηρήσουμε τη συμφωνία, τους στόχους για το πλεόνασμα κι αν γίνει αυτό, το 2018 θα παρθούν μέτρα για το χρέος, δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθενός, τα μέτρα θα ληφθούν σε τέτοια περίπτωση».
Αναφερόμενος εκ νέου στα μέτρα υποστήριξε ότι «Δεν είναι καινούρια. Είναι στην συμφωνία του καλοκαιριού το 1% του ΑΕΠ μέτρων. Έλεγαν οι δανειστές να αυξήσουμε 10% τους φόρους στο ηλεκτρικό και το νερό. Αυτό δεν γινόταν. Εμείς είπαμε ότι θα πάρουμε μέτρα για μικρή αύξηση σε πάρα πολλά πράγματα για να καταμεριστεί το βάρος. Κάναμε τεράστιες προσπάθειες να είναι τα μέτρα προοδευτικά και ταξικά. Υπάρχει αδικία, αλλά εγώ ξέρω ότι στον φόρο εισοδήματος βάλαμε πολύ λίγο φόρο στους φτωχούς, είναι 5-6 ευρώ, όμως στα μεσαία εισοδήματα βάλαμε παραπάνω. Το ίδιο κάναμε και στις συντάξεις. Προστατεύσαμε τις κύριες συντάξεις. Για όποιον έχει σύνταξη, 1400 ευρώ δεν μειώνεται τίποτα».
Σε ότι αφορά τη φοροδιαφυγή, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι από τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν στην Βουλή είναι αυτό για την εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, κυρίως αυτών που βρίσκονται στο εξωτερικό, τη χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές και το λαθρεμπόριο καπνού.
«Ένα κομμάτι των φτωχών ανθρώπων χτυπιέται, αλλά λίγο» είπε ο υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι όλα αυτά είναι απόρροια «της δύσκολης συμφωνίας που κάναμε το καλοκαίρι».
Σε ότι αφορά την κριτική που ασκείται, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «η απαισιοδοξία και η καταστροφολογία είναι μέρος του προβλήματος», σημειώνοντας ότι αυτό δεν βοηθά την κατάσταση, την περίοδο που δημιουργούνται οι συνθήκες για «αλλαγή του φαύλου κύκλου, σε ενάρετο κύκλο».
Σχετικά με την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι θα φανεί αν το μέτρο είναι συνταγματικό ή όχι, λέγοντας ότι έχει ακούσει όλες τις απόψεις από τους συνταγματολόγους.
«Δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο να βοηθήσεις τους φτωχούς στα νησιά έχοντας μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, διότι πάνε πχ. στην Ρόδο εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες και χάνονται τεράστια ποσά από φόρους. Εγώ λέω ότι ο τρόπος να τους βοηθήσεις είναι να έχεις μια σοβαρή αναπτυξιακή πολιτική. Άλλωστε, αυτό είναι άδικο και σε ό,τι αφορά τους κατοίκους άλλων περιοχών» συμπλήρωσε.
«Αυτό είναι ένα από τα σημεία, τα λίγα σημεία, στα οποία συμφωνώ με τους δανειστές» ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας «δεν μπορείς να έχεις πολλούς συντελεστές ΦΠΑ. Κάθε εμπόδιο για καλό. Δεν είναι μόνο οι πλούσιοι στα νησιά. Χρειάζεται μια σοβαρή πολιτική για όλους».
Για την ενεργοποίηση του «κόφτη», επανέλαβε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καθώς αναμένεται και ανάπτυξη.

Γιατί δεν παραιτήθηκε το καλοκαίρι

Στην ερώτηση αν σκεφτόταν να παραιτηθεί, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Εγώ ταλαντεύτηκα το καλοκαίρι, υπήρχε έντονο ρεπορτάζ γι΄ αυτό. Με έπεισε ένας άνθρωπος που μου είπε: "Ευκλείδη, δεν σας χρειαζόμαστε όταν ο καπιταλισμός θα έχει 5% ανάπτυξη, αλλά τώρα που η ανεργία είναι στο 25%"».
«Όλα αυτά γίνονται για να ξεδιπλωθεί το παράλληλο πρόγραμμα. Είπαμε ότι χρειάζεται να κόψουμε τη συμφωνία σε τρία μέρη. Αυτά που διαπραγματευτήκαμε, δεύτερον αυτά που "παρκάραμε": για τους μισθούς και τις συντάξεις. Τρίτον, το παράλληλο πρόγραμμα που πρέπει να ενεργοποιηθεί» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου