Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Νέα μέτρα 5,5 δισ. ευρώ και συμφωνία έως 15 Απριλίου

nea-metra-55-dis-eurw-kai-sumfwnia-ews-15-apriliou
Θα έχουμε κλείσει τη διαπραγμάτευση έως τις 15 Απριλίου, σημείωσε κυβερνητική πηγή τονίζοντας ότι θα πρέπει αν ληφθούν μέτρα 5,5 δισ. ευρώ.«Θα έχουμε κλείσει έως τις 15 Απριλίου γιατί μετά έχουμε τη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που συμμετείχε στη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Οπως πρόσθεσε, «αν κλείσει το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό, ουσιαστικά θα έχει κλείσει η αξιολόγηση».
Παράλληλα τόνισε ότι τελικά δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα 4,5% του ΑΕΠ που θέλει το ΔΝΤ, αλλά 3% του ΑΕΠ, όπως ήταν ο υπολογισμός της Κομισιόν, δηλαδή περίπου 5,5 δισ. ευρώ, ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχει δυσκολία στα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) για το 2017-2018 που ακόμη αναζητούνται.
Στην ερώτηση αν οι δηλώσεις Σόιμπλε για το χρέος προβληματίζουν την κυβέρνηση, η απάντηση του κυβερνητικού στελέχους ήταν ότι το ζήτημα του χρέους πρέπει να προχωρήσει γιατί το θέλει το ΔΝΤ.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε αναφέρει την 13η Απριλίου (όταν ξεκινά και η σύνοδος του ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον ) ως ημέρα αναχώρησης των δανειστών από την Αθήνα με στόχο την πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Απριλίου.
Με τα έως τώρα δεδομένα αναζητούνται μέτρα 1,8 δισ. ευρώ για το δημοσιονομικό κενό του 2017-2018 ύψους 1% του ΑΕΠ. Οι δανειστές έχουν προτείνει ένα πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει παρεμβάσεις όπως η αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, οι ωστόσο οποίες δεν γίνονται αποδεκτές από την ελληνική πλευρά. Οι δύο πλευρές συμφωνούν σε μέτρα ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση αναζητεί τα μέτρα που θα καλύψει τη διαφορά των 800 εκατ. ευρώ, για να πετύχει τον στόχο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει ακόμα και περικοπές δαπανών, ωστόσο αν δεν καταφέρει να τα προσδιορίσει τότε θα χρειαστεί να στραφεί και πάλι στους φόρους. Συνολικά, η Αθήνα θα πρέπει να προσδιορίσει μέτρα ύψους 5,5 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ) από τώρα έως το 2018.
Σε ότι αφορά τις συντάξεις, το ΔΝΤ απαιτεί κατώτατη σύνταξη 380 ευρώ για  15 χρόνια και χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης που οδηγούν σε περαιτέρω μείωση των νέων συντάξεων έως και 30%. Η κυβέρνηση, αντιπροτείνει νέους συντελεστές που οδηγούν σε μειώσεις 10% έως 20%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου