Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Με... διακοπή ξεκίνησε η δίκη της Χρυσής Αυγής...

Δίκη Χρυσής Αυγής



Στις φυλακές Κορυδαλλού ξεκίνησε σήμερα, έπειτα από διακοπή περίπου 4,5 μηνών, λόγω της αποχής των δικηγόρων, η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο, δεν προχώρησε η διαδικασία...
και διακόπηκε για αύριο.

Η απόφαση για αναβολή ήρθε καθώς από τη διαδικασία απουσίαζαν οι συνήγοροι μερικών εκ των κατηγορουμένων. Ο ένας διότι παραιτήθηκε και οι άλλοι διότι όπως ισχυρίστηκαν δεν είχαν λάβει εγγράφως άδεια από τον δικηγορικό σύλλογο να παραστούν στη δίκη.

Απουσία Ρουπακιά

Η διαδικασία ξεκίνησε απόντος του κατηγορουμένου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά, που δεν θέλησε να μεταφερθεί από το σπίτι όπου παραμένει σε περιορισμό. Επίσης, συνολικά στο εδώλιο ήταν παρόντες μόνο 6 από τους 68 κατηγορούμενους.

Όλη η διαδικασία αναλώθηκε στο θέμα των αδειών που δόθηκαν στους δικηγόρους από τους Δικηγορικούς Συλλόγους, παρά την απόφαση για συνέχιση της αποχής τους έως τις 6 Ιουνίου.

Προσκόμματα συνηγόρων

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής είχαν λάβει άδειες από τους Συλλόγους τους σε Αθήνα και Πειραιά για να παραστούν στη δίκη, ενώ από από την πλευρά των κατηγορουμένων, πολλοί εκ των συνηγόρων δήλωσαν ότι απέχουν των καθηκόντων τους, ενώ κάποιοι συνήγοροι υπεράσπισης, μέλη των Συλλόγων Αθήνας και Πειραιά, διευκρίνισαν πως δεσμεύονται από την απόφαση για παράστασή τους, επισημαίνοντας πως προς το παρόν δεν τους κοινοποιήθηκε εγγράφως.

Οι συνήγοροι της υπεράσπισης υπέβαλαν ένσταση σχετικά με το αν εκδόθηκε νομότυπα η άδεια και αν η «μη γνωστοποίησή της» στους συνηγόρους των κατηγορουμένων τηρεί τις προϋποθέσεις του νόμου.

Σκεπτικό της ένστασης, ότι οι άδειες δόθηκαν με την αιτιολογία ότι υπάρχουν κρατούμενοι, γεγονός που δεν ισχύει.

Ο συνήγορος του Γιώργου Ρουπακιά από την πλευρά του δήλωσε πως απέχει, καθώς ως μέλος του δικηγορικού συλλόγους Κορίνθου, δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις που έχουν στα χέρια τους οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής.

Επίσης, συνήγοροι υπεράσπισης μέλη των Συλλόγων Θεσσαλονίκης και Λάρισας είπαν πως δεν έχουν λάβει άδεια.

Δεν έγινε δεκτό το αίτημα

Η εισαγγελέας της έδρας πάντως πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα της υπεράσπισης, διευκρινίζοντας ότι το δικαστήριο δεν μπορεί να ελέγξει αν οι άδειες έχουν κοινοποιηθεί στους συνηγόρους υπεράσπισης.

Το δικαστήριο απέρριψε τα ζητήματα που έθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης, αποφασίζοντας πως, εφόσον εκδόθηκε άδεια παράστασης από τον Σύλλογο Αθήνας και Πειραιά, η υποχρέωση τήρησης των όρων της αποχής, για τα μέλη τους που παρίστανται στη δίκη, αναιρείται.

Επιπλέον, κατά το δικαστήριο, η άδεια που χορηγήθηκε δεν αφορά τα άτομα, αλλά την εκδικαζόμενη υπόθεση.

Διορισμοί συνηγόρων

Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο διεκόπη για αύριο η δίκη είναι το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος Γιάννης Άγγος δήλωσε πως δεν έχει συνήγορο υπεράσπισης.

Το δικαστήριο προχώρησε σε διορισμούς δικηγόρων για τον Ι. Αγγο και τους Γιώργο Σταμπέλο και Γιώργο Πετράκη, που επίσης δήλωσαν χωρίς εκπροσώπηση, επιλέγοντας δικηγόρους από την ομάδα των παρόντων συνηγόρων υπεράσπισης.

Ωστόσο, οι δικηγόροι αρνήθηκαν τους διορισμούς τους και το δικαστήριο προχώρησε σε νέους διορισμούς και πάλι από την ομάδα των υπερασπιστών, οι οποίοι, επίσης, αρνήθηκαν τους διορισμούς τους.

Τελικά, ο κατηγορούμενος Ι. Άγγος δήλωσε μόνος του ότι επιθυμεί να εκπροσωπηθεί από τον συνήγορο του συγκατηγορουμένου του Ι. Καζαντόγλου, διορισμό που δέχθηκε το δικαστήριο.

Για τους Σταμπέλο και Πετράκη, ουδείς από τους υπερασπιστές δέχθηκε να διοριστεί από το δικαστήριο και έτσι η διαδικασία διακόπηκε και πάλι για λίγο, ώστε το δικαστήριο να αναζητήσει δικηγόρους από τον κατάλογο για να προχωρήσει σε διορισμούς για τους δύο κατηγορούμενους.

Αντίδραση προέδρου

Η άρνηση των δικηγόρων προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη, η οποία τόνισε πως η στάση τους «θα διερευνηθεί αρμοδίως», φράση για την οποία αντέδρασαν κάποιοι εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι έκαναν λόγο για «απειλή».

Τελικώς το δικαστήριο ανακοίνωσε τα ονόματα τεσσάρων δικηγόρων από τον κατάλογο και διέκοψε τη συνεδρίαση του για αύριο.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου