Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Άρχισαν τα όργανα στη ΝΔ...Στελέχη καταγγέλλουν αλλοίωση της σύνθεσης του Συνεδρίου

Στελέχη της ΝΔ καταγγέλλουν αλλοίωση της σύνθεσης του Συνεδρίου


 


Στελέχη καταγγέλλουν αλλοίωση της σύνθεσης του Συνεδρίου...
Φωτιές έχουν ανάψει στη ΝΔ οι δημόσιες καταγγελίες δέκα μελών της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, αλλά και άλλων στελεχών που συνειδητά δεν εμφανίστηκαν στην παρούσα φάση, αλλά χαρακτηρίζονται, ως «καραμανλικοί» και «σαμαρικοί».

Στη...
σκιά των ζυμώσεων για τη δημιουργία του νέου κόμματος στα δεξιά της Ν.Δ. και λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέων προέδρων νομαρχιακών και τοπικών οργανώσεων και μετέπειτα των συνέδρων, γίνονται καταγγελίες για αλλοίωση της σύνθεσης του 10ου συνεδρίου που έχει οριστεί για το τριήμερο 22-24 Απριλίου.

Η κίνηση των 10 μελών _οι περισσότεροι στήριξαν στις εσωκομματικές εκλογές τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη_ να στείλουν επιστολή στον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν προϊόν ευρύτερων ζυμώσεων σε «καραμανλικούς» και σαμαρικούς» κύκλους, καθώς τις τελευταίες ημέρες έγιναν αρκετές συνάξεις με κεντρικό θέμα συζήτησης το συνέδριο.

Πριν λίγες μέρες βρέθηκαν σε στέκι των βορείων προαστίων περίπου 20 «γαλάζια» στελέχη, εκ των οποίων μερικά υπογράφουν την επιστολή και συζήτησαν τις επόμενες κινήσεις τους. Οι συμμετέχοντες αποφάσισαν όχι μόνο να διεκδικήσουν θέσεις στην Π.Ε., αλλά και να αναδείξουν όσες αντικαταστατικές αποφάσεις λαμβάνει η νέα ηγεσία, όπως τις χαρακτηρίζουν οι ίδιοι.

Άλλη σύναξη πραγματοποιήθηκε προ ημερών και στην Καλλιθέα από στελέχη της Β΄ Αθηνών που αυτή την περίοδο δεν είναι κοντά στη νέα ηγεσία και θέλουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο συνέδριο.

Η πρώτη κίνηση είχε γίνει από το έμπειρο στέλεχος Φίλιππο Ταυρή (πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του προηγούμενου συνεδρίου) που εδώ και δέκα μέρες είχε στείλει επιστολή στον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο και στον γραμματέα Οργανωτικού Βασίλη Σπανάκη, με την οποία σημείωνε ότι παρανόμως αυξήθηκαν οι σύνεδροι Λεκανοπέδιο Αττικής (κατά 803) και στην Α΄Θεσσαλονίκης σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο.

Τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, Νίκος Νικολαϊδης, Κώστας Ζωντανός (πρώην αναπληρωτής γραμματέας της ΠΕ), Ευαγγελία Αγαλοπούλου-Πετράκου, Πολυχρόνης Ινιωτάκης, Θόδωρος Ματάλας, Ευάγγελος Πάνου, Παναγιώτη Σαρούκου, Ιωάννης Χονδρογιάννης, Χρήστος Παρράς και Αλέκος Κόκκαλης (πρώην διευθυντής Διαγραμματειακού) στο κείμενό τους που απεστάλη χθες, αναφέρονται σε προσπάθειες και κινήσεις αλλοίωσης του συνεδρίου με τους επί πλέον 803 συνέδρους που παράτυπα, κατά τους ίδιους, προβλέπεται να εκλεγούν.

Ουσιαστικά τα μέλη της Π.Ε. που υπογράφουν την επιστολή εκτιμούν ότι αλλάζει ο συσχετισμός των εσωκομματικών δυνάμεων και αυτό διότι εκλέγονται περισσότεροι σύνεδροι από τα αστικά κέντρα επειδή υπάρχουν περισσότερες της μιας ΝΟΔΕ όπως συμβαίνει με τους υπόλοιπους νομούς και ευνοείται στους στόχους του ο κ. Μητσοτάκης.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο κ. Παπαμιμίκος ζήτησε τη γνωμοδότηση του γραμματέα εκλογών της ΝΔ και δικηγόρου, του Επαμεινώνδα Λεκκέα που έχει και ρόλο νομικού συμβούλου. Ο κ. Λεκκέας θεωρεί ότι είναι βάσιμη η αμφισβήτηση της διαδικασίας, άποψη με την οποία ευθυγραμμίζεται και ο κ. Παπαμιμίκος και μένει να φανεί ποιες αντιδράσεις θα υπάρξουν σε επίπεδο κορυφής.

Τα μέλη της Π.Ε. αναφέρονται σε αντικαταστατικές αποφάσεις, που αλλοιώνουν τη σύνθεση και τη φιλοσοφία του συνεδρίου και ζητούν την παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη για να αποκατασταθεί η εσωκομματική νομιμότητα.

Μάλιστα, για το θέμα της αλλοίωσης της σύνθεσης του συνεδρίου, υποστηρίζουν ότι με τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων που εξέδωσαν εγκύκλιο, καταστρατηγείται το καταστατικό και εκλέγονται 1.819 σύνεδροι από τον γενικό πίνακα των ΝΟΔΕ, αντί του ορθού των 1.016 συνέδρων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην επιστολή, στην Β’ Αθηνών έπρεπε να εκλέγονται 136 και θα εκλεγούν (5x136=) 680 σύνεδροι, στην Α’ Αθηνών θα έπρεπε να εκλεγούν 46 και εκλέγονται 92 σύνεδροι, στην Α’ Θεσσαλονίκης θα έπρεπε να εκλεγούν 52 και εκλέγονται 156 σύνεδροι και στο υπόλοιπο Αττικής θα έπρεπε να εκλεγούν 49 και εκλέγονται 147 σύνεδροι.

«Δηλαδή, με την παράνομη – αυθαίρετη ερμηνεία του καταστατικού, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην ιστορία της παράταξης, θα εκλεγούν παραπάνω 803 σύνεδροι, αλλοιώνοντας την σύνθεση του Συνεδρίου, άρα και τις αποφάσεις και τα αποτελέσματα του 10ου Συνεδρίου μας» υπογραμμίζουν και συμπληρώνουν: «Με βάση λοιπόν αυτό το χαρακτηριστικό η σύνθεση (ανεξάρτητα των ex officio συνέδρων), με την αυθαίρετη και αντικαταστατική διατύπωση της εγκυκλίου, όχι μόνο αυξάνονται κατά ποσοστό 79% οι σύνεδροι του γενικού πίνακα (1819 αντί για 1016), αλλά τροποποιείται δραματικά εις βάρος της Περιφέρειας. Ακόμη πιο εξόφθαλμο είναι ότι οι σύνεδροι της Β’ Αθήνας από 136 γίνονται 680 (!!!)».

Επίσης, καταγγέλλουν ότι διαγράφονται εκατοντάδες χιλιάδες μέλη, που δεν συμμετείχαν στη διαδικασία εκλογής Προέδρου (στους επίσημους καταλόγους της Νέας Δημοκρατίας, εμφανίζονται  περίπου 1.500.000 μέλη και στην πρόσφατη διαδικασία ανάδειξης Προέδρου συμμετείχαν 407.000 μέλη) και υποστηρίζουν ότι είναι αντικαταστατική η διάταξη που δεν χορηγεί την δυνατότητα εγγραφής νέου μέλους ή επαναβεβαίωσης μέχρι την ημέρα διενέργειας των εκλογών, όταν αυτό μάλιστα επετράπη και στην πρόσφατη διαδικασία εκλογής Προέδρου.

«Από προσλαμβάνουσες που έχουμε, σωρεία περιπτώσεων έχουν εντοπισθεί, όπου εξοβελίζονται μέλη με ιστορική διαδρομή από τους καταλόγους, καθώς και παλαιά μέλη, που δεν κατόρθωσαν για διαφόρους λόγους είτε να ψηφίσουν στις τελευταίες διαδικασίες, είτε δεν είχαν τη δυνατότητα μέσω του διαδικτύου, να υποβάλουν αίτηση επανεγγραφής, εφόσον πλέον αντικαταστατικά δεν επιτρέπει η εκδοθείσα αναρμοδίως εγκύκλιος» υπογραμμίζουν και ζητούν την άμεση παρέμβαση του Κυρ. Μητσοτάκη για την αποκατάσταση της εσωκομματικής δημοκρατίας και την πιστή τήρηση της καταστατικής διαδικασίας.

Στο «γαλάζιο» παρασκήνιο διεξάγεται σκληρή μάχη, η οποία όπως είναι λογικό λόγω και των εξελίξεων στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, δεν αναδεικνύεται, για τον έλεγχο του συνεδρίου. Η πρώτη μάχη θα δοθεί το Σαββατοκύριακο για την ανάδειξη των νέων μελών των τοπικών οργανώσεων, όπου ανάλογα με τους συσχετισμούς θα εκλεγούν οι κατά τόπους πρόεδροι των ΝΟΔΕ και θα ακολουθήσει η εκλογή των συνέδρων.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι «γαλάζιες» κάλπες, παρατηρούνται σκληρές κόντρες σε πολλές περιοχές, ενώ σε ορισμένες νομαρχιακές υπήρξαν και εντάσεις. 

Η απάντηση της ηγεσίας στους 10 της Κεντρικής Επιτροπής

Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπό το δόγμα, «ψηφίζουν περισσότεροι, εκλέγονται περισσότεροι», αρνείται τις καταγγελίες και από τη Συγγρού μεταδίδεται ότι η εντολή που έδωσαν στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη οι 400.000 και πλέον πολίτες που ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές, είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου κόμματος ανοιχτό στην κοινωνία, το οποίο θα αντιλαμβάνεται τη συμμετοχή των πολιτών σε αυτό, ως συμμετοχή τους στην διαμόρφωση πολιτικών και προγραμματικών θέσεων. 

«Στο πλαίσιο αυτό η Ν.Δ. προχωρά στο 10ο Τακτικό Εθνικό Συνέδριο της με απόλυτη διαφάνεια, σεβασμό στο καταστατικό της, στα στελέχη και τους αγωνιστές της παράταξης» αναφέρει σε ανακοίνωσή της το κόμμα και απαντώντας στις καταγγελίες, σημειώνει ότι «ταυτόχρονα η διαδικασία αυτή αποτελεί και ένα κάλεσμα ανανέωσης και κοινής πορείας με ανθρώπους που για διάφορους λόγους είχαν αποστασιοποιηθεί στο παρελθόν. Δίνουμε φωνή και ρόλο στη βάση για να αντλήσουμε διδάγματα από το παρελθόν και μαζί να σχεδιάσουμε το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας».

Επί της ουσίας, η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. με γνώμονα όπως σημειώνει το σύνθημα, Νέα Δημοκρατία «Από την Αρχή», υποστηρίζει, ότι:

α) το σώμα του Συνεδρίου μεγαλώνει και δεν μικραίνει. Η αύξηση αυτή προκύπτει από τον αριθμό  συνέδρων που θα εκλεγούν από τα μέλη της Ν.Δ. και όχι από ανθρώπους που θα διοριστούν σύνεδροι ή που θα αποκτήσουν το δικαίωμα συμμετοχής στο Συνέδριο εξαιτίας άλλης ιδιότητας,

β) η εγκύκλιος για τις διαδικασίες εκλογής, τον αριθμό των συνέδρων και τη σύνθεση του 10ου Εθνικού Τακτικού Συνεδρίου έχει εκδοθεί από τις 19 Φεβρουαρίου,

γ) μέχρι τώρα η εκλογή των συνέδρων γινόταν από τη Νομαρχιακή Συνέλευση (ΝΟΣ), ενώ τώρα για πρώτη φορά θα ψηφίσει το σύνολο των μελών της Ν.Δ.,

δ) για πρώτη φορά  ο αριθμός των εκλεγμένων συνέδρων θα είναι ίδιος με τον αριθμό των  ex officio, ενώ έχει γίνει σύμφωνα με το καταστατικό  επανέλεγχος και επικαιροποίηση των ex officio συνέδρων και

ε) η αύξηση του αριθμού των εκλεγμένων  συνέδρων είναι απολύτως σύμφωνη με το καταστατικό της Ν.Δ. και ανταποκρίνεται  σε πληθυσμιακά κριτήρια,  σε μεγέθη συμμετοχής στην πρόσφατη διαδικασία εκλογής προέδρου και στα εκλογικά ποσοστά της Ν.Δ.

Tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου