Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Στο ΣτΕ προσφεύγει η Σαββαΐδου...

savvaidou


crimenet.gr 

Από την Έρρικα Βαλλιάνου

Την θέση της υπερασπίζεται η τέως γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών Κατερίνα Σαββαΐδου, η οποία παύθηκε από τα καθήκοντα της με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και προσφεύγει στο ΣΤΕ.

Ζητά να...
ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η από 22 Οκτωβρίου 2015 απόφαση του υπουργικού συμβουλίου με την οποία παύθηκε από τα καθήκοντά της.(Καθήκοντα γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων η κυρία Σαββαΐδου ανέλαβε την 25η Ιουνίου 2014.)

Σε βάρος της έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για το κακούργημα της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος.

Ήδη, η υπόθεση αυτή θα εκδικαστεί στις 19 Ιανουαρίου 2016 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, αν και η κυρία Σαββαΐδου επικαλείται ότι η παραπομπή της δεν είναι νομότυπη και έγκυρη, καθώς ουδέποτε της επιδόθηκε το κλητήριο θέσπισμα.

Η κυρία Σαββαΐδου αναφέρει στο ΣτΕ ότι ναι μεν οι αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου είναι πολιτικές και δεν μπορούν να ελεγχθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως προς τη νομιμότητα τους, αλλά στην προκειμένη περίπτωση η κυβερνητική αυτή πράξη έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά μιας ατομικής διοικητικής πράξης, καθώς αφορά συγκεκριμένο πρόσωπο και ρυθμίζει αρνητικά την υπηρεσιακή της κατάσταση.

Κατά συνέπεια, η επίμαχη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου είναι μια «ατομική εκτελεστή διοικητική πράξη» παρά το γεγονός ότι εκδόθηκε από κυβερνητικό όργανο.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι παραβιάστηκε το τεκμήριο της αθωότητας, το οποίο κατοχυρώνεται τόσο από την ΕΣΔΑ όσο και από το Σύνταγμα.

Υπογραμμίζει η τέως γενική γραμματέας ότι η εν λόγω απόφαση του υπουργικού συμβουλίου προσκρούει ευθέως στις ίδιες διατάξεις της ΕΣΔΑ και του Συντάγματος η διάταξη εκείνη του νόμου 4093/2012, που προβλέπει ότι η θητεία του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων μπορεί, επίσης, να λήξει με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ακόμη, επισημαίνει ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου είναι μη νόμιμη καθώς δεν προηγήθηκε όπως προβλέπει η νομοθεσία σχετική απόφαση του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών.

FacebookTwitterGoogle+
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου