Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Υποσχέσεις σε Αθήνα και αυστηρά μηνύματα σε ΝΑΤΟ & ΗΠΑ

se-ligo-i-afiksi-tou-poutin-stin-athina


Προειδοποιήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ να σταματήσουν να τοποθετούν εξελιγμένα οπλικά και πυραυλικά συστήματα κοντά στην επικράτεια της Ρωσίας απηύθυνε ο Βλαντιμίρ Πούτιν από την Αθήνα, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θεωρεί ότι απειλείται και είναι έτοιμη να λάβει μέτρα.

Στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Πούτιν εκλήθη να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου από τη Ρωσία για την αντιαεροπορική ασπίδα των ΗΠΑ στη Ρουμανία.
«Η αντιαεροπορική ασπίδα των ΗΠΑ στη Ρουμανία επηρεάζει αρνητικά επειδή μονόπλευρα οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία για την αντιαεροπορική άμυνα» ξεκίνησε ο πρόεδρος της Ρωσίας και συνέχισε: «Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 λέμε τα ίδια. Κανείς δεν θέλει να κάνει διαπραγματεύσεις μαζί μας, το μόνο που ακούμε είναι ότι τα σχέδια αυτά δεν είναι εναντίον της Ρωσίας και το μόνο που μας έλεγαν είναι ότι (σ.σ. τα σχέδια για την αντιπυραυλική ασπίδα) είναι για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».
«Τώρα δεν υπάρχει πυρηνική απειλή από το Ιράν αλλά οι εγκαταστάσεις αντιπυραυλικής άμυνας στη Ρουμανία υπάρχουν!» υπογράμμισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και συμπλήρωσε: «Τι είναι αυτό; Είναι ραντάρ και εγκαταστάσεις αντιπυραυλικής άμυνας με βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων!».
Με τρόπο ξεκάθαρο που δεν χωρά παρερμηνείες ο κ. Πούτιν έστειλε σκληρό μήνυμα στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ τονίζοντας ότι το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα στη Ρουμανία «απειλεί εμάς».
Πούτιν: Εδώ και 20 χρόνια η Ρωσία καλύπτει ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας
«Μαζί με τον πρόεδρο Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Τσίπρα είχαμε πολύ ουσιαστικές συνομιλίες» σημείωσε στην έναρξη των δηλώσεών του ο Ρώσος πρόεδρος.
«Παρ’ όλες τις αρνητικές επιδράσεις, οι ρωσοελληνικές σχέσεις συνεργασίας συνεχίζουν να καταγράφουν θετική τάση» υπογράμμισε, κάνοντας αναφορά στο αφιερωματικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας και τις 170 εκδηλώσεις σε παιδεία, επιστήμη, εμπόριο, αθλητισμό και πολιτισμό, τις οποίες νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας «είδε» ως ευκαιρία για περαιτέρω οροσέγγιση των δύο λαών.
Είπε ακόμη πως είναι πολύ σημαντική η συμπλήρωση της χιλιετηρίδας παρουσίας Ρώσων μοναχών στο Άγιο Όρος.
Αναφερόμενος στην οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, ο κ. Πούτιν είπε ότι ο τζίρος από το διμερές εμπόριο ανήλθε πέρυσι σε 2,7 δισ. δολάρια. Συζητήσαμε τις προοπτικές για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, εξήγησε, προαναγγέλοντας ότι τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη θα διεξαχθεί μεικτή σύνοδος διυπουργικής συνεργασίας.
Ακόμη, ευχαρίστησε για το καθεστώς τιμώμενης χώρας που δίνει η ΔΕΘ στη Ρωσία και υπογράμμισε πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στην ενέργεια. Εδώ και 20 χρόνια η Ρωσία καλύπτει ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας -60% καλύπτουμε τις ανάγκες της Ελλάδας σε φυσικό αέριο και 15% σε πετρέλαιο, είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, επανέλαβε το ενδιαφέρον των ρωσικών σιδηροδρόμων για τον ΟΣΕ, αλλά και για τον λιμένα Θεσσαλονίκης, καθώς και για προμήθεια ρωσικών ελικοπτέρων και ενεργειακού εξοπλισμού
Ακόμη, είπε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αδελφοποίησης Αθήνας και Σότσι και αναφέρθηκε στις εκθέσεις στην Αγία Πετρούπολη και την Αθήνα, στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους.
Είμαστε ευγνώμονες στην ελληνική ηγεσία για την προσοχή στους αναμνηστικούς τόπους, ιδιαίτερα ευγνώμονες στον Δήμο Πειραιά που μας επέτρεψε εργασίες αναστήλωσης, είπε ακόμη και μίλησε για τη συνεργασία στην Παιδεία, δεδομένου ότι εκατοντάδες Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν στη Ρωσία.
Λύστε το πρόβλημα των θεωρήσεων, για να στείλω 3.000.000 Ρώσους στην Ελλάδα
Ο ίδιος είπε ότι κατά 523% αυξήθηκε τον Μάρτιο το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία προς την Ελλάδα, η οποία κατέχει την πρώτη θέση στις κρατήσεις για τους Ρώσους. Φέτος, είπε, 1.000.000 Ρώσοι αναμένεται να επισκεφθούν την Ελλάδα, δεδομένων και των περιορισμών που υπάρχουν για ταξίδια στην Τουρκία και στην Αίγυπτο. Εάν τάχιστα επιλυθεί το πρόβλημα των θεωρήσεων, θα είναι πριπλάσιος αυτός ο αριθμός, σημείωσε.
Tσίπρας: Ο τουρισμός είναι ο κεντρικός πυλώνας της οικονομίας στην Ελλάδα
Η σημερινή επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια, αποτελεί το επιστέγασμα σειράς επαφών και συναντήσεων σε υψηλό επίπεδο που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα και σηματοδοτούν την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών, δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου μαζί με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλ. Πούτιν και αναφέρθηκε στο αφιερωματικό έτος Ελλάδας – Ρωσίας που περιλαμβάνει εμβληματικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και στις δύο χώρες, εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τις διαχρονικές σχέσεις των δύο χωρών.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπεγράφησαν απόψε για την ενίσχυση της πολυεπίπεδης συνεργασίας, την οποία χαρακτήρισε στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα, όχι μόνο λόγω των ιστορικών δεσμών, αλλά γιατί αποτελεί συστατικό στοιχείο μιας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής για την Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον ρόλο της Ελλάδας, είπε ότι έχει σταθερές συμμαχίες στη δύση αλλά δεν διστάζει να ανοίγει τα κλαδιά της και στο βορρά, στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη παραευξείνια γειτονιά μας, στο νότο, στη Β. Αφρική, στη Μέση και Άπω Ανατολή.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη χρονική περίοδο που ο Ρώσος Πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα μια περίοδο για την οποία τόνισε ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο αυτό έγινε συνομιλία, όπως είπε, για τις διμερείς σχέσεις με αιχμή τις προοπτικές επενδύσεων των δύο χωρών στους τομείς των υποδομών, των μεταφορών, του τουρισμού, της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας και των λιμένων, της μεταλλευτικής βιομηχανίας, της φαρμακοβιομηχανίας. Συζήτηση έγινε και για την προώθηση συμπράξεων στον αγροτοδιατροφικό τομέα, και την συνεργασία στους τομείς της ενέργειας.
«Η ενέργεια αποτελεί κεντρικό τομέα οικονομικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και την Ελλάδα και έχουμε στρατηγική επιδίωξη η Ελλάδα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι είμαστε ανοιχτοί στη δυνατότητα συνεργασίας και στο βαθμό που υπάρχουν δυνατότητες θα τις αξιοποιήσουμε κοιτώντας το εθνικό μας συμφέρον και με τη γνώμη ότι οι αγωγοί είναι γέφυρες συνεργασίας.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι, εκτός του τομέα του φυσικού αερίου, υπάρχουν και άλλες δυνατότητες συνεργασίας όπως στις ανανεώσιμες πηγές, στο πετρέλαιο, γιατί πιστεύουμε ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα συνεργασίας και όχι εφαλτήριο συγκρούσεων.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι Ελλάδα και Ρωσία συμφώνησαν την αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για τις περιφερειακές εξελίξεις, μια πρωτοβουλία που έχει σημασία σε ένα ευρύτερο περιβάλλον εντεινόμενης αποσταθεροποίησης. Στο κλίμα αυτό υιοθετήθηκε κείμενο πολιτικής διακήρυξης που θέτει το γενικότερο πλαίσιο όχι μόνο της διμερούς συνεργασίας αλλά και του πολιτικού διαλόγου για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Η αναβάθμιση αυτού του διαλόγου μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση των σχέσεων ΕΕ – Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημασία της αναβάθμισης του πολιτικού διαλόγου και για ζητήματα όπως το Κυπριακό όπου είναι σταθερή η υποστήριξη της Ρωσίας για δίκαιη λύση.
Σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας
Σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών υπεγράφησαν μεταξύ των δύο πλευρών, μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών.
Μεταξύ άλλων υπεγράφησαν Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία).
Επιπλέον, υπεγράφησαν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ υπουργείων, μεταξύ άλλων, στον αγροτικό τομέα, τον τομέα των υποδομών, τον τομέα της μετεωρολογίας, τον τομέα του τουρισμού, της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Επίσης, υπεγράφησαν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και ρωσικών φορέων: Enterprise Greece – Invest in Russia, ΕΛΠΕ – Rosneft, Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου