Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Αντιπαράθεση στην Επιτροπή της Βουλής - Αποχώρησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη - ΒΙΝΤΕΟ

Αντιπαράθεση στην Επιτροπή της Βουλής - Αποχώρησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη - ΒΙΝΤΕΟ
Τη δέσμευση ότι θα μεταβιβάσει στον υπουργό Οικονομικών, το αίτημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης -στο οποίο συναινούν η ΝΔ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων- να ενημερώσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για τη διαπραγμάτευση, παρείχε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γεράσιμος Μπαλαούρας.
Προηγήθηκε αντιπαράθεση, και εν τέλει αποχώρηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από την Επιτροπή, μετά την απόρριψη του αιτήματος να διεξαχθεί σήμερα η ενημέρωση της Επιτροπής, με βάση το σχετικό αίτημα.
Ο κ. Μπαλαούρας αιτιολόγησε ότι η συνεδρίαση της Επιτροπής σήμερα διεξάγεται για τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου, το οποίο αφορά σε προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας σε διατάξεις οδηγιών της ΕΕ για φορολογικά θέματα και ανταλλαγής πληροφοριών (δηλαδή με την κανονική διαδικασία κι όχι το άρθρο 70 με βάση το οποίο ζητείται η ενημέρωση), ενώ -σύμφωνα με τον Κανονισμό- η κλήση του υπουργού είναι υποχρεωτική όταν το ζητούν τα 2/5 των μελών της Επιτροπής, κάτι που δεν συμβαίνει.
«Προέχει το νομοθετικό έργο, πρέπει να προηγείται του κοινοβουλευτικού ελέγχου, που μπορεί να γίνει με ερωτήσεις, επίκαιρες ερωτήσεις, επερωτήσεις και αναφορές» είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο οποίος -πάντως- δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώσει τον κ. Τσακαλώτο ώστε να προσέλθει στην Επιτροπή, διαρκούσης της διαπραγμάτευσης, όπως το ζητούν οι βουλευτές.
«Είναι δικαίωμα της Επιτροπής η ενημέρωση. Θα είναι θλιβερό αν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες προσέρχονται αρνούμενοι την ενημέρωση της Επιτροπής και δι' αυτής του ελληνικού λαού», ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη (ΝΔ), ενώ το αίτημα δήλωσαν ότι το συνυπογράφουν ο Χάρης Θεοχάρης εκ μέρους του Ποταμιού και ο Γεώργιος Κατσιαντώνης εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων.
«Δεν έχουμε αντίρρηση να υπάρξει ενημέρωση. Όμως, η ουσία είναι στα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζονται και στην οργάνωση της πάλης για να μπουν εμπόδια στα σχέδια αυτά», είπε εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Σάκης Βαρδαλής.
«Η διαπραγμάτευση θα καταλήξει σε μέτρα 5 δισ.» επισήμανε ο Γιάννης Κουτσούκος από την Δημοκρατική Συμπαράταξη, και μιλώντας για «θεσμική εκτροπή που οδηγεί σε καθεστωτικές αντιλήψεις» το κόμμα του αποχώρησε από την Επιτροπή. «Μόνο εσείς, η κ. Θάνου και ο κ. Παπαγγελόπουλος νομίζουν ότι μπορούν να μας απαγορέψουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Δεν θα νομιμοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία με την παρουσία μας. Θα θέσουμε το θέμα στη διάσκεψη των Προέδρων», είπε.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης τόνισεότι «αυτό που συζητάμε είναι η υλοποίηση του νόμου που ψήφισε η Βουλή το καλοκαίρι. Δεν συζητάμε καινούργια ατζέντα θεμάτων, να είναι σαφές. Συζητάμε την ολοκλήρωση του 4336/2015» και πρόσθεσε ότι δεν αντιλαμβάνεται τη στάση εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που ψήφισαν και τώρα δηλώνουν ότι διαφωνούν. Συνέδεσε δε τη στάση τους αυτή με τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, υποστηρίζοντας πως επιχειρούν να αλλάξουν την ατζέντα.

Δείτε το βίντεο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου