Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Αποφάσεις στο Περιφερειακό για σίτιση πολιτών-κάλυψη αστέγων

        
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Παροχή τροφίμων από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε πολίτες που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν καθημερινή σίτιση – Αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων
Με στόχο την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη νέα θητεία, το οποίο περιλαμβάνει τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, τη στήριξη του αδύναμου πολίτη της Δυτικής Ελλάδας και τη στήριξη των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης, εγκρίθηκε από το σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και της Περιφέρειας Δυτικής  Ελλάδας.
Η Προγραμματική Σύμβαση, η οποία ήλθε ως εισήγηση στο Σώμα από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, έπειτα από τη συνάντηση που είχε για το θέμα πρόσφατα στην Αθήνα με τον Υφυπουργό Βασίλη Κεγκέρογλου, έχει σκοπό την υλοποίηση του έργου: «Παροχή τροφίμων σε αστέγους και άτομα που διαβιούν σε συνθήκες στέγης, οι οποίες δεν εξασφαλίζουν δυνατότητα καθημερινής σίτισης και διατροφής».
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο να άρει τις ενδοπεριφερειακές οικονομικές ανισότητες σε κάθε σημείο, για κάθε πολίτη της που έχει ανάγκη και προς όφελος τους, και αξιοποιώντας πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, έχει την πρόθεση να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου να παρέχει βασικά είδη διαβίωσης σε όσους χρειάζονται τη βοήθειά της, ώστε να διασφαλίζεται η δυνατότητα να μπορούν καθημερινά να τρέφονται» υπογράμμισε ο Απ. Κατσιφάρας και συνέχισε: «Με τη συνεργασία όλων των δυνάμεών μας, της πολιτείας, της Εκκλησίας, της κοινωνίας και των φορέων που δύνανται, θα βοηθάμε συνανθρώπους μας, με σκοπό την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος».
Σύμφωνα με το προσχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, αντικείμενο είναι η προμήθεια τροφίμων που θα παρασχεθούν στους δικαιούχους (άτομα ή οικογένειες). Τα  τρόφιμα κατατάσσονται σε επτά (7) ομάδες:
1..  Ζυμαρικά  διαφόρων  τύπων, Ρύζι, Όσπρια, Αλεύρι, Ψωμί, Παξιμάδι κλπ
2. Φέτα Π.Ο.Π, Κεφαλογραβιέρα Π.Ο.Π,  Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π, Κασέρι Π.Ο.Π. κλπ
3. Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ
4. Κοτόπουλο ειδικής πτηνοτροφικής εκτροφής, εκτατικής εκτροφής, εκτροφής με 65% δημητριακά κλπ ή κρέας κ.λπ.
5. Εξαιρετικό Παρθένο ελαιόλαδο
6. Γάλα, πατάτες, φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, μέλι, σταφίδες, καφές, ζάχαρη,  κλπ. και διάφορα απαραίτητα στη μαγειρική  (αλάτι, σάλτσες κ.λπ.)
7. Προϊόντα επιλογής του δεύτερου συμβαλλόμενου, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες της περιοχής.
Το συνολικό κόστος του έργου για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανέρχεται στο ποσό των 250.000 ευρώ και το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας,   αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση, ενώ η Περιφέρεια αναλαμβάνει την υποχρέωση προμήθειας και διανομής των τροφίμων, η οποία θα γίνει μέσω των Κοινωνικών Παντοπωλείων του Εθνικού Δικτύου Κοινωνικής Παρέμβασης, των Κοινωνικών Παντοπωλείων, των αρμόδιων Αντιδημαρχιών και των Δομών Κοινωνικής Μέριμνας.
Μάλιστα για τους σκοπούς της συγκεκριμένης Προγραμματικής συστήνεται Επιτροπή Παρακολούθησης, στην οποία συμμετέχει και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ορίζοντας ένα μέλος.
 
Πρόταση για το Πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη»
Επιπλέον, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπέβαλε πρόταση ώστε να ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» που προκηρύχτηκε από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας, η οποία στην πιλοτική της εφαρμογή στοχεύει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης στέγης για 70 άτομα.
Το προτεινόμενο σχέδιο αφορά στην ολοκληρωμένη στήριξη των ωφελουμένων με στόχο την κοινωνική και εργασιακή τους ένταξη με κάλυψη μισθωμάτων, εξόδων επισκευής υφιστάμενων κατοικιών, δαπανών οικοσκευής και βασικών αναγκών ένδυσης, υπόδησης, λογαριασμών ΔΕΚΟ και άλλων βιοτικών αναγκών όπως η σίτιση, αλλά και με καθοδήγηση και συμμετοχή στις δαπάνες εργασιακής επανένταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου