Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Παραδόθηκε ο δράστης - Τέλος στο θρίλερ της αεροπειρατείας - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

Παραδόθηκε ο δράστης - Τέλος στο θρίλερ της αεροπειρατείας - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ
Αίσιο τέλος είχε η αεροπειρατεία από τον 59χρονο Αιγύπτιο στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, που έθεσε από το πρώι τις κυπριακές αρχές καθώς ο δράστης παραδόθηκε.

Η πρώτη ενημέρωση για την αεροπειρατεία του αεροσκάφους της Egypt Air τύπου Airbus Α320, ήταν λίγο μετά τις 9:30 το πρωί, με το αεροπλάνο να πραγματοποιεί, αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Λάρνακας στην Κύπρο.
Αρχικά, το Πρακτορείο Ειδήσεων Μέσης Ανατολής είχε μεταδώσει ότι οι αιγυπτιακές αρχές ασφαλείας ταυτοποίησαν τον δράστη, που φερόταν να είναι ο Ιμπραχίμ Σαμάχα, ο οποίος διέμενε στην Κύπρο μέχρι το 1994 και ήταν νυμφευμένος με Κυπρία.
Ωστόσο, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αεροπειρατής είναι ο Αιγύπτιος Σελίχ Ελντίν Μουσταφά, 59 ετών, πρώην αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού, ο οποίος ζητεί την απελευθέρωση των γυναικών από τις φυλακές της Αιγύπτου.
Ζητεί επίσης να συναντηθεί με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραχώρηση πολιτικού ασύλου.
14:24 Η κυπριακή αστυνομία εκκενώνει το αεροδρόμιο – Ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές
Σε εξέλιξη επιχείρηση της κυπριακής αστυνομίας για την υπόθεση ομηρίας μετά από την αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της Egyptair, που πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στη Λάρνακα.
Η Αστυνομία εκκένωσε ολόκληρη την περιοχή Μακένζι, ενώ εκκενώθηκαν τα κτίρια του αεροδρομίου.
Παράλληλα, έξι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές έχουν φτάσει στο αεροδρόμιο για ενίσχυση της διαπραγμάτευσης με τον αεροπειρατή.
Σύμφωνα με κυπριακά μέσα, στο αεροδρόμιο βρίσκεται και δίνει κατάθεση η Κύπρια, πρώην σύζυγος του αεροπειρατή αραβικής καταγωγής, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση των ΜΜΕ από την Αστυνομία.
Όπως μεταδόθηκε, στην πτήση επέβαιναν 81 άτομα, επιβάτες και πλήρωμα, ενώ διερευνάται εάν ο αεροπειρατής διαθέτει εκρηκτικά. Έχει ζητήσει να επικοινωνήσει με την Κύπρια πρώην συζύγό του που διαμένει σε χωριό έξω από τη Λάρνακα και ζήτησε να παραδοθεί σε αυτή μία τετρασέλιδη επιστολή του.
Ο αεροπειρατής εξακολουθεί να κρατά ομήρους τρία μέλη του πληρώματος, τον κυβερνήτη, τον συγκυβερνήτη και μια αεροσυνοδό, καθώς επίσης έναν αξιωματικό ασφαλείας και τρεις επιβάτες, σύμφωνα με τον Αιγύπτιο υπουργό Πολιτικής Αεροπορίας, Σερίφ Φάτι.
Ο αεροπειρατής δεν έχει διατυπώσει οποιαδήποτε συγκεκριμένα αιτήματα μέχρι τώρα, είπε ο Φάτι, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει τις εθνικότητες των επιβατών που βρίσκονται ακόμη στο αεροπλάνο.
«Δεν είχε ούτε πιστόλι, ούτε κανένα άλλο όπλο. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν η ζώνη με τα εκρηκτικά είναι πραγματική όμως θεωρήσαμε πως ήταν για την ασφάλεια των επιβατών», δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας.
13:48 Εκκενώνονται τα κτίρια του αεροδρομίου, γράφουν τα τελευταία λεπτά τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης.

13:30 Συγγνώμη από τον 59χρονο καθηγητή Ιμπραχίμ Σαμάχα ζήτησαν οι αιγυπτιακές αρχές.
11:49 Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο γραφείου Τύπου της Hermes, Κύπρο Χατζηαθανασίου, στο αεροδρόμιο Πάφου έχουν φθάσει τρεις από τις πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες να αφιχθούν στον αερολιμένα Λάρνακας. Ο κ. Χατζηαθανασίου ανέφερε πως εντός της ημέρας αναμένονται άλλες τέσσερις πτήσεις.
Εξάλλου, σε μεταγενέστερο στάδιο, όπως είπε, αν δεν ανοίξει το αεροδρόμιο Λάρνακας, τότε κάποιες πτήσεις που θα αναχωρούσαν από τη Λάρνακα θα διευθετηθεί να αναχωρήσουν από το αεροδρόμιο της Πάφου.

11:40 Ο Μουσταφά Μπάρκι, βουλευτής του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα «Independent» ότι ο αεροπειρατής Ιμπραήμ Ζαμάχα είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ατλάντα των ΗΠΑ.
11:36 «Αναφορικά με την κατάσταση που εξελίσσεται σχετικά με την πτήση MSR 181 της EgyptAir στην οποία εκδηλώθηκε αεροπειρατεία και το αεροσκάφος άλλαξε πορεία και προσγειώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Λάρνακας, οι αρμόδιοι σχεδιασμοί διαχείρισης κρίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας εφαρμόστηκαν από την αρχή του συμβάντος» αναφέρεται σε ανακοίνωση υου Υπουργείου Εξωτερικών.
Προστίθεται πως Υπουργική Επιτροπή χειρίζεται την κατάσταση στο Εθνικό Κέντρο Κρίσεων, που βρίσκεται στο Υπουργείο Εξωτερικών. Έχει επίσης εγκαθιδρυθεί άμεση επικοινωνία μεταξύ του Κέντρου και των Αιγυπτιακών Αρχών.
11:33 Η Κύπρια πρώην σύζυγος του αεροπειρατή είναι 51 ετών και μητέρα πέντε παιδιών ηλικίας από 20 μέχρι 31 ετών.
Αναγνωρίστηκε ο δράστης της αεροπειρατείας στην Κύπρο
Αιγυπτιακής καταγωγής φαίνεται να είναι ο αεροπειρατής του αεροσκάφους που προσγειώθηκε νωρίτερα στην Λάρνακα, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Star.
Συγκεκριμένα, όπως μεταδόθηκε, διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, αναφέρουν πως πρόκειται για έναν 27χρονο Αιγύπτιο που ονομάζεται Ιμπράϊμ Σαμάχα.
Τέλος, σύμφωνα με το Star, ο δράστης έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο.
Δείτε το βίντεο από το Star:



Απελευθερώθηκαν όλοι οι επιβάτες εκτός από 4 – Κρατείται το πλήρωμα
Ο αεροπειρατής απελευθέρωσε όλους τους επιβάτες του Airbus της Egypt Air, στη Λάρνακα, εκτός από το πλήρωμα του αεροσκάφους και τέσσερις ξένους, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, τα οποία μεταφέρουν δηλώσεις αξιωματούχων.
Δείτε τα πρώτα πλάνα από την επιβίβαση των επιβατών από το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.
Δείτε το βίντεο από το Star:


Δείτε το βίντεο από το Star


10:13 Το Sigmalive μεταδίδει ότι ο αεροπειρατής θέλει να στείλει φάκελο με 4 σελίδες γραμμένες στα αραβικά σε γυναίκα που βρίσκεται στην Κύπρο. Το όνομα της γυναίκας δόθηκε στις αρχές.

10:09 Σύμφωνα με την Egypt Air η οποία επικαλείται μαρτυρία του κυβερνήτη ο αεροπειρατής είναι ζωσμένος με εκρηκτικά.

10:06 Οπως ανακοινώθηκε όλες οι πτήσεις προς Λάρνακα προωθούνται στο αεροδρόμιο Πάφου. 

10:03 To skynews μεταδίδει ότι ήδη 20 γυναικόπαιδα έχουν απελευθερωθεί!
Για έναν ένοπλο αεροπειρατή κάνουν λόγο οι τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Νεότερες πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο επικαλούμενο τις αρχές του αεροδρομίου της Λάρνακας στο αεροσκάφος επιβαίνουν 55 επιβάτες και 7 μέλη πληρώματος.
Πρόκειται για την πτήση MS-181 από Αλεξάνδρεια προς Κάιρο με 62 επιβαίνοντες. Η πληροφορία ελήφθη στις 8.30 στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Λάρνακας, και αφορούσε αεροπλάνο προερχόμενο από την Αίγυπτο το οποίο βρισκόταν υπό την απειλή αεροπειρατών. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια στις 8:50 πμ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υποβάλει κανένα αίτημα, αλλά ζήτησε να μη πλησιάσουν το αεροσκάφος αστυνομικοί ή στρατιώτες.
Πάντως, ισχυρή δύναμη της αντιτρομοκρατικής μονάδας της αστυνομίας βρίσκεται σε επιφυλακή στην περιοχή, το αεροδρόμιο Λάρνακας έχει κλείσει και τα αφικνούμενα αεροπλάνα κατευθύνονται στην Πάφο.
Σύμφωνα με το sigmalive.com, ο πιλότος του αεροσκάφους χειρίζεται την κατάσταση με απόλυτη ψυχραιμία, γεγονός που προκύπτει από τις συνομιλίες στον ασύρματο.
Το προσωπικό ασφαλείας τοποθετεί αυτή τη στιγμή σφήνες στις ρόδες του αεροσκάφους προκειμένου να διασφαλιστεί η ακινησία του.

Για το περιστατικό υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Κύπριου ΥΠΕΞ Γιάννη Κασουλίδη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.
Οι αεροπειρατές απαίτησαν σκάλες προκειμένου να ξεκινήσει η ελευθέρωση ομήρων, ενώ θα αφήσουν μόνο γυναίκες και παιδιά Αιγυπτιακής καταγωγής να εξέλθουν του αεροσκάφους.
Παράλληλα, απαιτούν να μην υπάρχει αστυνομία ή στρατός γύρω από το αεροσκάφος.

Πηγή: sigmalive.com
Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου