Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΟΛΑΝΤ Politico: Οι 7 μεγαλύτερες πολιτικές κωλοτούμπες του 2015 -Πρώτος ο Αλέξης Τσίπρας

Politico: Οι 7 μεγαλύτερες πολιτικές κωλοτούμπες του 2015 -Πρώτος ο Αλέξης Τσίπρας                 
 
Φλιπ-φλοπς, τριπλά λουπς και κωλοτούμπες. Οχι δεν πρόκειται για επιδείξεις σε κάποιο άθλημα αλλά στην πολιτική ζωή της Ευρώπης. Το Politico συνέλεξε και παρουσιάζει τις πολιτικές κωλοτούμπες του 2015, «βραβεύοντας» με την πρωτιά τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός ανέβηκε στην εξουσία υποσχόμενος να διώξει τον Τρόικα και να μην υπογράψει μνημόνια και δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά. Η ιστοσελίδα ξεκινά από τον Ιανουάριο, θυμίζοντας την ιστορία του Ελληνα ηγέτη.
«Ιανουάριος: Ο ΣΥΡΙΖΑ σαρώνει την εξουσία, με τον νέο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να τονίζει πως το δόθηκε ''μια σαφή, ισχυρή, αδιαμφισβήτητη εντολή. Η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα, άφησε πίσω της την καταστροφική λιτότητα, τον φόβο και τον αυταρχισμό. Αφησε πίσω του πέντε χρόνια ταπείνωσης και φόβου''.
Ιούνιος: Ο Τσίπρας ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τις απαιτήσεις των πιστωτών για περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, σε αντάλλαγμα για τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Ο ίδιος καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν, λέγοντας ''Οχι'' στις μεταρρυθμίσεις, διότι είναι ''τελεσίγραφο προς την ελληνική Δημοκρατία και τον ελληνικό λαό. Ενα τελεσίγραφο αντίθετο με τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της Ευρώπης, τις αξίες της κοινής οικοδόμησης''.
Ο Τσίπρας υποκλίνεται στις απαιτήσεις των δανειστών για περικοπές δαπανών και ιδιωτικοποιήσεις κατά τη διάρκεια των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.
5η Ιουλίου: Πάνω από το 60% των Ελλήνων ψηφίζει «Οχι» και ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει στον τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την εντολή εξεύρεσης μια βιώσιμης λύσης, που θα βγάλει τη χώρα από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας.
12η Ιουλίου: Αντιμέτωποι με το σχέδιο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για Grexit, ο Τσίπρας υποκλίνεται στις απαιτήσεις των δανειστών για περικοπές δαπανών και ιδιωτικοποιήσεις κατά τη διάρκεια των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.
''Υπερεκτίμησα τη δύναμη της δικαιοσύνης'', λέει ο Τσίπρας, προτρέποντας το ελληνικό κοινοβούλιο να εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις. ''Δεν θα ωφελήσει την ελληνική οικονομία, αλλά είμαι αναγκασμένος να τις δεχτώ'', τόνισε.
Σεπτέμβριος: Ο Ελληνας πρωθυπουργός κερδίζει την επανεκλογή του, λέγοντας στους υποστηρικτές του πως το αποτέλεσμα είναι μήνυμα των Ελλήνων να «συνεχίσουμε τον ευγενή αγώνα που ξεκινήσαμε πριν από επτά μήνες», δήλωσε.
Ο Αλεξης Τσίπρας δεν ήταν ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που επιδόθηκε σε... κωλοτούμπες.
Η Ανγκελα Μέρκελ, από την έβδομη θέση του Politico αντιμετώπισε με πισωγυρίσματα το ζήτημα του προσφυγικού. Από τη μία, υπεραμυνόταν του δικαιώματος του ασύλου και από την άλλη, κάτω από την πίεση του κόμματος συγκυβέρνησης επέβαλλε τον έλεγχο των συνόρων.

Μία θέση πιο ψηλά από την Γερμανίδα καγκελάριο βρέθηκε ο Φρανσουά Ολάντ με το ζήτημα της υπηκοότητας. Ηταν το 2010, όταν το Σοσιαλιστικό κόμμα διαφώνησε με την πρόταση του Νικολά Σαρκοζί για την αφαίρεση της διπλής υπηκοότητας των Γάλλων πολιτών για ορισμένα σοβαρά εγκλήματα. Το 2015, η κυβέρνησή του υποστήριξε τη συνταγματική αλλαγή για το ζήτημα σε όσους έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα κατά τους έθνους, όπως η τρομοκρατία.
Στην πέμπτη θέση βρίσκονται οι Εργατικοί της Βρετανίας για τις κωλοτούμπες στον φορολογικό τομέα, αλλά και μία θέση πιο ψηλά, την τέταρτη, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζορτζ Οζμπορν για τις φορολογικές ελαφρύνσεις.
Δύο θέσεις πίσω από τον Αλέξη Τσίπρα, την τριάδα «ανοίγει» η Πολωνία σχετικά με το σχέδιο της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Μπορεί να είχαν ψηφίσει υπέρ του άνοιγμα των συνόρων τους για τους πρόσφυγες, ωστόσο, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, έκαναν τη χώρα να κάνει στροφή 180 μοιρών, ελέγχοντας τα σύνορα της.
Μια ανάσα από την πρώτη θέση της λίστας του Politico περί κωλοτούμπας βρίσκεται ο Νάιτζελ Φάρατζ για την ηγεσία του κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Αν το κόμμα του αποτύγχανε είχε δηλώσει πως θα παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος. Το UKIP έχασε αλλά ο Νάιτζελ Φαράτζ το πήρε πίσω!


Πηγή: Politico: Οι 7 μεγαλύτερες πολιτικές κωλοτούμπες του 2015 -Πρώτος ο Αλέξης Τσίπρας | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/243452/politico-oi-7-megalyteres-politikes-kolotoympes-toy-2015-protos-o-alexis-tsipras#ixzz3vvnmrWyr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου