Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Θα... γεμίσουμε αδιακρίτως με «λίστες Λαγκάρντ»...

«Καμπανάκι» από τους δικηγόρους: Θα... γεμίσουμε αδιακρίτως με «λίστες Λαγκάρντ»


«Καμπανάκι» από τους δικηγόρους...

Φόβο και έκπληξη εκφράζει ο δικηγορικός κόσμος για την διάταξη που ψηφίστηκε στο νόμο για την επέκταση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης, η οποία στην πράξη ανοίγει το δρόμο για την...
ελεύθερη κυκλοφορία άγνωστης προελεύσεως λιστών (τύπου Λαγκάρντ), οι οποίες «θα αξιοποιούνται αδιακρίτως σε βάρος δικαίων και αδίκων για την απόδειξη οικονομικών εγκλημάτων».

Η νέα ρύθμιση, αναφέρει η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας, «επιτρέπει τη χρήση παρανόμως αποκτηθέντων αποδεικτικών μέσων σε υποθέσεις που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ή του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς (δηλαδή τα λεγόμενα «σκάνδαλα διαφθοράς»)».

Η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας σημειώνει ότι «τόσο η διαδικασία ψηφίσεως όσο και το περιεχόμενο της συγκεκριμένης διάταξης εγείρουν σοβαρότατες αντιρρήσεις θεσμικού και δικαιοκρατικού περιεχομένου, τις οποίες το δικηγορικού σώμα αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει».

Σύμφωνα με την ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας «η ψηφισθείσα διάταξη διευρύνει (και μάλιστα σημαντικά) τα δικαιοκρατικά ελλείμματα, που ήδη καταγράφονται για την επίτευξη του σκοπού της καταπολέμησης της διαφθοράς. Η θέση της αιτιολογικής έκθεσης ότι το άρθρο 177 παρ. 2 ΚΠΔ περιορίζει υπερβολικά την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας και εμποδίζει τη διερεύνηση και τιμώρηση των οικονομικών εγκλημάτων και των εγκλημάτων διαφθοράς εμπεριέχει την απροκάλυπτη και θεσμικώς επικίνδυνη διακήρυξη ότι σε αυτόν τον τομέα εγκληματικότητας παρέχονται ελάσσονες εγγυήσεις σε σχέση με τα λοιπούς τομείς εγκληματικότητας».

Το δικηγορικό σώμα, καταλήγει η ανακοίνωση της ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας, «θεωρεί ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς οφείλει να διεξάγεται με τήρηση των συνταγματικών εγγυήσεων και σεβασμό των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου και δεν πρέπει να επιδιώκεται με οποιοδήποτε τίμημα, καθώς ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου