Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Το Κίνημα για την εκτέλεση του Σύριου ποιητή Bashir al-Aani

img_1735.jpg

Από το Γραφείο Τύπου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση
Τη στιγμή που όλα τα φώτα της επικαιρότητας είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις σε μια συμφωνία με την Τουρκία, για να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, το ΙSIS συνεχίζει τα εγκλήματα πολέμου, τις συμβολικές εκτελέσεις αμάχων, θυμίζοντας μας ότι οι φρικαλεότητες που οδηγούν στην απελπισμένη έξοδο από τη Συρία δεν έχουν σταματήσει.
Σήμερα επιβεβαιώθηκε η εκτέλεση του Σύριου ποιητή Bashir al-Aani και του γιου του Elias. Ο Bashir al-Aani είχε συγγράψει τρία έργα εναντίον του καθεστώτος Άσαντ, ενώ συνελήφθη από τους στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους με την κατηγορία της ‘αποστασίας’, όταν επέστρεψε στην πόλη του για την κηδεία της συζύγου του.
Πριν λίγες βδομάδες το ISIS εκτέλεσε την τριαντάχρονη δημοσιογράφο Ρούκια Χάσαν, επειδή ενημέρωνε τον έξω κόσμο για τις συνθήκες ζωής στη Ράκα. Πριν έξι μήνες το ISIS βασάνισε και αποκεφάλισε τον διάσημο αρχαιολόγο Χαλίντ Αλ Αασαντ που προσπαθούσε να διασώσει τα αρχαιολογικά αντικείμενα από τον χώρο της Παλμύρας που ήδη είχε καταστραφεί. Η λίστα αμάχων – διακεκριμένων και μη – είναι μεγάλη και θα μεγαλώνει στην προσπάθεια του Ισλαμικού Κράτους να απαλείψει ταυτότητες και πολιτισμούς προκειμένου να εγκαταστήσει τη δική του ‘αλήθεια’.
Οι πρόσφυγες φεύγουν για να ξεφύγουν από ολοκληρωτικές δυνάμεις που θέλουν να δυναμιτίσουν τη συνύπαρξη θρησκειών και πολιτισμών που υπήρχε διαχρονικά στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Δραπετεύουν από καθεστώτα που δεν σέβονται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες αυτές δεν θα σταματήσουν να φεύγουν οι άνθρωποι από τη Συρία. Αυτή πρέπει να είναι τώρα η προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης φέτος (21/3) ας είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Bashir al-Aani.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου