Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Η κυβέρνηση ρίχνει στο «σκοτάδι» την Δι@ύγεια: Καταργεί την υποχρέωση δημοσιοποίησης δαπανών του ΥΠΕΞ!

«Χτύπημα» δέχεται για ακόμη μία φορά το πρόγραμμα «Δι@ύγεια» που κάνει υποχρεωτική τη δημοσίευση στο διαδίκτυο, αποφάσεων των κυβερνητικών οργάνων, φορέων του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των Ανεξάρτητων Αρχών, όπως και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, χωρίς την οποία δημοσίευση οι εν λόγω αποφάσεις δεν μπορούν να εκτελεστούν.


Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση με το άρθρο 108 στο νομοσχέδιο περί «επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου» καταργεί αυτή την υποχρέωση ανάρτησης στο διαδίκτυο πληθώρας δαπανών στο Υπουργείο Εξωτερικών, επικαλούμενη την ιδιαιτερότητα αυτών των δαπανών που άπτεται της ασφάλειας της χώρας.


Όμως στον ίδιο το νόμο περί «Δι@ύγειας» έχουν ήδη εξαιρεθεί οι δαπάνες των οποίων η δημοσιότητα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην εθνική άμυνα κι ασφάλεια της χώρας.
Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα ο πρώην Υπουργός Γιάννης Ραγκούσης με ανάρτησή του στο facebook:
Διαβάστε αναλυτικά το post του:
Η κυβέρνηση Τσίπρα «ρίχνει μαύρο» στη δι@ύγεια.
Με νομοθετική διάταξη καταργεί την υποχρέωση ανάρτησης στο διαδύκτιο πληθώρας δαπανών στο Υπουργείο Εξωτερικών. (άρθρο 108 στο Ν/Σ για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου).
Επικαλείται δήθεν ιδιαιτερότητα αυτών των δαπανών που άπτεται της ασφάλειας της χώρας.
Όμως, ως συνήθως, ψεύδεται η κυβέρνηση Τσίπρα.
Διότι στο άρθρο 2 παρ.4 του Ν.3861 έχουμε εξαρχής εξαιρέσει όλες τις δαπάνες των οποίων η δημοσιότητα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην εθνική άμυνα κι ασφάλεια της χώρας.
Επομένως, άλλες δαπάνες επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν, που δεν σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια.
Δαπάνες όμως, για τις οποίες ευθέως πλέον γεννάται το ερώτημα :
«πως τις υλοποίησαν ή τις ανέλαβαν από την ώρα που δεν τις είχαν αναρτήσει στο διαδύκτιο»;
Προφανώς έχουν διαπράξει ήδη την παραβίαση του Ν.3861 έχοντας πραγματοποιήσει παράνομες δαπάνες. Ποιες άραγε;
Προφανώς επιλέγουν και τώρα να διαχειριστούν στο σκοτάδι τα χρήματα των Ελλήνων.
Όπως νομοθέτησαν και την Άνοιξη για δαπάνες στου υπουργείου οικονομικών.



Aλλά και ο πρώην γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Διομήδης Σπινέλλης, κατηγορεί από την πλευρά του την κυβέρνηση, για «ξήλωμα» της Διαύγειας.
Συγκεκριμένα γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook:
«Δυστυχώς η προσπάθεια για το ξήλωμα της Δι@ύγειας συνεχίζεται… Το πρόσφατο ν/σ για την «επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου» στο άρθρο 108 εξαιρεί ΟΛΕΣ τις δαπάνες του ΥπΕξ της περιόδου 2013-2015 από την ανάρτηση στη Δι@ύγεια (νόμος 3861/2010). http://www.hellenicparliament.gr/…/c8827c35-43…/9421697.pdf…
Η αιτιολογική έκθεση περιέχει μερικά δικαιολογημένα επιχειρήματα για συγκεκριμένες δαπάνες που είναι π.χ. απόρρητες ή αφορούν εμπόλεμες περιοχές και θέματα εθνικής ασφάλειας και εγκρίνονται με ειδική διαδικασία. Όμως το άρθρο στο ν/σ εξαιρεί οριζόντια όλες τις δαπάνες του Υπουργείου»

io
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου