Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

ΕΝΦΙΑ: Πρώτα θα πληρώσουν και μετά θα δουν έκπτωση 500.000 ιδιοκτήτες

        
epi-agrinioΣε… σαπουνόπερα τείνει να εξελιχθεί η διαδικασία υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, αφού από κάθε νέα εκκαθάριση προκύπτει και μια νέα έκπληξη. Έτσι, ενώ το υπουργείο Οικονομικών είχε υπολογίσει- πώς άραγε;- ότι οι δικαιούχοι εκπτώσεων και απαλλαγών ανέρχονται στα 2 εκατομμύρια, η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης επανεκκαθάρισης ανέδειξε 543.000 λιγότερους!
Το κακό- όχι μόνο για το υπουργείο αλλά κυρίως για τους φορολογούμενους- είναι ότι εάν δεν ολοκληρωθεί και η διαδικασία υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων, δεν θα είναι σαφές εάν η αρχική εκτίμηση για τον αριθμό των δικαιούχων ήταν «φουσκωμένη» ή εάν τελικά αυτοί που δεν εντοπίστηκαν στη δεύτερη φάση, θα σπρώξουν τον αριθμό των δικαιούχων πολύ πάνω από τα 2 εκατομμύρια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα πάρε- δώσε των ιδιοκτητών ακινήτων με τις εφορίες θα συνεχιστούν και μετά από την Πρωτοχρονιά, με το τελικό κόστος των εκπτώσεων να ξεπερνά, όπως όλα δείχνουν, τα 150 εκατ. ευρώ.
Επί του παρόντος, η «αστοχία» της εκκαθάρισης εστιάζεται σε όσους δικαιούνται έκπτωσης 20% για «ξενοίκιαστα» και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Ενώ η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών είναι για περίπου 700.000 δικαιούχους- χωρίς να έχει καταστεί σαφές πώς ακριβώς έγινε αυτός ο υπολογισμός- στην εκκαθάριση βρέθηκαν λιγότεροι από 79.000! Σύμφωνα με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων, η αστοχία οφείλεται κατ” αρχήν στο ότι οι δικαιούχοι δεν συμπλήρωσαν σωστά τα αναγκαία στοιχεία στο ειδικό έντυπο Ε2, που πρέπει να υποβάλλεται κάθε χρόνο, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που δεν υπέβαλαν Ε9, κάτι που ήταν υποχρεωτικό για πρώτη φορά φέτος, προκειμένου να δηλώσουν τα «κενά» ακίνητα. Όλοι αυτοί θα πληρώσουν «φουσκωμένο» φόρο και τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο κι αφού υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, θα περιμένουν την επανεκκαθάριση του φόρου το Δεκέμβριο, μαζί με όσους θα διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους στη διάρκεια του επόμενου μήνα.
Περιορισμένης έκτασης, χαρακτηρίζεται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το πρόβλημα αναφορικά με όσους δεν πήραν έκπτωση ή απαλλαγή φόρου, παρά το ότι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να έχουμε και εδώ εκπλήξεις, αφού με μια πρώτη ματιά φαίνεται ότι υποεκτιμήθηκε ο αριθμός των δικαιούχων. Περίπου 1 εκατομμύριο 300 χιλιάδες (1.296.801) είναι οι ιδιοκτήτες με χαμηλό εισόδημα, που έτυχαν έκπτωσης 50% και περίπου 81.000 (80.805) είναι οι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και ανάπηροι που απαλλάσσονται πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ. Όσοι πέρασαν πάνω από τον «πήχη» λόγω προνοιακών επιδομάτων, που πήραν πέρσι, θα πρέπει να περιμένουν τη νομοθετική ρύθμιση, που έχει ουσιαστικά προαναγγείλει το υπουργείο Οικονομικών και εν συνεχεία θα υποβάλουν τα αναγκαία δικαιολογητικά στην εφορία τους, αλλά μετά από τον Δεκέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου