Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Σε ποιους στέλνει ο Γιώργος 6 ηχηρά μηνύματα


Η χθεσινή εφ’ όλης της ύλης παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου συζητήθηκε αρκετά ενώ στελέχη του Κινήματος αλλά και όμορων κομμάτων επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν «που το πάει ο Γιώργος».

Με την χθεσινή μακροσκελή παρέμβαση με χαρακτηριστικά μανιφέστου ο Παπανδρέου φαίνεται να στέλνει ηχηρά μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες και εκτιμάται  ότι είχε συγκεκριμένους στόχους:
  • Οριοθετεί το πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί το ΚΙΝΗΜΑ ενώ επιβεβαιώνει και την αυτόνομη πορεία του κόμματος
  • Με την διοργάνωση πρώτα του προγραμματικού συνεδρίου επιβεβαιώνει την πάγια θέση του ότι προηγείται το πλαίσιο ιδεών και έπονται τα οφίτσια. Στέλνει μήνυμα σε όσους ήδη έγραφαν ονόματα για τις θέσεις των οργάνων υπηρετώντας προσωπικές επιδιώξεις και… ομαδικές μεταπηδήσεις για καλύτερη διαπραγμάτευση.
  • Δηλώνει ότι «είναι εδώ», ότι είναι παρών στις πολιτικές εξελίξεις και ότι δεν προτίθεται να σιωπήσει ή να αποστασιοποιηθεί από τα πολιτικά τεκταινόμενα της χώρας. Πρόκειται για μήνυμα σε πολιτικούς παράγοντες εντός και εκτός Κινήματος αλλά και μιντιακούς παράγοντες οι οποίοι σε κατ ίδιαν συνομιλίες προεξοφλούσαν την «έξοδο» Παπανδρέου. Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι πριν λίγες εβδομάδες εμφανίστηκαν νέα δημοσιεύματα για ανάληψη ρόλου ή θέσης στο εξωτερικό. Το νέο σενάριο ήταν ότι θα επιδίωκε τη θέση του μέλους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
  • Με την ρητή δήλωση ότι το ΚΙΝΗΜΑ συνεχίζει στέλνει μήνυμα σε όσους «βιάστηκαν» να φύγουν από το κόμμα προς άλλους κομματικούς σχηματισμούς
  • Επιβεβαιώνει την πάγια θέση του περί ενότητας των προοδευτικών δυνάμεων αλλά οριοθετεί ξεκάθαρα, δημοσίως με πολύ συγκεκριμένο τρόπο την διαδικασία αλλά και τους όρους των συνεργασιών. Όπως τονίζει το ΚΙΝΗΜΑ, δεν πιστεύει σε μια επανασυγκόλληση δυνάμεων χωρίς ξεκάθαρη πολιτική ουσία» μη διστάζοντας να αναφέρει ως αρνητικό χαρακτηριστικό παράδειγμα τις τελευταίες εκλογές στέλνοντας αυστηρό μήνυμα κυρίως στο ΠΑΣΟΚ το οποίο θεωρεί ως βασικό υπεύθυνο για την αποτυχία συνεργασίας τον περασμένο Σεπτέμβριο. : «Υπήρξε αδυναμία των υπολοίπων φορέων να ακολουθήσουν έναν ριζοσπαστικό, διαφορετικό δρόμοΗ ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τις ηγεσίες των γειτονικών πολιτικών δυνάμεων. Κυριάρχησαν επιλογές που δεν συνάδουν με τις ιδεολογικές και πολιτικές μας στοχεύσεις, με τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού. Κυριάρχησε η ατολμία, η έλλειψη οράματος μπροστά σε αμφισβητήσιμα πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη. Θα συνεχίσουμε να καλούμε και να προκαλούμε τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Αριστεράς και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, να απελευθερωθούν από αυτές τους τις αντιλήψεις και πρακτικές. Θα αναζητούμε διαύλους επικοινωνίας και πολιτικής συζήτησης με απλούς πολίτες, μέλη και στελέχη του χώρου, που νοιάζονται για μια νέα προοπτική βασισμένη πάντα σε αρχές και αξίες» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
  • Ο Παπανδρέου όμως στην κυριολεξία αποδομεί πλήρως τον ΣΥΡΙΖΑ! Κυριολεκτικά καταπέλτης μιλά για κυβέρνηση που υπηρετεί το πελατειακό κράτος και τοποθετεί κομματικούς εγκάθετους! Κάνει λόγο για «υπόγειες διαδρομές με παράγοντες της ΝΔ» τονίζοντας επίσης ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία προοδευτική πρόταση, ενώ η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ αναδεικνύει την ισχνή ιδεολογική και πολιτική ατζέντα του. Παραμένει εγκλωβισμένος σε νεοσταλινικού τύπου αντιλήψεις, που αντιστρατεύονται τις έννοιες της διαφάνειας, της αξιοκρατίας ενώ η μόνη πολιτική του αντίληψη είναι αυτή του κομματικού ελέγχου του κράτους». Με αυτό τον τρόπο ο Γ. Παπανδρέου κόβει κυριολεκτικά «σύριζα» τα σενάρια που έχουν διακινηθεί από ΜΜΕ αλλά και μερίδα παραγόντων του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ περί προσέγγισης με το κυβερνών κόμμα. Μάλιστα στέλνει με αυτό τον τρόπο και αυστηρό μήνυμα σε κάποιους παράγοντες εντός Κινήματος που εδώ και καιρό συνομιλούν με τον κυβερνών κόμμα (που παλαιότερα είχε χαρακτηρίσει τον Παπανδρέου «Πινοσετ» και τους ίδιους ως… καταστροφείς της χώρας, γερμανοτσολιαδες, προδότες κτλπ) αναζητώντας προσέγγιση είτε πλαγίως μέσα από την νέα πολιτική κίνηση του Φώτη Κουβέλη (που ιδρύθηκε ως όχημα μετακίνησης στελεχών προς τον ΣΥΡΙΖΑ) είτε και μέσα από κυβερνητικούς ρόλους (κάποιοι συζήτησαν θέσεις… ΓΓ σε υπουργεία ή και αναπληρωτών υπουργών στον επόμενο ανασχηματισμό). Οι κινήσεις αυτές είναι εν γνώσει του Γιώργου Παπανδρέου και μάλλον καθόλου τυχαία δεν είναι και η αναφορά ότι «το ΚΙΝΗΜΑ, δεν θα μπορούσε να αποτελεί όχημα προσωπικών επιδιώξεων και στρατηγικών». Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και μάλλον οι παραλήπτες θα το έλαβαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου