Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Κέντρο Γεωργικής Έρευνας διεκδικεί το Αγρίνιο

        
epi-agrotikes-ergasies1Η Ένωση Αγρινίου, αναγνωρίζοντας τη σημασία και τη συμβολή της γεωργικής έρευνας στην αγροτική ανάπτυξη, συμμετέχει στη διαβούλευση του υπό κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου.
Με ψήφισμα που συνυπογράφουν η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κα. Χριστίνα Σταρακά και ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου, η Ένωση Αγρινίου, διαπιστώνοντας ότι οι προωθούμενες αλλαγές υποβαθμίζουν τα ερευνητικά ινστιτούτα στην Περιφέρεια Δ.Ε., η δε Αιτωλοακαρνανία δεν περιλαμβάνεται καν στο σχεδιασμό, παρεμβαίνει ζητώντας ουσιαστικά την επαναλειτουργία του καταργηθέντος Καπνικού Σταθμού Αγρινίου, ως ένα Πολυδύναμο Κέντρο Εφαρμοσμένης Αγροτικής Έρευνας, με έμφαση στα τοπικά προϊόντα και κυρίως στην ελιά και τα εσπεριδοειδή.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς αφού ευχαρίστησε την αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας και τον δήμαρχο Αγρινίου για την ένθερμη υποστήριξη και συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία, δήλωσε:
«Η πρωτοβουλία συμμετοχής στη διαβούλευση κρίθηκε απαραίτητη, καθώς η γεωργική έρευνα και οι δομές του υπουργείου για αυτή, είναι θέμα που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους. Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά η αγροτική Αιτωλοακαρνανία μένει εκτός σχεδιασμού. Και αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Το κράτος απουσίασε από κάθε ερευνητική προσπάθεια στον αγροτικό χώρο της Αιτωλοακαρνανίας, κενό που αναλάβαμε ως Ένωση Αγρινίου να καλύψουμε, ανοίγοντας δρόμους σε νέες καλλιέργειες και δίνοντας διεξόδους σε εκατοντάδες παραγωγούς.  Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, πρέπει, όμως, και η πολιτεία κάποια στιγμή να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί. Λέμε όχι στην περαιτέρω υποβάθμιση της γεωργικής έρευνας, ζητάμε τη λειτουργία Ερευνητικού Κέντρου στο Αγρίνιο».
 Η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κα. Χριστίνα Σταρακά σημειώνει:
«Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με το ψήφισμα αναβάθμισης της τοπικής γεωργικής έρευνας, κατά πρώτον όσο αφορά τη λειτουργία των ερευνητικών δομών και των τριών Περιφερειακών Κοινοτήτων ως πολυδύναμο κέντρο αγροτικής έρευνας Δυτικής Ελλάδας, επαρκώς στελεχωμένα με ερευνητές ειδικοτήτων συμβατών με τα πλεονεκτήματα και τις ανάγκες της κάθε περιοχής και κατά δεύτερον όσον αφορά την επαναλειτουργία του Καπνικού Σταθμού Αγρινίου, υπό νέα ταυτότητα στελεχωμένο όχι μόνο με ερευνητές ειδικοτήτων σύμφωνες με τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που αναφέρονται στο ψήφισμα, αλλά και με ειδικότητες αλιευτικής έρευνας και υδάτινων πόρων που χαρακτηρίζουν την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας».
 
         Ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου τονίζει:
«Στις πολύ δύσκολες μέρες που περνάμε, η Αυτοδιοίκηση οφείλει να δώσει τη δική της απάντηση για διέξοδο από την κρίση, με εναλλακτικές προτάσεις και δράσεις που θα συμβάλλουν ενεργά στην ανασύνταξη και ανάπτυξη της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο συμπορεύεται στις όποιες προσπάθειες και αν χρειαστεί ως δημοτική αρχή θα αναλάβουμε  επιπλέον πρωτοβουλίες για να γίνει επιτέλους πράξη  η επαναλειτουργία του Καπνικού Σταθμού. Για να μπορέσουν οι αγρότες της περιοχής να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας, φιλόδοξης αλλά και δύσκολης εποχής για την ελληνική γεωργία ,έχουν μεγάλη ανάγκη στελεχών με επάρκεια γνώσεων που συνδέονται με θέματα αγροτικής ανάπτυξης και κυρίως έχουν ανάγκη της έρευνας .Η επαναλειτουργία του Καπνικού Σταθμού Αγρινίου, και η στελέχωση του με  εξειδικευμένους επιστήμονες στην έρευνα, προάγει τη γνώση  και βοηθάει στην επίλυση προβλημάτων που συνδέονται με την οικονομική, κοινωνική, πολιτική και περιβαλλοντική διάσταση της βιώσιμης ανάπτυξης της υπαίθρου στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και των απαιτήσεων προσαρμογής του αγροδιατροφικού συστήματος της περιοχής στην παγκόσμια αγορά αγροτικών προϊόντων, τροφίμων και υπηρεσιών”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου