Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

ΑΠΟ ΤΟ 2007 ΒΟΗΘΗΣΕ ΠΑΝΑ ΑΠΟ 10.000 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Οι αναγνώστες του iefimerida.gr ψήφισαν: Πρόσωπο της χρονιάς για το 2015 ο παπα-Στρατής, ο «Καλός Σαμαρείτης» της Λέσβου

Οι αναγνώστες του iefimerida.gr ψήφισαν: Πρόσωπο της χρονιάς για το 2015 ο παπα-Στρατής, ο «Καλός Σαμαρείτης» της Λέσβου

Τον «Καλό Σαμαρείτη» της Λέσβου, όπως τον χαρακτήρισε η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ, παπα-Στρατή, επέλεξαν οι αναγνώστες του iefimerida ως το πρόσωπο της χρονιάς για το 2015.
Ανάμεσα σε 12 προσωπικότητες που ξεχώρισαν το 2015, οι αναγνώστες του iefimerida επέλεξαν τον παπα-Στρατή με ποσοστό 29,9%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο πρώην ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης με 13,8% και τρίτος ο μπασκετμπολίστας Γιάννης Αντετοκούμπο που διαπρέπει στο NBA με ποσοστό 12,3%.
Ο παπα-Στρατής, όπως ήταν γνωστός ο ιερέας της Λέσβου που οι προσπάθειές του να βοηθήσει του πρόσφυγες και τους μετανάστες που έφταναν όλον τον χρόνο στο νησί του έκανε τον γύρο του κόσμου, ξεχώρισε ανάμεσα σε πολιτικούς, καλλιτέχνες και αθλητές για το ήθος, τον ανθρωπισμό του και το παράδειγμά του.

Η ιστορία του που έφτασε μέχρι στους New York Times οι οποίοι και του αφιέρωσαν μεγάλο μέρος του άρθρου-ανάλυσή τους για την προσφυγική κρίση φαίνεται ότι αποτελεί αξιέπαινο παράδειγμα του λαού μας.

Ο παπα-Στρατής, που δυστυχώς έχασε τη μάχη με τον καρκίνο τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε ιδρύσει στον τόπο του, την Καλλονή της Λέσβου, ένα καταφύγιο για τους ταλαιπωρημένους και τρομαγμένους από την περιπέτεια του ταξιδιού τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Κινητήριος δύναμη της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Αγκαλιά» που ιδρύθηκε επίσημα το 2009, ο Παπά-Στρατής βοήθησε περισσότερους από 10 χιλιάδες μετανάστες από το 2007 που δραστηριοποιήθηκε για να ανακουφίσει το πρόβλημα που ζουν αυτοί οι άνθρωποι, αλλά και τους συντοπίτες του που βλέπουν ολοένα και αυξανόμενο τον αριθμό των αφίξεων στο νησί τους χωρίς κάποια ιδιαίτερη υποδομή να τους περιμένει.

Ούτε το χρόνιο αναπνευστικό του πρόβλημα που σήμαινε ότι έπρεπε να υποστηρίζεται από μηχάνημα οξυγόνου δεν τον σταμάτησε από το να προσφέρει. Ο ιερέας που έφυγε από την ζωή στα 57 μόλις του χρόνια,  είχε δηλώσει «Σε αυτήν την γη που είμαστε και ζούμε, ερχόμαστε για να βοηθήσουμε, να φανούμε χρήσιμοι».

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι φεύγουν από τις χώρες τους για να αποφύγουν τις σφαίρες, περπατούν 10, 18 και 20 ώρες για να φτάσουν στον προορισμό τους. Όπως μου είπε ένας Σύριος πρόσφυγας, μπορώ να περπατάω 50 ώρες ασταμάτητα προκειμένου να σώσω το παιδί μου. Αυτή είναι η ουσία. Και εμείς δεν ρωτήσαμε ποτέ αν είναι χριστιανοί ή όχι για να τους δώσουμε ένα πιάτο φαΐ. Η ζωή μας είναι σύντομη για αυτό και πρέπει να την αξιοποιήσουμε κάνοντας καλές πράξεις» είχε πει ο ιερέας με την σοφία που διέθετε.

Ο Παπά-Στρατής που ήταν εφημέριος στον Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Κεράμι της Καλλονής Λέσβου, γεννήθηκε το 1958 στην Παρακοιλιά Λέσβου.

Τα τελευταία του λόγια στο Facebook ήταν χαρακτηριστικά: «Σας προτρέπω να αγωνίζεστε όσο μπορείτε καθημερινά, για την ειρήνη και την αγάπη. Μόνο έτσι λεγόμαστε άνθρωποι».


Πηγή: Οι αναγνώστες του iefimerida.gr ψήφισαν: Πρόσωπο της χρονιάς για το 2015 ο παπα-Στρατής, ο «Καλός Σαμαρείτης» της Λέσβου | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/243421/oi-anagnostes-toy-iefimeridagr-psifisan-prosopo-tis-hronias-gia-2015-o-papa-stratis-o#ixzz3vvmgEbMg
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου