Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Στο αρχείο οι καταγγελίες Πανούση...

Στο αρχείο οι καταγγελίες Πανούση για τις απειλές σε βάρος της ζωής του



...για τις απειλές σε βάρος της ζωής του...

Στο αρχείο μπαίνει σκέλος της έρευνας που διενεργούσε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σχετικά με τις καταγγελίες του...
πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιάννη Πανούση για απειλές σε βάρος της ζωής του με εμπλοκή ή ανοχή στελεχών του Σύριζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την έρευνα δεν προέκυψε «ότι απείλησαν πολιτικά πρόσωπα τον Γ. Πανούση, μέσω εγκλείστων» . Επιπλέον, στο εισαγγελικό πόρισμα καταγράφεται πως ο σύμβουλος του υπουργού Δικαιοσύνης Π. Λάμπρου ο οποίος εμφανίστηκε ως ένας από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης «προσέγγιζε και συζητούσε με κρατουμένους οι οποίοι του έδειχναν εμπιστοσύνη , ότι του είχαν ανατεθεί καθήκοντα για κατευνασμό των εντάσεων μέσα στις φυλακές, και πως η θητεία σε αυτό το πόστο ήταν επιτυχής».

Την ίδια ώρα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Δασούλας, ο οποίος διενήργησε την έρευνα, παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας για το σκέλος της υπόθεσης που αφορά την κατάληψη της πρυτανείας επί 19 μέρες με αιτήματα σχετικά με νομοθετήματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις φυλακές. Η δίωξη στρέφεται σε βάρος όσων φέρονται να παρακίνησαν τους καταληψίες με δημόσιες τοποθετήσεις τους ή με άλλους τρόπους, να προβούν στην κατάληψη.

Τι λέει το εισαγγελικό πόρισμα

Με βάση τις μαρτυρικές καταθέσεις, τα έγγραφα και τα στοιχεία που συγκέντρωσε στο πλαίσιο της έρευνας του ο εισαγγελικός λειτουργός κατέγραψε, μεταξύ άλλων, στα συμπεράσματα του πόρισμά του:

-Ότι ο Γ. Πανούσης ουδέποτε υπονόησε ότι ο Π. Λάμπου, στενός συνεργάτης, του Νικ. Παρασκευόπουλου, είχε σχέσεις με την τρομοκρατία.

Όπως προέκυψε προσέγγιζε και συζητούσε με κρατουμένους οι οποίοι του έδειχναν εμπιστοσύνη , ότι του είχαν ανατεθεί καθήκοντα για κατευνασμό των εντάσεων μέσα στις φυλακές, και πως η θητεία σε αυτό το πόστο ήταν επιτυχής.

-Οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια νόμιμων συνακροάσεων που έκαναν στις φυλακές, ενημέρωναν κατά καιρούς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και μέσω σημειωμάτων τους έστελναν πληροφορίες για τις απεργίες πείνας, για τον τρόπο προβολής τους στα ΜΜΕ, άλλες δράσεις τους κλπ. Π.χ μετά την κατάληψη στον ρ/σ «στο Κόκκινο» , η πεποίθηση των κρατουμένων ήταν «ότι ο κ. Πανούσης θα παραιτηθεί».

Επίσης σε άλλο σημείωμα από συνακροάσεις καταγράφεται έντονο αίτημα των κρατουμένων στον κ. Λάμπρου για αντικατάσταση του κ. Πανούση. Σεάλλο σημείωμα, αρχές Μαρτίου του 2015 λένε: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει αλλαγές θα είναι χειρότερος από τους άλλους». Σε άλλο σημείωμα αναφέρουν «ο πόνος θα απαντηθεί με πόνο» σχετικά με την αστυνομία.

-Ο Γ. Πανούσης ανησύχησε εκείνη την περίοδο και ζήτησε από τον Λάμπρου να μάθει τις συμβαίνει. Απ΄ τα σημειώματα όμως προκύπτει ότι ο κ. Λάμπρου μιλούσε θετικά για τον υπουργό Δημόσιας Τάξης.

-Για πρώτη φορά απειλή προκύπτει τον Απρίλη του 2015 με δυο κρατούμενους να συζητούν και να λένε, τι θα έκαναν αν δεν ήταν στη φυλακή. Εκεί καταφέρονται όχι μόνο σε βάρος του Πανούση αλλά και σε βάρος υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ , της ΝΔ αλλά και δικαστών.

-Μάλιστα όπως προκύπτει από τα σημειώματα , μετά την ψήφιση του νόμου για την κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ και αποσυμφόρησης των φυλακών κλπ και βλέποντας ότι διαψεύστηκαν οι προσδοκίες τους από το κυβερνών κόμμα άρχισαν να στρέφονται κατά του υπουργού Δικαιοσύνης αλλά και του Παν. Λάμπρου .

-Μάλιστα, τον Απρίλιο του 2015 μέχρι τα τέλη Μαΐου ακούγεται το όνομα του κ. Πανούση μόνο μια φορά.

-Δεν προκύπτει ότι από τον Φεβρουάριο του 2015- Μάιο 2015 στο πλαίσιο των συζητήσεων του Π. Λάμπρου με τους κρατουμένους υπήρξαν συγκεκριμένες απειλές σε βάρος του Γ. Πανούση.

-Στις 10 Αυγούστου του 2015 όταν έγινε η έφοδος της αστυνομίας στα κελιά κρατουμένων (μεταξύ αυτών και καταδικασμένων ως μελών των Πυρήνων της Φωτιάς) οι κρατούμενοι νόμιζαν εσφαλμένα ότι η έρευνα έγινε κατ εντολήν Πανούση τον οποίο αποκαλούσαν «υπερυπουργό» αλλά «στρέφονταν» και στον υπουργό Δικαιοσύνης ότι έχει παραχωρήσει υπερεξουσίες στον υπουργό Δημόσιας Τάξης.

-Δεν προέκυψε από την έρευνα ότι απείλησαν πολιτικά πρόσωπα τον Γ. Πανούση μέσω εγκλείστων.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελική έρευνα αφορούσε τα αδικήματα της βίας κατά πολιτικού κόμματος , παράνομης βίας και διατάραξη ομαλής λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας που αφορούσε την κατάληψη της πρυτανείας .

Πάντως, ο εισαγγελέας συνεχίζει να ερευνά το σκέλος της υπόθεσης που αφορά την μηνυτήρια αναφορά που είχαν υποβάλλει οι υπουργοί Παρασκευόπουλος και Τόσκας και αφορούσε τη διαρροή διαλόγων από καταγραφές της ΕΥΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου