Σάββατο, 12 Μαρτίου 2016

Επανέρχεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος… Στο 20% οι περικοπές

Επανέρχεται η ρήτρα για τις επικουρικές συντάξεις -  Στο 20% οι περικοπές
 


Στο 20% οι περικοπές...

Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή ο μόνιμος μηχανισμός περικοπών στις επικουρικές συντάξεις θα...
βρεθεί σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του υπουργείου Εργασίας με τους δανειστές.

Μετά την πρώτη ψυχρολουσία στην συνάντηση της περασμένης Τετάρτης η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναδιπλώθηκε, καθώς διαπίστωσε ότι οι δανειστές έχουν στόχο να αποδομήσουν σε μεγάλο βαθμό την πρόταση της κυβέρνησης απαιτώντας:

*Επαναφορά της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις.

*Μειώσεις στις νέες συντάξεις καθώς ζητούν τα ποσοστά αναπλήρωσης να μην υπερβαίνουν το 50% του συντάξιμου μισθού

*Ταυτόχρονα απορρίπτουν την πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των εισφορών (στις επικουρικές) κατά 1,5 μονάδες και προβάλλουν προσκόμματα όσον αφορά το ύψος της Εθνικής Σύνταξης των 384 ευρώ.

Υποχώρηση μέχρι τα 1.300 ευρώ...

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με την απόρριψη της αύξησης των εισφορών κατά 1,5 μονάδες θεωρείται αδύνατο να καλυφθούν τα ελλείμματα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης που υπολογίζεται για φέτος στα 600 εκ. ευρώ με το πλέον πιθανό σενάριο να οδηγεί σε μεσοσταθμικές μειώσεις 18% - 20%. Επιπροσθέτως με την απαίτηση των δανειστών για επαναφορά και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων θα είναι σε σταθερή βάση, δηλαδή η ρήτρα περικοπών θα ενεργοποιείται όταν θα υπάρχουν ελλείμματα.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο να δηλώσει μια ημέρα μετά την πρώτη συνάντηση με το κουαρτέτο των δανειστών ότι "η απόλυτη κόκκινη γραμμή" της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν μειώσεις για όσους έχουν συντάξιμες αποδοχές μέχρι 1.300 ευρώ".

Με άλλα λόγια η γραμμή στη διαπραγμάτευση μετατοπίζεται, κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών και η προσπάθεια που καταβάλλεται πλέον είναι να διασωθούν οι συνταξιοδοτικές αποδοχές των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι κύριες συντάξεις μέχρι 1.500 ευρώ λαμβάνει σχεδόν το 80% των συνταξιούχων.

Εθνική Σύνταξη από 288 ευρώ

Η πρόταση της κυβέρνησης δέχεται ισχυρό πλήγμα και στο θέμα της Εθνικής Σύνταξης καθώς οι δανειστές εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις για το προβλεπόμενο ύψος των 384 ευρώ. Όπως έγινε γνωστό ζητούν για τα έτη ασφάλισης πριν την συμπλήρωση 20ετίας να μην δίνεται ολόκληρο το ποσό.

Έτσι το πιθανότερο είναι η Εθνική Σύνταξη να κλιμακώνεται με μείωση 1% για λιγότερα από 20 χρόνια ασφάλισης με αποτέλεσμα όσοι έχουν συμπληρώνουν 15ετία να λαμβάνουν 288 ευρώ μέσω της Εθνικής Σύνταξης (15/20 των 384 ευρώ) και όσοι συμπληρώσουν 19 χρόνια να λαμβάνουν 326 ευρώ που αντιστοιχούν στα 19/20 των 384 ευρώ.


Newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου