Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Σανός. Ο όρος που χαρακτήρισε το 2015


hay-yellow-bale   
Αν στο Κινέζικο ωροσκόπιο το 2015 ήταν η χρονιά της κατσίκας, στο Ελληνικό θα μπορούσαμε με βεβαιότητα να πούμε ότι ήταν η χρονιά του σανού. Το 2015 ο πολιτικός σανός έκοψε πρώτος το νήμα του εθνικού μας φαγητού, στέλνοντας τη βασίλισσα φασολάδα και το μπακαλιάρο σκορδαλιά στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας».

Μια πολύ γρήγορη ματιά  στη χρονιά που πέρασε–λόγος κατανάλωσης σανού/περίοδο:
Σανός 1: Προεκλογική περίοδος Ιανουαρίου ή αλλιώς στις 26 σοσιαλισμός–τα βασικά: Αξιοπρέπεια, Μνημόνιο ΤΕΛΟΣ –Ένφια ΤΕΛΟΣ –13η σύνταξη σε 1,2 εκ χαμηλοσυνταξιούχους–βασικός μισθός 751 ευρώ-Επ’ αόριστον αναστολή πλειστηριασμών α’ κατοικίας (δεν θα επιτρέψουμε στα κοράκια των διεθνών distress funds να κερδοσκοπήσουν δημεύοντας τις κατοικίες των πολιτών»)–δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κλπ.
Τι πήραμε; μια εξάμηνη διαπραγμάτευση-θίασο του σιόρε Γιάνη με ένα νι, με τους θεΖμούς, που θα πληρώνουμε τη ζημιά της μέχρι να γίνει ιστορία και ο Γιάνης και οι πουκαμίσες του. Μια ωραιότατη επίσης επιβολή ελέγχου κεφαλαίων, που μας έστησε έκτοτε στις ουρές για ένα εξηνταράκι το κεφάλι. Κάναμε γνωριμίες τουλάχιστον.
Σανός 2 – Δημοψήφισμα: Η μεγαλειώδης εκείνη δημοκρατική στιγμή όπου κλήθηκε ο λαός ν αποφασίσει περί «Reforms for thecompletion of the Current Program and beyond» και «Preliminary Debt Sustainability Analysis». Αξιοπρέπεια και πάλι, αποδέσμευση από τους δανειστές και τα ρέστα.
O λαός, ανεξαρτήτως τι κατάλαβε ο καθένας απ το ερώτημα, είπε ένα μεγαλειώδες ΟΧΙ.
Η κυβέρνηση το τροποποίησε (τρόπον τινά) σε ΝΑΙ και συνυπέγραψε (μαζί με τον λαό) μια ιδιαίτερα σκληρή συμφωνία με τους δανειστές της χώρας, απώλεσε όμως Λαφαζάνη-Ζωή και σία στην πορεία και προκήρυξε εκλογές.
Σανός 3 –Εκλογές Σεπτεμβρίου: Επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους – αναπροσαρμογή του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων – παράλληλο πρόγραμμα –απομείωση χρέους -η Ελλάδα πρωταγωνιστής σε μια Ευρώπη που αλλάζει –Πρώτη φορά σκληρή διαπραγμάτευση κλπ.
Τι ξαναπήραμε; το ταχυδρομικό σας κουτί κοιτάξτε. ‘Οχι δεν πέρασε ο Αη Βασίλης..
Ενφια –πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας- διακοπές ηλεκτροδότησης- αφελληνισμός των τραπεζών – περικοπές συντάξεων -αντιμεταρρυθμίσεις στην παιδεία-νοσοκομεία στα όρια της λειτουργίας τους –αύξηση ανεργίας κλπ
ΣΑΝΟΣ ΤΕΛΟΣ;;
Ας το ελπίσουμε. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά επειδή μπορούμε καλύτερα και οι πολίτες και οι πολιτικοί ταγοί (όλων των παρατάξεων). Το 2016 ας το κάνουμε αλλιώς.
ΥΓ το 2015 ήταν χρονιά ΣΥΡΙΖΑ, θα επανέλθουμε για τους υπόλοιπους..
Καλή Χρονιά σε όλους και καλά μυαλά! npress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου